Jaettu asiantuntijuus

Jakamaton asiantuntijuus homehtuu, hidastuu ja vanhenee, sanoi Otavan opiston Ville Venäläinen  ITK2010 -tapahtumassa.
  
Kyseessä on perinteinen tapa olla oman alansa erikoisasiantuntija. Jokaisessa organisaatiossa on tällaisia henkilöitä. Heidän puoleensa on käännytty tiettyä ekspertiisiä vaativissa kysymyksissä ja he ovat auttaneet ja konsultoineet. Organisaation toiminta on saattanut olla riippuvainen heidän osaamisestaan ja aikataulustaan.
 
Asiantuntija on ollut kenties merkittäväkin vallankäyttäjä ja tehnyt toiminnasta samalla haavoittuvaista: kehittyykö asiantuntemus koko ajan? Kuinka yksi henkilö voi pysyä mukana jatkuvassa muutoksessa?
 
Asiantuntijavalta ei ole enää yhden ihmisen valtaa. Muutos on ehkä tapahtunut hitaasti, mutta minulle sen merkitys on avautunut todella nopeasti viimeisen vuoden aikana. Nämä kuvaamani vanhan maailman ekspertit tuntuvat yksi toisensa jälkeen kutistuvan ja näivettyvän aivan kuten Ville Venäläinen kuvasi. Status, asema organisaatiossa ja muut heidän pelastusrenkaansa eivät enää auta. Asiantuntijuus on muuttunut, se ei ole enää kenenkään omistuksessa tai yksinoikeus.
 
Vaatii rohkeutta riisua yltään vanhan arvovallan symbolit ja nähdä, että osaaminen ei ole minussa vaan verkostoissa. Saat sen mistä luovut, on Tommy Hellsten sanonut aivan toisessa yhteydessä, mutta sama logiikka toimii. Myönnän julkisesti että en tiedä asiaa, mutta tunnen ihmisiä, jotka tietävät tai heidän tuttunsa tietävät. Voimme keskustella ja ihmetellä yhdessä.
 
Saavutettu ymmärrys ja osaaminen on raikasta, monipuolista ja aivan toista kuin mitä yksin työhuoneeni hämärässä keksisin. Aikaakin kuluu huomattavasti vähemmän.
 
Tilanne on sama kuin jos huippuprofessori pitää luennon täydelle salille asiantuntijoita. Yleisö on yhteensä taatusti asiantuntevampi kuin professori yksin. Jos puhuja ymmärtää tämän ja osallistaa yleisön on mahdollista päästä todella pitkälle.
 
Olen omassa työssäni saanut maistaa jaettua asiantuntijuutta enkä voisi enää kuvitella työskenteleväni toisin. Se tuntuisi ihan hölmöltä. Yksin, miksi?
 
Voin aivan hyvin suunnitella journalistista verkkokoulutusta vaikka en ole journalisti tai nettiammattilainen. Mutta tunnen molempia ja voin ottaa heidät mukaan suunnitteluun. Oma asiantuntemukseni on tässä kohtaa nähdä mikä on tärkeää ja mahdollistaa asian tapahtuminen, ei tuottaa sisältöä. Sisällöntuottajana voin toimia oman HR-professioni sisällä.
 
Hyvä ajatus, mutta ei minulla ole mitään verkostoja – on yleisin kommentti kun olen asiasta innoissani puhunut. Tässä kohtaa vaaditaan paljon avoimuutta ja vähän työtä. Verkosto ei synny itsestään, mutta sellaisen voi rakentaa.
 
On mentävä mukaan nettiin, Twitter ja Facebook eivät ole aivan huonoja paikkoja aloittaa. Twitter on mukavan anonyymi, siellä kannattaa etsiä henkilö, jota arvostaa ja katsoa ketä hän seuraa. Ja ryhtyä seuraamaan samoja ihmisiä. Kysymyksiin voi vastata ja keskusteluihin voi osallistua. Ja pitääkin osallistua. Jaettu asiantuntijuus ei ole vain saamista vaan ennen kaikkea jakamista.
 
Ja kuten arvata saattaa, löytyy netistä paljon keskustelua siitä, mitä verkkottunut maailma on ja miten siihen voi osallistua. Näitä kannattaa lukea, pohtia ja kommentoida.
 
Sinähän voit aloittaa vaikka kommentoimalla tätä kirjoitusta.
 

6 kommenttia artikkeliin ”Jaettu asiantuntijuus

 1. Hei Sari!

  Erittäin kiinnostava ja kannatettava ajatus tuo jaettu asiantuntijuus.Kuvittelen, että kyse on jonkinlaisesta energian virtaamisesta ihmisessä itsessään ja ihmisestä toiseen…
  ”Saat sen mistä luovut… ” – Vaan mitkä kaikki syyt (pelot, uhat, oma hengissä säilyminen ja jatkuminen…) estävät meitä lähtemästä tälle yhteisen jakamisen tielle?

