Bisnes muuttuu – kannattaisiko jo herätä?

Olen viime vuosina saanut lukemattoman määrän sähköposti- ja etanapostimainoksia erilaisista seminaareista, tilaisuuksista, koulutuksista ja konsultointipalveluista. Ja kuten voi arvata, ovat lähes kaikki mainokset joutuneet avaamattomina ja lukemattomina suoraan roskakoriin. Eipä oikein jaksa kiinnostaa.
 
Ja samaan aikaan, viimeisen vuoden aikana olen löytänyt verkosta runsaasti kiinnostavia HR-aiheisia blogeja ja FB-sivuja, joita mielelläni ja säännöllisesti seuraan ja joissa myös osallistun keskusteluun. Lähes kaikki seuraamani blogit ja FB-sivut kuuluvat yhden tai muutaman hengen yritykselle. Tätä yritysvinkkeliä en ensin edes huomannut. Kiinnostava tyyppi ja hyvät ajatukset tulevat ensin, palvelujen markkinointi vasta sitten. Jos sittenkään.
 
Suuret konsultti- ja koulutusfirmat siis spämmäävät hienolle paperille painetuilla esitteillään, jotka päätyvät suoraan roskiin. Suomalainen paperiteollisuus varmasti kiittää, mutta luonto ei. Sähköpostimainoksetkin ärsyttävät, mailiboksi paukkuu muutenkin.
 
Jos olisin ostamassa konsulttipalveluja, ottaisin varmasti yhteyttä yrittäjään, jonka ajatukset, kontaktit ja toimintatavan tunnen jo ennalta. Verkkotuttuus tuo uudenlaista luotettavuutta ja uskottavuutta, joka aiemmin oli suurten yritysten valtti ja teki pienten yrittäjien kanssa asioinnista (ainakin asiakassuhteen alkuvaiheessa) epävarmaa. Tämä asetelma on kääntynyt päälaelleen.
 
Miksi maksaisin isolle ja anonyymille yritykselle, joka tuntuu rahastavan lähinnä nimellään? Konsultit ovat anonyymejä toimijoita, joista ei edes googlaamalla tunnu löytyvän lisätietoa. Kollegan suositusta enempää ei ennakkotietoa löydy, eikä yhden tai kahdenkaan tapaamisen perusteella ole helppoa saada ajattelusta ja ammattitaidosta selvää. Etenkin kun aika kuluu usein yritysesittelysettien läpikäymiseen.
 
Vaikuttaa siltä, että HR-konsultoinnissa(kin) köyhyys lisää luovuutta. Maine ja verkostot on rakennettava itse ilman suurta markkinointibudjettia. Ja tässä kohtaa moni on viisaasti nähnyt yhteisöllisen viestinnän voiman. Kaveri voi olla myös asiakas ja päinvastoin.
 
Milloinkohan suuret konsulttiyritykset heräävät? Jos tällainen ihme tapahtuisi, niin heidän kannattaisi seurata vaikkapa Facebookissa/verkossa esim. HR2.0, Ideapakka, Intunex tai MEMEgroup

6 kommenttia artikkeliin ”Bisnes muuttuu – kannattaisiko jo herätä?

 1. Mietin, että onko isosta yrityksestä enemmän haittaa kuin hyötyä HR-konsultille? Toisaalta on tukena on bestpracticet ja menetelmät, mutta toisaalta näihin luottaminen jäykistää ajattelua, ja tekee siitä kaavamaista.
  On selvää, että HR-konsultoinnin laadusta on helpompi muodostaa käsitys ja luottamus blogin kuin markkinointiesitteen pohjalta. Brändien tulee tulevaisuudessa pienenemään, kun ihmiset halua aitoutta (authenticity).
  Yhden hengen konsultti Ville Saarikoski esitti jokunen aika sitten Sari kanssasi samanlaisia näkemyksiä, kuvaten HR-johdon ja isojen konsulttitalojen symbioosia. ”Mitähän kivaa vanha tuttu valmennuskumppani on keksinyt tänä vuonna meidän koulutusbudjetin varalle”?
  http://www.konekti.fi/onko-perinteinen-luokkavalmennus-tiensa-paassa/
  Itse olen pienyrittäjä soveltuvuusarviointialalla, jonne tuo asiakkaan rahastaminen firman nimellä on aika syvälle pesiytynyt. Teemasta kiinnostuneet voivat tsekata blogini: http://www.henkiloarviointi.fi

 2. Kiitos Anssi linkeistä, kaavamaisuus ja jäykkyys tuntuu vaivaavan isoja yrityksiä ylipäätään suhteessa verkkomaiseen oloon. HR-konsultointi perustuu ainakin minun mielestäni todella paljon konsultin persoonaan ja tapaan tehdä. Työkalut vain tukevat tätä omaa otetta. Ovat toki tärkeitä nekin.

  Blogit ja verkkotoiminta kertovat myös tekijän ajatusten lisäksi hänen innostuksestaan ja motivaatiostaan. Tuskin kovin leipääntynyt tyyppi viitsisi tehdä muuta kuin postittaa sen esitteen? Tämäkin on asiakkaalle tärkeä tieto.

 3. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, joka komppasi omia ajatuksiani. Sinulla ei liene mitään sitä vastaan, että linkitän kirjoituksen FB profiiliimme?

  1. ”Kyseesse4 on siis taloustieteellinen mleeiasimlrkki ilmif6ste4 nimelte4 moral hazard, joka on nimenomaan riskien kollektivisoinnin (courtesy of U.S. taxpayers) aiheuttama ongelma.”Myf6s vakuutuksilla kollektivisoidaan riskeje4.

 4. En ole HR-ihminen vaan pelkkä H. Silti hyvien HR aiheisten blogien lukeminen on tehnyt minut entistä kriittisemmäksi keskinkertaista konsulttihömppää kohtaan. Eli paine avoimuuteen ja tasokkuuteen voi tulevaisuudessa ainakin teoriassa tulla myös rivihenkilöstöltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s