Tarvitseeko HR oman leirinuotion?

Yhteisölliset välineet ovat synnyttäneet uusia paikkoja, leirinuotioita,
innostuneille ja uteliaille eri alojen ammattilaisille. Itse lämmittelen nuotiolla ensi
viikolla Tampereella, Nettiajan kansalaisyhteiskunta -tapahtumassa.

Hallinnon ammattilaisessa työskentelen Johanna Kotipellon sanoin
tilanteessa, jossa ”täytyy sovittaa iloisen vapaa tekeminen sekä virallisen
organisaation jäykät rakenteet”. Haastavaa, mutta ei ainakaan tylsää.
Enkä usko olevani HR-ihmisenä tässä postiossa yksin. On meitä muitakin. 

Mutta ihan omaa HR-leirinuotiota en ole vielä löytänyt. Millainen se sitten
olisi? Varmastikin paikka, jossa yhdistyisi täysi avoimuus ja hetkittäinen
luottamuksellisuus. On asioita, joihin kaipaisin vertaistukea, mutta ne ovat
luonteeltaan niin luottamuksellisia, ettei niistä vo keskustella Twitterissä.

Toisaalta arvioin, että melkein kaikesta voi puhua avoimesti ja asioita voi
jakaa niin yleisellä tasolla, ettei luottamuksellisuus vaarannu. HR-ammattilaiset
ovat usein liiankin varovaisia. Avoimuutta voisi olla huomattavasti enemmän.

Osallistava työkulttuuri, jota voi yhteisöllisillä välineillä vahvistaa, on
keskeinen osa HR:n työtä. Kaipaisin vain seuraa ja nuotiopaikkaa pohdinnoille ja
kokeiluille: millainen HR-yhteisö voisi verkkoon muodostua? Mistä se keskustelisi?
Millaista tukea toisilleen antaisi?

Voisimmeko me HR-ammattilaiset keskenämme harjoitella avointa ja
yhteisöllistä viestintää, jonka periaatteita voisimme sitten viisaampina viedä
omiin organisaatioihimme? Kannattaisiko meidän leikitellä keskenämme
ja sparrata toisiamme?

HR-keskustelua on verkossa alkanut olla, mutta pitäisikö sen olla
järjestäytyneempää, vai onko hyvä näin?

Ja lisäksi mielestäni erittäin suuri merkitys on ihan perinteisillä
tapaamisilla. On kohdattava myös oikeasti, ei vain verkossa.
Luottamuksen taikapiiri vahvistuu näissä kohtaamisissa.

Olenko pohdiskeluineni yksin bittiavaruudessa, vai onko meitä muitakin?
Pitäiskö tehdä jotain vaiko ei?

6 kommenttia artikkeliin ”Tarvitseeko HR oman leirinuotion?

 1. Et ole etkä jää yksin. Viestintä on murroksessa. Nuotiolla pitää olla jonkun pitämässä tulta yllä. Nyt se olet sinä. Jos HR-alkuiset ihmiset eivät löydä nuotiollesi, puhu samoista asioista toisten kanssa. Puhuminen ja jakaminen auttaa.

  Saat vastauksen kun aloitat ja jatkat sydämesi ääntä. Kun muut huomaavat aidon HR-innostuksen ja intohimosi, seuraa tulee. Ottakaa aluksi vyörytysote @jpruohisto n kanssa. Nosta rollup salkoon Henry-foorumilla.

 2. Kiitos @ajatusvesa kannustuksesta. @jpruohisto on hyvä esimerkki! 😉 Olen valtavan innostunut avoimuudesta ja yhteisöllisyydestä, mutta en ole löytänyt vielä ihan oikeita tapoja/paikkoja ottaa innostusta hyötykäyttöön.

  Yksi syy on vanhanaikainen (ja osin tekosyynäkin pitämäni) aikapula. Työaikaa ja vapaa-aikaa ei ole rajattomasti käytettävissä yhteisöllisyyden harjoitteluun. ”Perinteiset velvoitteet” excelin pyörittämisestä perunankeittoon vievät aikaa. Luulen, että tässäkin minulla on kohtalotovereita.

 3. Hei, minun vastuullaani on sisäinen viestiintä organisaatiossa, joka on hajlaallaa 15 toimipisteessä. Leirinuotia kaipaan, jolle kaikki voisivat halutessaan kokoontua. Verkostoidun mielellän kanssasi. Olen myös innostunut yhteisöllisyydestä ja avoimuudesta. HR ja sisäinen viestintä kulkevat käsi kädessä.

 4. Verkkoyhteisöjä on helppo perustaa, vaikea pitää hengissä. Mutta juuri tuollaisesta innostuksesta parhaat yhteisöt syntyvät. Helpointa on varmaan edetä jos saatte idean myytyä Henry Ry:n johdolle. Virallinen organisaatio takana lisää uskottavuutta ja tuo resursseja, tosin voi olla että se myös mukaan jäykkyyttä ja perinteisyyttä josta on ollaan pyrkimässä eroon.

  Leirinuotioita tarvitaan myös organisaatioiden sisälle – sekä HR-ihmisille että myös esimerkiksi esimiehille. Esimerkiksi yksi hyödyllisimmistä yhteisöistä johon itse olen törmännyt oli sisäinen HR-yhteisö (wiki+foorumi). Porukka oli jo entuudestaan tuttua reaalimaailmasta joten oli helppoa tuoda keskustelut myös verkkoavaruuteen ja kehittää heidän prosessejaan ja tekemistään.

 5. Minäkin kaipaisin tuolle nuotiolle, jonka kuvasit!

  Vaikken HR-toiminnossa työskentelekään, ePalvelujen kehittäminen muuttaa väkisin työn tekemistä, työnkuvia ja -kulkuja ja tuo uusia odotuksia osaamisen johtamiselle. Viestintä ja markkinointi täytyy tehdä ensin sisällä, sen jälkeen on ”myyntiorganisaatio” kunnossa.

  Kas, eikö tässäkin olla HR:n ytimessä?

  1. Heh, aivan. Vitsailinkin hieman toulla `vastuullinen` sanalla. Se sana on ke4rsinyt pahan inflaation viime aikoina. Kokoomus on mestari sanan ke4ytf6sse4. He kannattavat puheissaan peruskoulua, hyve4e4 vanhusten hoitoa seke4 le4e4ke4ripalveluita kf6yhille. Oikeasti ajavat palveluita maksulliseen suuntaan. Rikkaille kivat vanhainkodit, rahalla le4e4ke4riin vaikka heti ja ns. lahjakkaille oppilaille omat koulut. Lahjakkaat eli rikkaat vanhemmat. Ei tarvitse sitten olla tekemisisse4 rumien kf6yhien tai vieraista kulttuureista tulleiden kanssa ve4litunnilla. Koulun je4lkeen isin city-maasturilla sitten stockmannille ostoksille. Ei tarvitse lidlin jonossa olla vene4le4isten tf6nitte4ve4ne4. Mukavasti juttu karkaa ke4siste4,heh. Hyve4e4 pe4ive4n jatkoa..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s