Sosiaalisen median pelisäännöt – WTF?

Tapasin alkuviikolla henkilön, joka kertoi laatineensa organisaatioonsa sosiaalisen median pelisäännöt. Ja eilen sain kutsun HR-ammattilaisten yhteenliittymään, joka on antanut itselleen yhdeksi tavoitteeksi laatia sosiaalisen median pelisäännöt. En tosin tiedä kenelle: itselleen vaiko yleisesti HR-ihmisille tai yrityksille.

Tämä ajoittain viriävä pelisääntökeskustelu saa minut hämmentyneeksi. Kyseessä on varmaankin yritys jäsentää uutta ilmiötä. Olisi kiinnostava tietää millaisia keskusteluja käytiin kun ihmisten välinen kommunikaatio mullistui esimerkiksi puhelimen keksimisen myötä. Sekin on oletettavasti aiheuttanut valtavan innostuksen lisäksi epävarmuutta: täysin uusi tapa keskustella ja olla yhdessä. Paikasta riippumatta.

Mutta mihin näitä sosiaalisen median pelisääntöjä tarvitaan? Mitä sellaista uutta verkossa olemisessa on, johon esimerkiksi Suomen laki tai journalistin ohjeet eivä yllä? Maalaisjärjen ja terveen harkinnan lisäksi. Sanoisin että ei mitään.

Tehdyt ohjeet ovat helposti joko itsestään selvyyksien luetteloa tai keksittyjä ja teennäisiä pelonsekaisella tunteella laadittuja rajoituksia.

Kokonaan toinen juttu onkin, jos puhutaan pelisääntöjen sijaan strategioista. Tässä alkaa jo mielenkiinto herätä. Miten ja miksi verkossa kannattaa olla? Millainen logiikka toimii? Esimerkiksi fanisivun perustaminen Facebookiin sujuu käden käänteessä, mutta kenen kanssa siellä haluan keskustella, mistä aiheesta ja miksi?

Miten löydän verkosta ne itselleni sopivat leiritulet, joiden ääreen asetun? Ne ihmiset, joiden kanssa haluan keskustella. Ja päinvastoin, miten tulen itse löydetyksi?

Nämä ovat kiinnostavia kysymyksiä, unohdetaan pelisäännöt. Vai mitä mieltä olet?

23 kommenttia artikkeliin ”Sosiaalisen median pelisäännöt – WTF?

 1. Hyviä pointteja, mielestäni näitä pelisääntöjä ja prosesseja tehdään sen takia, että ihmisiin ei osata luottaa. Maalaisjärjen sijaan kaikesta pitää tehdä kaiken kattava paketti – prosessi, jonka tekemiseen yleensä käytetään aikaa huomattavasti enemmän kuin koko sosiaalisen median projektin tekemiseen.

  Taustalla tuntuu olevan pelko virheiden tekemisestä ja vastuun välttelystä, eikä tämä ongelma koske pelkästään sosiaalista mediaa, vaan koko maata ja sen liiketoimintaa.

  Surullisinta on kuitenkin aina nähdä, kuinka asiakas tajuaa kolmen kuukauden strategian luomisen jälkeen, että sosiaalisessa mediassa olevat ihmiset eivät tule sitä koskaan noudattamaan.

 2. Ihmiset pelkäävät sosiaalista mediaa ja haluavat omalta organisaatioltaan apua. Eikä sitä apua osata antaa kuin ohjeistuksena.

  Minusta hyvä ohjeistus voisi olla vaikka tällainen mielikuvaharjoitus: ”Menet uutena jäsenenä lennokkikerhon kokoukseen. Kuinka toimit?”

 3. Tällä viikolla eräässä palaverissa keskustelinkin asiasta muutaman yrityksen kanssa, ja siellä esille nousi mielestäni ihan oikeasti hyvä pointti siitä miksi ainakin joissain asioissa sosiaalisen median pelisäännöt ovat hyvä olla olemassa.

  Yritysten ollessa enemmän ja enemmän läsnä sosiaalisessa mediassa, varsinkin Facebookissa, tulee väistämättä tilanteita joissa työntekijät osallistuvat myös omatoimisesti keskusteluun sekä itse yrityksen sekä sen asiakkaiden kanssa ko. kanavassa. Toki tämä yleensä menee ihan normaalisti, mutta olen myös törmännyt tapauksiin jossa nimettömänä yrityksen työntekijät puffaavat yritystä eri kanavissa, ajatellen että ”teenpä yritykselle palveluksen”. Tämähän nyt on tunnetusti aika huono idea, ja tästä onkin hyvä valistaa työntekijöitä.

  Harvemmalla organisaatiolla uskon että löytyy mitään ”älä tee näin Facebookissa” -ohjeita (vaan tällöin varmaan vaan blokataan FB, Twitter ja muut), vaan enemmän kyse on ohjenuorista jota tulisi käyttää silloin kun osallistutaan verkossa keskusteluun omasta työnantajasta ja sen tuotteista. Tällöin hyvä onkin viestittää miten asiaa kuuluu lähestyä; kannattaako esiintyä omalla ja firman nimellä jos kommentoi firmaan liittyviä asioita, vai miten?

 4. Hauskaa, että käytimme samaa vertausta 🙂 Olemme siis harvinaisen samanmielisiä. Onneksi aika on näitä somepoliiseja vastaan, sillä ymmärrys lisääntyy koko ajan. Jossain vaiheessa pelkäsin, että omassa organisaatiossa kohta joku ryhtyy ohjeistuksen laadintaan. Onneksi näin ei ole käynyt ja tuskin käykään.

