Sisältö edellä ja verkostot perässä!

Nyt tuntuisi olevan väkevänä ilmassa pohdintaa sosiaalisen median sisällöstä. Väyliä, kanavia, välineitä ja verkostoja alkaa jo olla, mutta mitä niillä sitten tehdään?
 
Samaan aikaan näyttäisi vallitsevan some-ähky ja verkkoon tulvii ohjeita sosiaalisen median tietotulvan jäsentämiseksi ja olennaisen löytämiseksi.
 
Merkityksellisen sisällön pohdinta onkin terveellistä. Meillä on nyt käytössä uusia toimintatapoja ja uusia välineitä, ja voisi olla aika lunastaa lupauksia.
 
Itse lähestyn asiaa sekä HR:n että journalistisen työn kautta.
 
Toimittajan työn ja osaamisen kehittämisen kannalta merkityksellisen sisällön tuottaminen on Ylellä hanskassa. On vain keksittävä tapoja tuoda sisällöt verkottuneeseen ympäristöön. Tämä ei tapahdu välttämättä suurten innovaatioiden kautta vaan pienissä teoissa ja arkisen työn kehittämisenä. HR-ihmisenä voin tarjota aikoja ja paikkoja, joissa tekijät kohtaavat ja pääsevät keskustelemaan sekä huolehtia osaltani siitä, että kokeiluihin on riittävästi tilaa.
 
Tosi paljon jo tapahtuukin, Seija Aunila puhuu törmäyttämisestä keinona saada ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toisiltaan. Seija avaa omaa työprosessiaan kiinnostavasti Pukaro-blogissaan.
 
Mutta aina mennään sisältö ensin ja verkostot sitten. Toisaalta, jos verkottunutta työtapaa ei oteta sisällön kehittämiseen ja jakamiseen mukaan,
ei olla edetty yhtään mihinkään. Molemmat ovat yhtä tärkeitä, mutta ilman laadukasta sisältöä ei voi olla verkottunutta journalismia.
 
HR-työlle näen verkottuneessa toimintatavassa valtavasti mahdollisuuksia, mutta samalla näin sanoessani olen tyhjänpuhuja. Minulla ei ole sitä hyvää sisältöä. Enkä osaa edes tarkasti sanoa mitä se voisi olla. Onneksi en ole asian kanssa yksin ja olenkin toiveikas sen suhteen, että verkottuneeseen tekemiseen sopivia HR-toimintatapoja alkaa kehkeytyä. Enkä tarkoita HR-aiheisen blogin kirjoittamista vaan konkreettista tekemistä, sisältö edellä!
 
Ja jos mennään sisältö edellä, niin samalla alkavat kuplat puhjeta: somesta somen vuoksi puhuvat some-expertit jäävät heliseviksi vaskiksi ja kiliseviksi kulkusiksi. Ketä kiinnostaa miten hienoa on käyttää sosiaalista mediaa jos ei ole konkreettista sisältöä johon sitä käyttää?
 
Tyhjänpuhujia on myös toisin päin, vahvoja sisällön osaajia, jotka väittävät toimivansa verkottuneessa ympäristössä. Mutta heitä ei vain missään näy. Vaikea kuvitella kovin verkottunutta henkilöä, jota Google ei löydä. Mutta näitä on aika paljon, jopa some-koulutusten tarjoajissa.
 
Toki tarvitaan asiantuntijoita, jotka osaavat Facebookin yksityisyysasetukset vaikka unissaan ja osaavat selittää Twitterin oudot risuaitamerkit. On hyvä tuntea työkalut, joita käyttää. Mutta tämä osaaminen ei mielestäni ainakaan automaattisesti ole asiantuntijuutta. Sisältö puuttuu.
 
Nämä vasket ja kulkuset aiheuttavat someähkyä. Tietoa tulee ja puhutaan jostain – mutta mistä?
 
Jos ajattelen sisällön kautta, ja vielä omaan professioon ja intressipiiriin kuuluvan sisällön kautta, ei enää lainkaan ähkytä niin paljon.
Ja jos vielä on hippunen verkkolukutaitoa, voi erottaa jyvät akanoista ja seurata niitä ihmisiä ja asioita, joilla on merkityksellistä sisältöä tarjolla.

18 kommenttia artikkeliin ”Sisältö edellä ja verkostot perässä!

