Missä se some on? Vai onko se mielentila?

Kaikki lähtee yksilöstä, organisaation häiriögeneraattorista tai tuupparista. Hän on henkilö, joka haluaa tehdä asiat toisin, vapauttaa tietoa, jakaa osaamista sekä toimia yli ja ohi organisaatiorajojen.
Strategiselta tasolta, ylhäältä alas tai yrityksen ulkopuolelta tuotu konsulttivetoinen muutos ei muutu käytännöiksi ennen kuin yksittäiset työntekijät ovat valmiit yhteisölliseen toimintatapaan.

Mm. näin pohdittiin 23.9.2010 Henryn some-jaoksen tapaamisessa, jonka aiheena oli some ja osaamisen kehittäminen. Someen ei siis voi mennä eikä sitä voi organisaatioon tuoda, se on tapa olla, elää ja hengittää.  Hr-näkökulmasta tärkeää on kannustaa ja mahdollistaa, toimia tuupparina. Sekä vahvistaa yhteisöllistä työkulttuuria ja sopivina annoksia ottaa käyttöön konkreettisiä työkaluja.Yhteisöllinen viestintä organisaation sisällä on nimenomaan HR:n asia ja valtava mahdollisuus, jonka läpivienti vaatii kärsivällisyyttä.

Oppi on kuitenkin hankittava itse, sitä ei voi ostaa eikä tuupparina olemista ulkoistaa. Yhteisöllisyys perustuu aitoon läsnäoloon ja vuorovaikutukseen, ja tämä on haastava paikka: miten olla samaan aikaan yksilö ja organisaation edustaja?

Tässä yksi tiivistelmä tapaamisen runsaasta keskustelusta. HR ei ole ammattikuntana vielä profiloitunut verkkovuorovaikutuksen asiantuntijana, mutta kiinnostusta on. Somen konkreettisia hyötyjä ja hyviä esimerkkejä kaivattaisiin kannustamaan HR:ää. Yhteisöllinen viestintä ei ole HR:lle markkinointikanava vaan tapa toimia organisaation sisällä.

Tapaamiseen osallistunut Miikka Salavuo peräänkuuluttaa osallistavaa kulttuuria yrityksiin ja turhien pelkojen unohtamista (katso video)

HR-ammattilainen Hanna Heikkilä on vakuuttunut siitä, että yhteisöllinen viestintä on HR:lle tärkeä työväline. Hän kehottaa HR-ammattilaisia harjoittelemaan ja kokeilemaan vaikka yhdessä (katso video)

Yhdessä harjoittelua tapaamisessa tehtiinkin siten, että tapaamisen taustakanavana toimi Twitter (#henrysome) sekä Qaiku, ja Seminaarikannu-kanava jossa on tilaa laajempaan kuin 140 merkin pohdiskeluun. Yhteisöllinen ja verkottunut flow syntyi kun twirtuaaliosallistujat (kiitos termistä @KristiinaMeme) jakoivat ajatuksensa meille osallistujille. Samalla saimme kokemuksen siitä, miltä tuntuu kun oma keskustelu ei jääkään omien seinien sisäpuolelle vaan laajenee ja kasvaa, ilman että sitä voi mitenkään hallita.  Jaettua asiantuntijuutta parhaimmillaan.

Tapaamisesta on myös valokuvia, jotka löydät kirjoittamalla hakukenttään #henrysome.

Toivottavasti tapaamisessa alkanut keskustelu myös jatkuu, vaikka edellä mainituissa paikoissa tai tämän blogin kommenteissa: Yhdessä harjoittelu on myös sitä, että saa kysyä eikä tarvitse osata.

Minä voin tunnustaa, että en sitten millään saanut kahta videota embeddattua tähän blogiin, koska en omien salasanasekoilujeni vuoksi saanut niitä ensin ladattua puhelimesta YouTubeen. Mutta asioita ei tarvitse osata täydellisesti. Ihan riittävän hyvä tuli näinkin ja tarvittaessa voin korjata myöhemmin.

11 kommenttia artikkeliin ”Missä se some on? Vai onko se mielentila?

