Yhteisömanageri – mitä se voisi olla?

Ajatus on mielenkiintoinen: voisiko jonkun työnä olla herätellä ja ohjata keskustelua, kannustaa ajatusten vaihtoon ja ideoittaa työntekijöitä? Eikä vähäisimpänä sparrata organisaation johtoa osallistumaan sisäisiin keskusteluihin oikeissa kohdissa.

Ulkoisessa viestinnässä ja markkinoinnissa yhteisömanagerin rooli on jo monessa paikassa käytössä. Mutta voisiko sama tehtävä toimia edellä kuvaamallani (tai jollain muulla) tavalla yrityksen sisäisenä roolina?

Tuore aihe sai joukon HR-ihmisiä kokoontumaan 30.3. ideoimaan Janne Ruohiston johdolla. Tapaaminen syntyi HR ja sosiaalinen media-nimisen LinkedIn-ryhmän puitteissa (Twitterissä #hrsome). 

Työpajailimme aiheen tiimoilta ja olimme aika yksimielisiä siitä, että yhteisömanagerin roolilleolisi käyttöä mm. sisäisen viestinnän fasilitaattorina. Mutta toimiakseen yhteisömanagerointi tarvitsee 2 asiaa:

Ensinnäkin organisaation johdon tuen (suomeksi: riittävän resurssoinnin ja avoimen asenteen) ja toiseksi työkalut, joita henkilöstö voi ja saa käyttää.

Jos yleinen ilmapiiri on kielteinen avointa keskustelua kohtaan tai jos käytössä ei ole muuta kuin sähköposti, niin siinä ei paljoa yhteisömanageroida.

Mutta koska maailma on joka tapauksessa sen kaltainen, että ihmiset puhuvat, kyseenalaistavat ja ottavat kantaa, on organisaation viisasta olla keskustelussa mukana. Ja nimenomaan koko ajan, ei vain kriisin iskiessä vaan myös hyvinä aikoina, jolloin luonteva keskusteluyhteys syntyy ja vahvistuu. Tästä alkaa yhteisömanagerin työsarka.

Mutta mitä konkreettista, mitattavaa ja strategisesti oikeaa yhteisömanageri voisi tehdä?Keksin muutaman esimerkin. 

Hän voisi osallistua ja fasilitoida tuotekehitysprosesseja avoimesti koko organisaatiolle (esim. intran kautta) ja joukkoistaa ideoiden kehittelyä. 

Muutostilanteessa (joka on aina kriisi) hän voisi osallistua keskusteluun joko yrityksen intrassa tai missä tahansa (FB, Twitter) ja jakaa tietoa ja faktaa tilanteesta. Useinhan fakta hukkuu tunteen alle. Hän voisi myös ohjata organisaation johtoa osallistumaanoikealla tavalla online-kriisiviestintään. 

Tosiajassa tapahtuva kriisiviestintä on todella tärkeää. Jos miettii esim. että 30 yrityksen työntekijää kokee tulevansa kohdelluiksi huonosti ja avautuu siitä FB:ssä ja jokaisella heistä on 300 FB-kaveria. Paha kello kuuluu nopeasti kauas. Näen, että yhteisömanagerin rooli kriisiviestinnässä on ehdottomasti sekä organisaation sisäinen että ulkoinen. On oltava siellä, missä ihmisetkin ovat.

Yhteisömanageri on kullanarvoinen myös kun yritys haluaa muuttaa työkulttuuriaan. Yksikään uusi sisäinen keskustelupalsta tai mikroblogialusta ei paljon auta, jos sitä ei kukaan käytä.

Yhteisömanageri voi haistella miten ihmiset luontevasti haluavat keskustella ja missä. Hän voi myös osallistaa ihmisiä keskusteluun ja toimia siten organisaation tuupparina kohti osallistuvaa työkulttuuria. 

Yhteisömanageri ei saisi olla organisaation äänekkäin ja ekstrovertein tyyppi, vaikka hänelle roolivoisi luontevasti langeta. Hänen työnsä ei ole olla pelle. Hänellä olisi silti lupa yrittää ja erehtyä, uutta tehdessä tulee väistämättä virheitä ja ylilyöntejä.

Yhteisömanagerointi vaatii organisaatiolta resurssin lisäksi kärsivällisyyttä: virheitä voi tulla eikä hyötyjä voi ulosmitata kovin lyhytjänteisesti. 

Nämä pohdinnat perustuvat työpajassamme yhdessä syntyneisiin ajatuksiin, haluan ehdottomasti jatkaa keskustelua aiheen tiimoilta. 

Suomalaisia yhteisömanagereita löytää LinkedIn-ryhmästä Community managers in Finland. Aiheen tiimoilta puhutaan myös nettikätilöinnistä ja on tietysti muistettava, että kaikki yhteisömanagerointi ei todellakaan tapahdu verkossa. 

 

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Yhteisömanageri – mitä se voisi olla?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s