Yhteisöllisyys ja YT

”Kaikki lähtee yksilöstä, organisaation häiriögeneraattorista tai tuupparista. Hän on henkilö, joka haluaa tehdä asiat toisin, vapauttaa tietoa, jakaa osaamista sekä toimia yli ja ohi organisaatiorajojen.” Näin kirjoitin 23.9.2010 Henryn SOME-jaoksen tapaamisen jälkimainingeissa.

Nyt kun katson syksyä tuon jälkeen, en ole todellakaan itse toiminut kuten kirjoitin. Työssäni tapahtui jotain ihan muuta, meillä alkoi organisaatiomuutokseen (ei henkilöstön vähentämiseen) tähtäävät YT-neuvottelut, jotka virallisesti päättyivät tänään ja joissa olin mukana HR-päällikön roolissa. Muutosprosessi ei tietenkään pääty, vaan on vasta alkamassa kun uusi organisaatio aloittaa toimintansa 1.1.2011.

Aktiivinen ”some-hörhöily” kuten eräs työtoveri asian ilmaisi, ja YT-prosessi ovat jännitteisessä suhteessa keskenään. Avoimuutta liputtavalle HR-ihmiselle YT on haastava tilanne, kun asioista ei voikaan keskustella eikä kissaa nostaa pöydälle heti vaan on edettävä prosessin tahtiin.

Erityisesti oman YT:mme alkuvaiheessa koin tilanteen niin hankalaksi että ryhdyin ylivarovaiseksi, enkä lopulta uskaltanut edes sanoa ääneen, että meillä on nyt YT:t menossa. Vaikka intrassammekin se jo sanottiin.

FB-päivitykset tein todella kieli keskellä suuta. Tai en kirjoittanut mitään. Toisaalta prosessi ajoi ylitseni kuin höyryjuna eikä ihan oikeasti ollut aikaa mihinkään muuhun kuin työhön. Ja se vei myös syysloman ja illat.

Osallistuin onneksi myös seuraavaan SOME-jaoksen tapaamiseen, jossa keskustelimme strategiasta ja tunteista. Oivalsin, että hallintojargonilla ei pötkitä pitkälle, vaikka sillekin on aikansa ja paikkansa. Ja että on ihan normaalia, että minustakin tuntuu joltain, vaikka olenkin organisoimassa prosessia. Lokakuun lopussa kirjoitin FB-statukseeni: Tunnetta on turha yrittää kitkeä tekemisestä pois. Mennään siis fiilispohjalta.

Tämän jälkeen rohkaistuin kirjoittamaan blogin intraamme, aiheesta joka sinänsä vakavassa tilanteessa oli mennyt vitsikkäästi pieleen. Kerroin miltä tuntui kun mokasin (enkä tajunnut vielä mokaavani). Tällainenkin pienimuotoinen avautuminen oli minulle itselleni todella vapauttavaa. Vaikka olisikin YT, niin voin aina puhua miltä minusta tuntuu, fiilikset eivät ole YT:n piirissä.

Rohkaistuin yhä enemmän ja kirjoitin intraamme toisenkin blogin, jossa kerroin mitä ajattelin jännitteisessä tilanteessa, jossa olin ollut mukana avaamassa yhtiömme intraan kymmeniä avoimia uusia tehtäviä. Kuten yleensäkin, ei intran blogaus herättänyt keskustelua tai juurikaan palautetta, mutta koin sen silti tärkeäksi. Ja olin sen verran varovainen, että oikoluetin tekstin ennen julkistamista useallakin henkilöllä.

Kaksi blogipostausta ei ole paljon mitään, mutta niiden jälkeen koin, että oma tekemiseni on niin avointa kuin se olosuhteet huomioon ottaen voi olla. Ja jos on avoimesti liikkeellä on helpompi hengittää eikä tarvitse teeskennellä.  Facebookiakin osasin taas käyttää.

YT-tilanne aiheutti siis sen, että tämän oman henkilökohtaisen blogini tilalla kirjoitinkin sisäiseen blogiin, joka on leimallisesti ammatillinen foorumi. Halusin puhua en kaikille, vaan niille joita asia koski.

Jouduin myös ihan uudella tavalla miettimään mitä yhteisöllinen viestintä on tai voi olla. YT on iso haaste tässä mielessä. Juuri kun viestintää ja avoimuutta erityisesti tarvitaan, se joudutaan formalisoimaan. YT-menettely myös suojaa työntekijän oikeusturvaa varmistamalla kaikkien tasaveroisen kohtelun. Tämänkin huomasin, ja se on hyvä peruste keskustelun rajoittamiselle tietyissä paikoissa.

Vaikenemisesta ei saa kuitenkaan tulla itseisarvo eikä se saa jäädä päälle. Tunteista saa myös puhua. Sen voi tehdä loukkaamatta muita tai paljastamatta luottamuksellisia asioita.

Ja Facebook on todella merkittävä viestintäväline. Huomasin että omaa FB-tiliäni seurattiin melko tarkasti. Päivityksiä ja kommentteja luettiin erityisesti rivien välistä. Vastaavasti olen itse lukenut FB:n kautta työkavereiden ajatuksia ja tunteita pitkin matkaa. Se ei ole aina ollut helppoa, mutta väittäisin että tarpeellista. Muutos ja sen käsittely on elänyt ja elää FB:ssä omaa elämäänsä. Ja tämä tulee jatkumaan.

Lopuksi on mainittava, että en ole miettinyt työ/privaminän eroa esim. FB:ssa. Ehkä olen roolista riippumatta vähän kuin Chisu laulaa: sama mieli, sama sydän, sama nainen. Ja toivottavasti ehdin taas ryhtyä tuuppariksi.