 1. #henrysome Tapaamisessa @hrry Harri Lakkala kertoi kuinka oli (turhaan) pyrkinyt tämän some-jaoksen LinkedIn-ryhmän jäseneksi. Ihan tuoreeltaan on julkaistu aiheeseen liittyvä ohjeistus. Herättääkö ajatuksia? http://linkd.in/aKzVsF

 2. Kiitos Sari, kun kirjoitit havainnoistasi muillekin, harmitti kun en päässyt eilen mukaan, ja harmi etten ollut tajunnut etukäteen tiedustella twitter ym osallistumismahdollisuudesta!

  1. 516 no niin ja tc3a4ssc3a4 2012 uudistukset;Ulkoiset ktioinlevytMuistia vc3a4hintc3a4c3a4n 50 gigatavua, mutta enintc3a4c3a4n 250 gigatavua – 9 euroaMuistia yli 250 gigatavua, mutta enintc3a4c3a4n 1 teratavu – 12 euroaMuistia yli 1 teratavu, mutta enintc3a4c3a4n 3 teratavua- 18 euroa Olisin ollut valmis laajentamaan hyvitysmaksua, jotta tekijc3b6identoimeentulo olisi voitu paremmin turvata. Tc3a4llc3a4kin pc3a4c3a4tc3b6ksellc3a4 maksutuotonarvioidaan kuitenkin nousevan noin 20 %. Nyt on tc3a4rkec3a4c3a4 valmistella hyvc3a4uudistus, jolla tekijc3b6iden reilu hyvitystaso voidaan varmistaa.Uudistustyc3b6ssc3a4 tullaan kuulemaan kaikkia tahoja, joita jc3a4rjestelmc3a4 koskee,toteaa kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmc3a4ki Koko 20% lisc3a4potti vielc3a4 lisc3a4c3a4 ulkoisista kiintolevyistc3a4? Maksuthan periaatteessa tuplaantuivat ja kuolettaa kauppaa Suomessa vain lisc3a4c3a4. 18 euroa plus verot pistc3a4c3a4 kuluttajan kyllc3a4 hakemaan kiintolevynsc3a4 muualta kuin Suomen kivijalka/netti-liikkeestc3a4. 500Gb kannettavan levyn hinnasta 12e + verot on kolmas/neljc3a4sosa laitteen hinnasta. Kohtuullistako? Hyi hel ..

 3. Todella hieno juttu tää. Mun mielestä some on/tulee olemaan nimenomaan organisatorinen kysymys. Kuten Clay Shirky sanoo: ”Revolution does not happen when society adopts new tools – it happens when society adopts new behaviour”. Kirjassaan: Here Comes Everybody: The Power of Organizing Without Organizations lisää aiheesta.

 4. HR + osaamisen kehittäminen on Paledux Oy:n yksi koulutuspäivä, jossa käsitellään juuri osaamisen erilaisia muotoja ja malleja. Ohjelman löydät kotisivuiltamme http://www.paledux.f, kaikki HR:lle suunnatut koulutuspäivämme sisältävät niitä toimintoja, joiden avulla yrityksen henkilövoimavarat muodostetaan, ylläpidetään ja ohjataan yrityksen tavoitteisiin nähden. Samanaikaisesti huomioidaan henkilöstön omat tarpeet sekä tavoitteet. Yrityksen voimavaran lähteenä on hyvä henkilöstö, jokainen yksilö ilman roolijakoa.
  Mielestäni HR:n tulee ehdottomasti hyödyntää viestinnässään uusia mahdollisuuksia ja yhteinen tekeminen sitouttaa.