  Terveisin Tiina-Maija

 2. Itsekin aloin miettiä asiantuntijuutta vs amatöörijakamista ITK:n aikana (etänä). Sinuun oli tutustunut kun katsoin YLE webinaareja, nautin ja kirjoitin blogiini http://heli.edublogs.org

  Orientaationi on erilainen kyllä: hehkutimme jaettua asiantuntijuutta Koulutuksen tutkimuslaitoksessa 1990-luvulla ja siitä piti tulla käytäntö. Työpaikassani amm.opekoulutuksessa se olikin. Tämä on siis vanha juttu.

  Nyt ihmettelen hiukan miten te YLEssä olette ikäänkuin halukkaat kieltämään oman asiantuntemuksen kokonaan?? Miksi ihmeessä? Ei meistä tule toimittajia hetkessä enkä itse halua sellainen olla. Mulle riittää uutiset ja hyvin toimitetut ohjelmat, twittermaailma ei tuo olennaista uutta mutta sinne voi hukkua.

  Muistan miten joskus 20 vuotta sitten pohdimme että sitten kun joku esittää aloitteen oman työpaikan lopettamisesta niin silloinko on ajan tasalla. Tällaista en ole vielä kuullut tapahtuvan.
  Asiantuntijuus ei siis ole sama kuin suljettu sellainen. Avoimuus on usein tietämättömyyttä tai jopa tyhmyyttä. Kantsis ajatella vai eikö? Olkaa ylpeitä omasta osaamisesta ja rakentakaa sen päälle on minun sanomani. Älkää kieltäkö sitä vaan uudelleen arvioikaa!

 3. Heli, älä vedä sellaista johtopäätöstä että YLEssä oltaisi hukkaamassa omaa asiantuntemusta, tietenkään, vaan jakamassa sitä entistä avoimemmin

  1. ”Ellile4 on osoittanut usein smatnlaisaa ke4ytf6ste4″Me4e4rittele ”samanlainen ke4ytf6s”. Ike4vien tosiasioiden mainitseminen? Se nyt vain sattuu olemaan fakta, ette4 mustat amerikkalaiset tekeve4t rikoksia moninkertaisesti enemme4n kuin valkoiset. Se on fakta. Se ei muuksi muutu, vaikka sine4 pite4isit sen mainitsemista huonona ”ke4ytf6ksene4”.Miehet muuten tekeve4t rikoksia moninkertaisesti enemme4n kuin naiset. Onko te4me4nkin faktan mainitseminen sinusta huonoa ”ke4ytf6ste4”? Miste4 kaikista asioista keskustelun haluaisit kielte4e4? Mite4 kaikkia tabuja sinulla on ja miksi? Haluatko julistaa itsesi joksikin internetin ajatuspoliisiksi?”Ihmettelen myf6s syve4sti site4, kuinka usein he4n syyllistyy puhtaasti henkilf6f6nke4yve4e4n kirjoitteluun”Kuten? Mieleste4ni juuri sine4 olet ke4ynyt he4irikf6ime4sse4 te4te4 blogia henkilf6f6nke4yve4lle4 kirjoittelulla. Nytkin juuri harrastat henkilf6f6nke4yve4e4, hyf6kke4e4ve4e4 argumentointia: vastustat minun lyhytte4 viittaustani USA:n rikostilastoihin aloittamalla ad hominem-hyf6kke4yksen minua vastaan. Olet toki tehnyt samaa ennenkin, joten te4me4 ei ole mitenke4e4n ylle4tte4ve4e4.”ja alatyylisiin ilmauksiin.”Kuten? ”Olen aiemmin – ehke4 perusteetta – vete4nyt Ellile4n ja muutaman muun libertaarin rasistisista ja muuten asiattomista kirjoituksista” Kuten? Linkki?”sen johtope4e4tf6ksen, ette4 libertarismi johtaa juuri te4llaiseen eturyhme4ajattelua korostavaan autoritarismiin.”Pe4invastoin. Et ymme4rre4 libertarismista yhte4e4n mite4e4n. Libertarismi on individualismia. Miksi ke4yt te4e4lle4 kommentoimassa asiaa, josta et tiede4 yhte4e4n mite4e4n?”Minusta libertaarit voisivat useamminkin osoittaa suoraselke4isyytte4e4n ja sanoutua irti Ellile4n kaltaisesta roskasakista aivan tyystin.” Ohhoh. Ad hominem-hyf6kke4ys sen kuin jatkuu vain. ”Olen verkossa ja sen ulkopuolella tavannutkin libertaareiksi tunnustautuvia henkilf6ite4, jotka ovat kauhistelleet te4te4 ke4ytf6ste4.”Ooooh. Ette4 ihan nimettf6me4t tahot ovat olleet kanssasi samaa mielte4. Ooo.(To the tune of ”My Bonny lies over the ocean”) The Lurkers support me in emailThey all think I’m great don’t you know.You posters just don’t understand meBut soon you will reap what you sow.Lurkers, lurkers, lurkers support me, you’ll see, you’ll seeoff in e-mail the lurkers support me, you’ll see.The lurkers support me in email”So why don’t they post?” you all cryThey’re scared of your hostile intentionsthey’re not as courageous as I.Lurkers etc.One day I’ll round up all my lurkerswe’ll have a newsgroup of our ownwithout all this flak from you moronsmy lurkers will post round my throne.Lurkers etc.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s