 1. Hyvä että edes muutamana ihminen ravistelee näitä some-kuvioita. Taisi olla kirjoittaessasi sydän mukana. 🙂

  Oppisisältöjen tuottaminen sosiaalisen mediaan on kyllä pirullisen vaikeaa. Eikä sitä taida oikein oppia kuin kokeilujen kautta. Mikä on toiminut jossain muualla, ei välttämättä toimi toisessa maassa tai yrityksessä.

  Olen nyt pyörittänyt pienimuotoista kirjoituskoulua Facebookissa muutaman kuukauden. Kiinnostusta on, keskusteluakin syntyy. Esimerkiksi tänään ”opiskelijat” tuottivat hyvin merkityksellistä sisältöä.

  Mutta olenkohan konservatiivi, kun jo mietin Facebookin tueksi milloin perinteisempää verkko-oppimisympäristöä, millon pdf-vihkosia?

 2. Peräänkuulutat sisältöä, sitähän sosiaalinen media on täynnä, riippuen siitä mitä etsii ja hakee. On aineistoja, blogeja, mielipiteitä, ideoita, tapaamisia jne.
  Olen ollut kevään aikana neljässä eritavalla järjestetyssä SoMe tapahtumassa lähinnä uteliaisuuttani.. mietin mitä näistä tapahtumista on tarttunut hihaan?
  On ollut hienoa tavata SoMe hypettäjiä, guruiksi en heitä kuitenkaan kutsuisi, sillä he ja me kaikki vasta harjoittelemme tämän toiminnan aakkosia. On ollut ilo huomata, ettei valmiita vastauksia ole SoMesta saatavana vaan jokainen joutuu suunnittelemaan oman toimintatapansa aivan itsenäisesti.
  Toiseksi SoMe antaa aivan äärettömät mahdollisuudet ilmiöiden, tapahtumien ja tiedon nopealle leviämiselle.

  Minä puolestani peräänkuulutan osaamisen arvostusta.
  Verkkoympäristö sisältää yhä enemmän tietoa ja materiaalia joka on kaikkien käytettävissä, mutta mihin hintaan? Olemmeko unohtamassa ammatillisen osaamisen ja hyödymme vain toistemme ponnisteluista. Olemmeko kilpajuoksussa toistemme kanssa, kuka löytää paremman blogin, paremmat toimintaohjeet, enemmän tykkääjiä jne. Miten mitata sitä arvoa jonka esim. tekemäni materiaali antaa sen uudelleen käyttäjälle, jos hän ei koskaan tule minua vastaan missään?
  Minulle ja yrityksellinen sosiaalisen median kanavilla toimiminen on tuonut yhteistyöverkoston, joka kanssa suunnittelemme ja toteutamme useita uusia koulutusohjelmia ympäri Suomea. Suunnitellessamme uusia palvelukokonaisuuksia toteutamme myös sisällöntuotantoa.

 3. Heidi, olisiko aika iso osa sosiaalisen median sisällöstä kuitenkin vielä liian jalostamatonta esimerkiksi oppimistarkoituksiin?

  Tärkeä on ilman muuta tuo ansaintapuoli, mutta etenkin opetteluvaiheessa maksuttomilla kokeiluilla on mielestäni paikkansa.

 4. Sari, nostit mielenkiintoisen aiheen esille. Itse olen pohtinut tuota samaa. Tuntuu, että mennään työkalujen/ kanavien ehdoilla. Halutaan olla mukana kaikkialla, muttei mietitä loppuun saakka, että miksi. Strategia saattaa puuttua kokonaan.

  Henkilökohtaisella tasolla olen törmännyt myös tuohon hyvän sisällön ongelmaan. Jotta pystyy tuottamaan hyvää = jäsentynyttä ja mielenkiintoista sisältöä, täytyy siihen varata aikaa. Aikapula tuntuu jatkuvalta.

 5. Omassa työssäni olen huomannut verkostoista valtavaa apua esitelmien laatimisessa ja tietokirjan kirjoittamisessa. Virikkeitä kyllä piisaa, ja puhujia ja innostujia. Esm uusimpana Uusi kultakausi http://www.uusikultakausi.com/ josta on vielä aikaista sanoa, onko siinä substanssia vai vain kovasti puhetta 😀 – aika ja teot näyttävät.