  1. 4bbMitc3a4 tulee paperin hsiytvsmakyuihin, niin onhan se jc3a4rjestelmc3a4 tietyssc3a4 muodossa (aivan oikeutetusti) jo olemassa. Esim koulut maksavat valokopiokorvausta siitc3a4 ettc3a4 niissc3a4 kopioidaan runsaasti opintomateriaalia, tekstic3a4, kuvia ja nuotteja. Tc3a4mc3a4n rahan tekijc3a4jc3a4rjestc3b6t jakavat apurahoina, samaan tapaan kuin Teosto ja Gramex muusikoille. Tc3a4mc3a4kin tulo on viime vuosina kutistunut, kun kouluissa on siirrytty dokumenttikameroihin ja videotykkeihin.Muusikko/sc3a4veltc3a4jc3a4/kirjailija/kuvittaja yms. tulee yleensc3a4 toimeen sillc3a4, ettc3a4 pienic3a4 tuloja tihkuu eri paikoista. Kohtalaisen nimekkc3a4c3a4nkc3a4c3a4n tekijc3a4n on hyvin vaikea pc3a4c3a4stc3a4 lc3a4hellekc3a4c3a4n palkkatyc3b6lc3a4isen keskiansiota.Jotenkin niin vaikea mieltc3a4c3a4 suuryritysten tukemiseksi sitc3a4 ettc3a4 luovan tyc3b6n tekijc3b6ille pyritc3a4c3a4n takaamaan tulovirtoja. Teosto, Gramex yms. ovat tekijc3b6itc3a4 edustavia yhdistyksic3a4, eivc3a4t voittoa tavoittelevia yrityksic3a4. Suuryrityksethc3a4n mielellc3a4c3a4n luopuisivat tekijc3b6iden oikeuksista, koska silloin kaikki olisi niille vapaata riistaa. Ilmaiseksi.

 5. Ihmisten tulee voittaa pelko, joka kohdistuu omien ajatuksien oikeellisuuteen ja altistamiseen arvostelulle ennen kuin he voivat täysipainoisesti käyttää SOMEa. Tulkoon muutos mistä tahansa (ihmisestä itsestään tai ulkop.konsultilta), on mindsetin oltava oikea.
  Pointtihan on siinä, että SOMEssa ei arvostella tai lytätä ketään yksityishenkiöä. Jos joku arvostelee, niin lyttääjä saa suuremmat vihat niskaansa. Ihmiset siis pelkäävät turhaan.

  Yrityksien toimintaa sen sijaan saatetaan kyllä arvostella.

 6. @pe3 Kiitos kirjavinkistä. Minulla onkin kirja ollut (liian) pitkään lainassa @tuija lainasi. Nyt terhakoidun, luen ja palautan. Mutta yhdyn suositteluun, se on HR-yhteensopivaa luettavaa.

  Heidi, kiitos kommentista, mutta jäin miettimään mitä ajattelen kommentista, joka on enemmän markkinointiviesti kuin mielipide? Toisaalta tieto koulutusmahdollisuuksista on tervetullutta eikä saisi olla liian herkkähipiäinen, mutta toistaalta vähän arveluttaa. Mitä muut tuumitte?

 7. Hei Sari, pyydän anteeksi sinulta ja muilta, jos viestini oli ”vääränlainen”, tarkoitus toki oli tukea sinun tekstiäsi miten HR voi edistää, kannustaa ja tukea erilaisissa muuttuvissa tilanteissa osaamista ja antaa mahdollisuuksia erilaisten viestintävälineiden hyödyntämiseen niin, että ne tukevat organisaation ja yhteisön tavoitteita. Koulutusohjelmassani sisältää näitä kokonaisuuksia ja sen takia halusin tuoda sen esille tässä yhteydessä. Sosiaalisella medialla on jo nyt ja etenkin tulevaisuudessa merkittävä tehtävä viestinnän hallinnassa. Kuitenkin muutosten yhteydessä tulee aina huomioida myös ne muuttujan ominaisuudet ja halu osallistua. Yhteisöllisyys saavutetaan vasta osallistumisen kautta ja HR:n tulevaisuus (useiden alan seminaarien mukaan) on vuorovaikutuksessa, joka syntyy kuuntelusta ja keskustelusta, oikeiden kysymysten asettelusta ongelmien ja innovaatioiden esille tuomiseksi. Mielestäni some on tapa olla, toimia ja osallistua – oman valinnan mukaan ryhmiin ja yhteisöihin. Toiset hiljaisemmin toiset aktiivisemmin. Tuskin vieläkään olemme löytäneet sitä yhteisöllisyyden lentoa. (Viittaus aikaisempaan blogiisi -> viestintä sujuu, yhteisöllisyys haasteena).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s