  Hyvä pointti on myös tuo halu ”prosessoida” kaikki. Tunnistan sen kyllä itsessänikin….

  1. on the Already Pretty blog made sense to you (I wasn’t sure how clear I was being). I’m a fan of America’s Next Top Model, too. Naduah looks like the winner aaelrdy. Have you ever watched any Bollywood movies? You can get some of them on DVD with English subtitles. I’ve seen a few, lots of fun. I’ll be happy to follow your blog – thank you for following mine!

 5. Brändinvartijat (joilla on siis vakava työ pitää huolta firman/tuotteen maineesta) ovat kyllä helisemässä tämän SoMe-aallon myötä.

  Olin pari viikkoa sitten mahdollisen ison asiakkaan luona. ”Teillä oli näköjään parikin faniryhmää Facebookissa, joten…” ”Mitä ihmettä, ei voi olla. Kääk.”

  Ei niin, että 99 tapauksessa sadasta sillä olisi tässä maailmassa isoa merkitystä, mutta brändivastaavalle nuo ovat varmaan pelottavia hetkiä.

 6. Tässä tulee nyt muistaa, että someen on kaksi eri lähtökohtaa liittyen organisaatioihin. Ensimmäinen on se, miten työtekijät käyttävät sosiaalista verkkoa ja toinen se, millainen on brändin oma sosiaalinen presenssi, esim. YLEn tai Nokian fb-fanisivut.

  Monessa isossa organisaatiossa henkilökunnan some-ohjeistus on tehokas osa jengin webbi-kompetenssien kehittämistä. Jokaiseen kysymykseen ei tarvitse vastata erikseen ja esim. oikeat kontaktit eri tarpeisiin voidaan viestiä samalla. Tuskin näitä tulevaisuudessa tarvitaan, mutta 5 vuotta sitten meillä oli näille tarvetta ja näitä ohjeistuksia on päivitetty vähän väliä.

  Tärkeämpi osa brändeille on sitten nämä some-strategiat ja myös niihen tarvitaan ohjeistusta. Aktiivinen tekeminen on mukavampi ohjata brändipresenssien osalta tukemaan strategiaan. Tämän varmasti allekirjoittaa jokainen.

  nim.merk. facebook fanisivujen tappaja ja some-siivooja 😉

  1. Hello Kashmira It is just me again, bothering you for cocantt info. if you would be interested at all in a visit to our school library. We have many students reading Blue Jasmine and Koyal Dark, Mango Sweet and would to offer them a chance to meet you.Thank youSteph

 7. Hymyilin ääneen tätä lukiessani. Ymmärrän hyvin kantasi ja itsekin pitkälti ajattelen samoin. Silti asiakkaat haluavat niitä ohjeita! Se luo turvaa.

  Moni asiakasyrityksemme on kuitenkin alusta pitäen oivaltanut ohjeistuksen tarpeellisuuden hyvin. Ei ole tarkoitus vahtia, estää, kieltää tai kytätä. Lähtökohta on usein kannustus, inspirointi, hyödyt ja uudet mahdollisuudet.

  Ison yrityksen on väistämättä mietittävä jonkinlaista henkilökunnan koordinointia ja ohjeistusta niin kamalilta kuin nuo termit kuullostavatkin. Onhan yrityksillä yleensä muitakin sisäisiä sääntöjä ja ohjeita, joita tulee noudattaa.

  Oli ohjeiden tai pelisääntöjen nimitykset mitä hyvänsä, niin tavoitteena on usein auttaa persoonia kehittymään ammatillisesti ja tekemään parempaa bisnestä yhteisten pelisääntöjen avulla ja niitä soveltaen.

  Valitettavasti osa työntekijöistä ei vielä tiedä mitä maalaisjärki tarkoittaa. Sitäkin voi opetella vaikka sitten näitä pelisääntöjä tankkaamalla.

  1. […] […] […] […] […] Things can take a dip, and it is better to take some good steps in adnacve. One great way to stay away from becoming a victim of these techniques is embarrassing to see a good company for debt consolidation credit card. You will always find this option to work for you the best possible way. If you have many lenders, this is the right way to deal with them. These companies satisfy all these lenders and help you make one payment per month. This saves you face different kinds of embarrassing situations and helps you get out of debt in a much quicker. So make the best use of this option and you avoid becoming a laughing stock.Source: millionsonoffer.com […]Source: millionsonoffer.com […]Source: millionsonoffer.com […]Source: millionsonoffer.com […]Source: millionsonoffer.com […]Source: millionsonoffer.com

 8. Olen kuitenkin myös ylpeä siitä, etten halua sossumediaohjeita käydä laatimaan. HR-ihmisenä se on yleensä aika luonteva tapa reagoida asioihin. 😉

  Mutta vakavasti ottaen luulen, että HR:.ltä odotetaan ohjeita vähän asiaan kuin asiaan. Liikaakin.

  Hyvin kommunikoitu sossumedian strategia, joka myös toimii tekemisen punaisena lankana ohjaa toimintaa oikeaan suuntaan eikä mitään pikkunäppäriä ohjeistuksia tarvita. Suunnan pitää olla kaikille selvillä, siitä se lähtee.

 9. Älyttömän hyvä case ja avaus, kiitos Sari! Käytän tätä oivallisena starttina kun puhun aiheesta Suomen World Visionin henkilökunnalle.

 10. Kommentoin itseäni: tarvitaanko some-strategiaa? Eikös yhteisöviestinnälisten asioiden kuuluisi olla osa yrityksen strategiaa joka tapauksessa? Oli kyseessä sitten markkinointi, henkilöstö tai mikä tahansa asia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s