Perehdytys ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Kymmenen vuotta sitten, 2002 , Ylessä jaettiin uusille työntekijöille kirjanen Tervetuloa Yleisradioon. Se oli HR:n julkaisema sisältäen perusasiat työehdoista, työpaikan käytännöistä ja toimintatavoista. Kirjasessa oli myös joitain linkkejä intraan, josta löytyi tarkempaa tietoa.  

Ajatus oli, että jokainen uusi yleläinen saa kirjasen aloittaessaan työt. Lisäksi uusille työntekijöille järjestettiin perehdytystilaisuuksia.

 

Perehdytys_kansi
Perehdytys_sis

Seuraava vaihe oli perehdytyksen siirtyminen intraan. Keväällä 2003 Yleen rakennettiin Arvo Lintu –perehdytyskokonaisuus. Nimi ei ollut sattumalta valittu, vaan viittaa legendaariseen yleläiseen uutisankkuriin Arvi Lindiin. 

 

Naakka

Arvo Linnun perehdytyspaketti oli kirjasta värikkäämpi ja laajempi sivusto, jonka lukemalla uusi työntekijä kävi läpi keskeiset asiat ja löysi linkit intraan, jossa lisätietoa löytyi. Sivustolla oli myös huumoripitoinen testi, jolla saattoi testata oman Yle-tietämyksensä.

Teknisesti sivusto oli rakennettu omalle alustalleen ja linkattu Ylen intraan. Sitä myös ylläpidettiin varta vasten rakennetulla ohjelmalla, johon käyttöoikeus ja osaaminen oli muutamalla henkilöllä. Sivuston oli toteuttanut ulkopuolinen yritys. Sivuston lisäksi uusille työntekijöille järjestettiin kahvitilaisuuksia, joissa oli mahdollisuus tavata yhtiön johtoa.

Vähitellen Arvo Lintu jäi pois käytöstä ja seuraava vaihe perehdytyksessä oli rakentaa perehdytyssivusto suoraan intraan. Sivusto valmistui 2009 ja sisälsi mm. humoristisen perehdytysvideon sekä yleläisten haastatteluklippejä. Sivusto on suurimmaksi osaksi kokoelma linkkejä muualle intraan.

Perehdytys_intra_etusivu

Sivusto löytyy haulla (perehdytys) Ylen intrasta, mutta ei ole aktiivisesti käytössä eikä sitä ole ylläpidetty ainakaan 2010 syksyn jälkeen.

Tässä oli siis Ylen perehdyttämisen lyhyt historia, toki perehdyttämistä on ollut jo aiemminkin (enkä tässä kuvannut perehdytystilaisuuksia kuin mainiten), mutta viimeisen 10 vuoden tarkastelu antaa riittävästä perspektiiviä tulevaisuuden pohdiskeluun.

Lyhyt historia opettaa meille ainakin sen, että:

1. Perehdytys on samalla kuin uuteen puolisoon tutustumista: ensivaikutelman voi antaa vain kerran ja se kertoo paljon.  Varmasti jokaiselle lukijalle syntyi 2002 perehdytysvihkosen perusteella kuva virallisesta ja arvokkaasta Ylestä, josta leikkisyys ja rohkeus on kaukana

2. Erilliset sivustot ovat hankalia.  Tämä lienee nykyään jo kaikille selvää, omien itselle räätälöityjen alustojen ylläpito muuttuu helposti puljaamiseksi, eikä osaamista ole tarpeeksi monella.

3. Nettisivuja pitää myös päivittää. Tämäkin alkaa olla useimmilla tiedossa. Samalla kun rakentaa uuden sivuston, pitää rakentaa myös toimintamalli sen ylläpitoa varten. Tämä vaatii yleensä resurssia eli suomeksi ihmisen, joka asiasta vastaa ja jolla on sille varattu aikaa.