 6. Kokeilut ovat tärkeitä jotta sisältö tosiaankin jalostuisi joksikin merkitykselliseksi. Ja on tosi innostavaa seurata/olla mukana erilaisissa kokeiluissa. Ja sillä merkityksellisellä sisällöllä voi sitten tehdä bisnestäkin, olettaisin.

  Tänä aamuna juuri pähkäiltiin muutaman Henry SOME HR-kollegan kanssa miten some taipuu osaamisen kehittämiseen – tai toisinpäin. Suuria viisauksia ei keksitty, mutta päätettiin jatkaa miettimistä entistä laajemmalla porukassa – verkoston voimalla! Mutta on tässä miettimistä!

  Sisällön korostaminen on minusta tärkeää, jotta saadaan vahvat sisällöntekijät mukaan verkkoon. Ajattelen nyt esimerkiksi journalisteja.

 7. Todella tärkeä aihe: sisältö ja osaaminen näyttävät saavan erilaisia merkityksiä. Itse olen miettinyt paljon tuota näennäistä asiantuntemusta joka onkin käytännössä vain muutamien vempainten tuntemista.

  Hahmottelin tilannetta tällaisella kömpelöllä kuvalla http://helistudies.edublogs.org/2010/06/16/pragmatics-versus-diversity/ jota voisi kehitellä edelleen. Samassa postissa on linkki muutamaan tutkimukseen myös.

  Noissa some tapaamisissa on ollut intoa mikä ei ole väheksyttävä asia vaan upea, mutta se on kuitenkin vasta intoa. Voitais sukeltaa asiantuntemuksen uudelleen opiskeluun, sitä 90-luvulla tehtiin tosissaan ja löydettiin nämä broker + borderline tarpeet. Tarpeellinen postaus, kiitos!

 8. Hyvä kirjoitus Sari! Helinä ja kilinä on todentotta saanut ainakin meikäläisen ähkimään, välillä jopa isoilla kirjaimilla. Kun löysät helistelyt on helistelty lienee aika ruveta oikeesti tekemään hommia ja lähteä hakemaan tapoja jolla laadukas journalismi voisi elää ja kehittyä myös sossuloissa. Toivottavasti pääsen syksyllä aiempaa paremmin mukaan some-riihiin, koska nyt vaikuttaa pikku hiljaa päästävän itse asiaan ;))). Mukavaa kesän jatkoa!

 9. Elämme vielä murrosvaihetta. Työkaluissa ja kanavissa on vielä monelle paljon opittavaa, toimintatavoista ja kulttuurista puhumattakaan. Aluksi on luontevaa kokeilla kaikkea, joka sitten johtaa ähkyyn ja lopulta heräämiseen että ehkä jonkinlaiselle suunnitelmalle (hienommin strategia) olisi tarvetta.

  Yleisen some-osaamisen lisäksi varmasti tarvitaan aina vahvaa aihealueosaamista. Lähdetään ratkomaan todellisia ongelmia eikä vain yleisesti puhuta aiheesta. Joskin alustukset ovat tarpeen avaamaan silmiä muutoksille joita jo muilla alueilla on tehty.

  Itse olen jo kauemmin ehtinyt miettiä käynnissä olevia muutoksia ja HR:n roolia niiden eteenpäin viemisessä. Hienoa nähdä että aiheen tiimoilta on viimein syntynyt keskustelua sillä tässä on minusta erinomainen pelipaikka HR-ihmisille kehittää omia prosessejaan että olla viemässä muutoksia eteenpäin strategisessa roolissa koko organisaation tasolla.

  Sosiaalinen media tai ehkä paremminkin yhteisölliset toimintatavat ovat enemmänkin mahdollisuus kuin uhka, vaikka muutokset aina pelottavatkin.

 10. Telle Virtanen -kommenttiin: Kyseistä kommenttia ei ole kirjoittanut Telle vaan Airi Saastamoinen. Tässä on käynyt posterousin contributor-oikeuksien takia moka. Sori, allekirjoitan kuitenkin täten tuon kommentin.

 11. Hey I guess u want me to help you detroace your blog? But, I’m sorry I dont think I can help you detroace your website or generate your website because I asked a website designer to help me too. I suck at technology related stuff.. haha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s