Jaettu asiantuntijuus myös haihtuu

Enemmän ei tosiaankaan ole enemmän. Näin totesin luettuani Miikka Salavuon motivaatiota ja määrää koskevan blogin.

Itselleni motivaation ja työmäärän välinen suhde on hankala. Jos tehtävää on liian vähän, sekin jää tekemättä. Mutta jos työmäärä kasvaa roimasti muuttuu innostunut ja utelias tekeminen tiukaksi suorittamiseksi, joka ei tuota mitään muuta kuin jo ennalta määrätyn lopputuloksen. Motivoituneen tekemisen lisäarvo jää saavuttamatta.

Määrä ja motivaatio ovat siis jatkuvasti keinulaudalla keskenään. Suuren työmäärän tekeminen voi tuottaa nautintoa. Olen kokenut suurta iloa saadessani valmiiksi ison excelöintityön, joka itsessään ei tuonut erityisiä huippuelämyksiä. Mutta tunne suuren työn valmistumisesta kyllä kannusti.

Motivaatiota pitää yllä onnistuminen ja tunne osaamisesta. Ja koska osaaminen on verkostoissa ja jaettua (pidän tätä itsestään selvyytenä!),on verkoistoista huolehtiminen tosi tärkeä osa osaamisen kehittämistä ja motivoitumista. Osaamisen kehittäminen ei siis ole egoprojekti.

Huomasin tämän kantapään kautta. Omalla kohdallani on työn määrä ollut jo
kuukausia niin mittava, että minulla ei ole ollut motivaatiota toimia verkottuneesti. Olisi löysää argumentoida, ettei minulla ole ollut aikaa. Aikaa on juuri siihen mihin sitä haluaa käyttää.

Jos ei itse toimi jatkuvasti ja aktiivisesti verkostoituneesti, ei metsä
enää vastaa kun sinne huhuilee. Itse asiassa tuntuu, että koko metsää on
hankala löytää. Käytännössä halusin keskustella esimiestyöhön liittyvästä kysymyksestä, mutta yllättäen en löytänytkään keskustelukumppania. Minulla ei ollutkaan sitä HR-osaamista, jota olisin tarvinnut.

Jaettu asiantuntijuus ei siis elä itsestään, varsinkaan jos sille ei ole rakentanut syviä ja pysyviä juuria.

Lisäksi organisaatioeläimenä huomaan itsessäni usein kiusauksen ajatella, että en tarvitse oman, suurehkon organisaationi ulkopuolista verkostoa. Riittää kun olen vahvasti läsnä ns. talon sisällä, meillähän on jo kaikki viisaus. Onneksi tunnistan, että tämä on ummehtunutta ajattelua.

Verkottunut tekeminen ja ajattelu kuulostaa konsulttijargonilta, mutta omassa HR-työssäni se on ihan arjen tasolla sitä, että joka ilta (iltasadun jälkeen) vietän noin tunnin netissä. Seuraan Twitteriä, FB:tä, luen ja kommentoin blogeja. Aika arkista ja käytännöllistä.

Arkityön määrä on siis syönyt minulta motivaation olla verkottunut, ja tämä taas vähentää uusia raikkaita ajatuksia ja siten vähentää innostusta. Mikä negatiivinen kierre!

Onneksi voin itse valita mitä teen. Päivitän illalla Tweetdeckin ja siitä se lähtee.

7 kommenttia artikkeliin ”Jaettu asiantuntijuus myös haihtuu

 1. Hyvä muistutus meille arjen puurtajille! Jäin pohtimaan, mikä ihmisyydessämme selittää tuon excel-maaliin pääsyn tuottaman euforian. Onko kyse flow’sta (Csikszentmihalyi) vai luomiskykyämme palauttavasta sijaistoiminnosta ja sen tuomasta hallinnan tunteesta vaiko ehkä siitä, että kaiken epävarman-ja-alati-kesken-olevan uuden luomisemme keskellä se nyt vain on ihanaa saada kerrankin jotain valmiiksi.

 2. Kiitos maininnasta Sari!

  Erinomaisia pointteja. Mielestäni nykyiset käyttämämme välineet tai niiden käyttötavat eivät vielä tarjoa tarpeeksi potentiaalia hajautetun asiantuntijuuden hyödyntämiseen. Ehkä kyse on myös – tai enemmänkin – toimintatavoistamme, etenkin siitä, että työmme ja toimintamme on niin hektistä ja pirstaleista. Erilaiset parvet voivat olla jonkinasteinen vastaus (esim. parvi kootaan xTunen avulla ja siirretään toimimaan rajattuna ryhmänä rajatun ajan Yammerissa..) .

  Mielenkiintoisin pointti oli tuo valmiiksi saamisen motivoiva vaikutus. Johdon tai yleensä työyhteisön tulisikin ymmärtää tämä ja tarjota siihen mahdollisuuksia. Joskus tutkijana iloitsin siitä, että sain joskus tehdä muutakin kuin tutkimustyötä, jossa valmiiksi saaminen kesti kuukausia tai vuosiakin. Tietotyöläisetkin tarvitsevat selvästi helpompia ja lyhytaikaisempia tehtäviä, motivoituakseen vaativimmissa tehtävissä.

  Kun verkostoissa toimii tarpeeksi kauan, ja saa kenties tarpeeksi maintetta, ei ole niin olennaista olla koko ajan äänessä tai seuraamassa. Pitää kyetä irrottautumaan!!

 3. @msalavuo Hyvä pointti, jota itsekään hoksannut: valmiiksi saaminen rules! Ja useammin tuntuu, että asiat jäävät kesken tai jo luonteeltaan ovat ikuisesti keskeneräisiä tai sellaisia, jotka voisivat valmistua mutta niin ei vain yleensä tapahdu. Kaikenlaiset projektiryhmät jne. joiuden kukaan ei odotakaan valmistuvan.

  Ja tosi usein tekemisessä on ajoitus väärä. Hyvä juttu tehdään väärään aikaan ja kun siitä oikeasti olisi hyötyä, sitä ei enää muisteta. Esim. eräällä työpaikalla tehtiin oivaltavia lehtisiä joissa käsiteltiin muutoksen tekemistä ja kokemista. Näitä jaettiin melko stabiilissa tilanteessa. Ja kun muutamaa kuukautta myöhemmin tulikin oikeasti suuri muutos, ei lehdykäisiä enää näkynytkään missään.

 4. Heips,
  Hyvä kun kirjoitit asiasta. Kuitenkin minusta pointti ei ole se, että pitäisi pystyä jatkuvasti olemaan läsnä, vaan tuntemus ja arvostus pitäisi muodostua asioista jotka koetaan arvokkaiksi, joissa koetaan olevan järkeä ym., eikä sen perusteella että pystyy sanomaan ja argumentoimaan usein näppäriä juttuja, muilta lainatuja ilman lainauksia niinkuin liian usein näyttää olevan. Vaan – ehkä olen ollut paikalla väärään aikaan, väärässä paikassa ym niinkuin myös yllä todettiin;-)
  Merja

 5. Minun ensimme4inen msiutikuva kirjoista on kun e4iti luki iltaisin Tuhannen ja yhden yf6n tarinoita. Kansakoulussa luin Tarzaneita, jopa salaa tunnilla. Edelleenkin luen joka pe4ive4, mutta netisse4 roikun tuntikausia. Nyt viele4 enemme4n kun lf6ysin naamakirjan sukututkimuskeskustelut ja niisse4 tulee kommentteja jopa monta kertaa tunnissa. Kirkastuvaa odottelen kovasti vaikkakin sitten alkaa likaiset ikkunat he4iritseme4e4n.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s