4. Kaikki ei kiinnosta kaikkia. Ylen kaltaisessa organisaatiossa erilaisia ohjeita ja käytäntöjä on paljon, mutta kenenkään ei onneksi tarvitse tietää kaikkea, mutta jokaisen jotain. Yleiseen, laajaan perehdytysmateriaaliin helposti hukkuu ne asiat, joita juuri tässä tietyssä työssä olisi osattava. On siis järjetön tehtävä rakentaa perehdytyspakettia, jossa olisi ”kaikki”.

Perehdytyshistorian viimeisessä vaiheessa näkyy pilkahdus siitä, mistä perehdytyksessä suurelta osin on kyse: ihmisistä, työyhteisöstä ja työkulttuurista. Viittaan tällä yleläisten haastatteluklippeihin.

Jos sanon, että työntekijöiden perehdytys Ylessä Nyt on asia, jota ei oikein ole, saan varmasti kiukkuisia vastalauseita. Näin siksi, että yksiköissä, joissa vaihtuvuus on suurta saattaa esimiehillä olla omia muistilistoja ja muita itsekehitettyjä perehdytyksen apuvälineitä. Ja hyvä niin. 

Kuitenkaan meillä ei ole yhtiötasoista, ajantasaista perehdytyskäytäntöä ja sellaisen miettiminen on minulla syksyn 2012 työlistalla.

Tässä muutamia ajatuksia testattavaksi siitä, mitä perehdytys voisi olla

1. Perehdytys alkaa jo ennen työsuhteen alkua. Esimerkkinä tästä IBM. Tehtävään valittu (tai jo kesken hakuprosessin) tutustuu eri verkostoissa toimiviin yleläisiinn. Esim. tweettaavia yleläisiä on aika paljon ja uuden työntekijän voisi opastaa seuraamaan heitä tai hänet voisi liittää/hän voisi liittyä Ylen sisäisille Facebook-sivuille (esim. Päivitä itsesi). Yleläisiä löytyy myös LinkedInistä ja heitä voi seurata (ja tätä mahdollisuutta kehittää) sitäkin kautta 

2. Perehdytys on liittymistä verkostoihin ja tutustumista työkulttuuriin. Tämä liittyy samaan edellisen kanssa. Uuden työntekijän perehdytystilaisuus voisi olla (koulutus)tilaisuus löytää muita yleläisiä verkosta. Monet yleläiset blogaavat, joko Ylen omien sivujen kautta tai muualla verkossa. Samalla uudet työntekijät voisivat tehdä itsestään esittelyn verkossa. Sosiaalista mediaa voisi rohkeasti hyödyntää perehdytyksessä

Intra on paikka, jota ei voi ohittaa. Uusille työntekijöille voisi opettaa kädestä pitäen tiedon löytämistä intrasta.

3. Perehdytys on henkilökohtaista. Uuden työntekijän on hyvä tuntea, että juuri minä olen tervetullut ja tärkeä. Voisiko yksi vaihtoehto tähän olla esimerkiksi se, että uudelle työntekijälle lähetettäisiin ihan perinteisellä postilla tervetulokirje, jonka on kirjoittanut ko. yksikön päällikkö? Enkä tietenkään tarkoita, että jokaiselle pitäisi kirjoittaa kirje erikseen.

4. Perusasiat on vain tiedettävä. Lukiessani vuoden 2002 perehdytysvihkosta havahduin siihen, miten hyvin siihen oli koottu joitain työsuhteen perusasioita, jotka koskevat kaikkia ja jotka eivät kovin nopeasti muutu (esim. loma- ja poissaolokäytännöt). Kaiken verkostoitumisen keskellä voisi olla sijaa opasvihkoselle. Vai olisiko? Perehdytys.fi -sivustolla käydään tarkemmin läpi sitä, mitä hyvässä perehdytysoppaassa voisi olla.

Ps. Aiheeseen liittyen @msalavuo suositteli luettavaksi mm. The New Social Learning ja perehtymään käytäntöyhteisöihin. Kiitos, luetaan ja tutkitaan!

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s