17 kommenttia artikkeliin ”Yhteisöllisyys ja YT

 1. Hyviä olivat kirjoituksesi intrassa, silti kiva että olet voinut päättää radiohiljaisuuden täälläkin. Varsin arvokasta ajattelun avaamista. Kenties rohkaisevaa luettavaa samaan tilanteeseen mahdollisesti aikanaan joutuville HR-kollegoille – että viestintä onnistuu silloinkin, kun tiedonjakelussa on oltava viimeisen päälle muodollinen. Toisaalta – samaa pilkuntarkkaa muodollisuutta joutuu päivittäin työssään noudattamaan virkamies tai pörssiyhtiön työntekijäkin, ja hyvä kun alkaa malleja ja kokemuksia olla.

 2. Hei!

  Onko YLE:ssä oikeastikin nyt hyväksytty mitä kirjoitit?

  ”Kaikki lähtee yksilöstä, organisaation häiriögeneraattorista tai tuupparista. Hän on henkilö, joka haluaa tehdä asiat toisin, vapauttaa tietoa, jakaa osaamista sekä toimia yli ja ohi organisaatiorajojen.”

  Vielä muutamia vuosia sitten tuota olisi pidetty lähinnä hyvänä vitsinä eli pakollisena puheena ilman tarkoitusta.

  Itse yritin kaikenlaista häiriökäyttäytymistä yli osastorajojen ´propelipäisine´ ideoineni toistakymmentä vuotta, mutta eihän Jerikon muuria alhaalta murreta vaan se on ylhäältä keksittävä. Jääkööt nyt dokumentoidut muutosesimerkit dokumentoimatta.

  Työn iloa toivon mukaan kannustavassa työympäristössä.

  1. If you want to just lose body fat, you’ll have to exercise enuogh to keep your current muscles the same. This will probably be a bit more than you usually exercise if you go on a diet.low-carb diets also help with the body fat losing, but you’ll still have to add some exercise to keep from losing your muscles.I bet a body building magazine would have some tips for this type of thing.

  1. , ”if you can afford it there’s noithng wrong with using it really..”I told him, ”if you can afford, you can use cash as Toilet paper too”

 3. YT on vakava tilanne työyhteisössä ja siitä on mukana olevien vaikea puhua muutenkin kuin netissä. Hyvin kuvaat tilanteen hankaluutta.

 4. Mitä YT-tuntemuksia voi jakaa yhteisöllisesti, kun prosessi on päällä? Kuinka tarttua työpaikkakiusaamiskeskusteluun leiriytymättä tai leimaamatta?

  Kuinka virheelliset ja vahingoittavat huhut katkaistaan heittämättä bensaa liekkeihin? Mitä väärin rytmitetyn kevennyksen seuraamukset voivat olla pahimmillaan tai parhaimmillaan?

  Miten välttää väärä YLEistys? Tuuppareita on tarvittu ja tarvitaan jatkossa. Tasapainoilu on aina taitolaji. Kun horjahtaa tai mokaa on hyvä että on joko turvaverkko tai turvavaljaita pitelevä kaveri.

  1. You try so hard don’t you? It looks Wonderfully Cool! Watch out for your back Dude. God knows you’ve had enough Back Pain for one liemfite! ::hands you some Excedrin Extra Strength:: So when we gonna see Wicked? I went to a Wedding last weekend in New York and ended up hitting the City and got to see Avenue Q cause Wicked was sold out and I didn’t plan my visit very well. It Sucks to be me! Lol, I LOVED IT though! Wicked is coming next year to Durham at the DPAC around my Birthday but I still wanna see it in New York with ya. I love that place. It feels like home to me. It really does And I’m planning a visit to GA in the fall, gonna drop my Mom off at my Aunts and would love to see you and James if we could. Movie, Dinner or whatever you guys do in Hotlanta. I’m just tired of working all the damn time so I’m gonna Live a little before I die I hope. Also I hope to hit Vegas and see as many Cirque Du Soleil shows as I can Alright I feel like I’ve talked too much so I’ll end with I hope you have a blast in your pool, Buddy.

 5. Mietin aika pitkään aiheesta blogaamista, viimeksi siitä vinkkelistä että onko minulla mitään järkevää sanottavaa. Siksikin olen tosi kiitollinen positiivisista ja kannustavista kommenteista! Niitä olen saanut monia, myös IRL.

  Hyvä pointti Tuija, monelle tämä on arkipäivää, ja huomaan olevani aika onnekas kun normaalisti voi olla suht avoin.

 6. ”童兵. 童工 同 童妓” – poor kids! no need to go far way, just look at HK: a young guy aged 18, committed suiicde as he’s too responsible, too much burden to support a broken family … if he had a chance to study/grad, i’m SURE he won’t pretend to be a ”low-b” kid, so sad:(

  1. YOU HAVE TO TRY THE FLATBREAD PLACE IN PAIA!!!! and I wrote in all caps not because I’m ylileng but because it is my most favorite place in the world 🙂 My other recommendations include: watching the windsurfers at hookipa, snorkling at black rock in kaanaapali, the volcanao hike at the crack of dawn and travling the road to hana 🙂 Have fun!! I will be living vicariously through you 🙂

 7. You will find a handful of innigruitg points at some point in this posting but I done2€™t determine if I see these center to heart. There exists some validity but Let me take hold opinion until I take a appear at it further. Outstanding write-up , thanks and we want a whole lot far more! Combined with FeedBurner too

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s