Rekrytointi ja työnantajamielikuva – ajatuksia seminaarin jälkeen

Osallistuin  22-24.8. Rekrytointi ’12 –seminaariin. Agendalla oli rekrytointiin hyvin laajasti liittyviä esityksiä, mutta itseäni kiinnosti erityisesti rekrytointiprosessin ja työnantajamielikuvan kehittämiseen liittyvät kysymykset.

Kokoan tähän postaukseen seminaarissa syntyneitä ideoita, ajatuksia ja kysymyksiä.  Kirjoitus on siis lähinnä työpäiväkirja.

Innostuin tapahtuman aikana myös tweettaamaan (#rekrytointi12), vaikka harmikseni olinkin tilaisuuden ainoa twitteristi. HR-henkilöstö ei perinteisesti kulje etujoukoissa mitä tulee uusien teknologioiden käyttöönottoon.

Tämä on harmillista, eikä tilanne ole kovin paljon kehittynyt viimeisten 2-3 vuoden aikana. Provokatiivisesti uskallan väittää että viestinnän ja yhteisöllisyyden vallankumouksen kärki on entistä kauempana suomalaiselta HR:ltä. Ja nyt totisesti toivon, että joku väittää vastaan! Some on kyllä teoriassa ja paperilla tuttua, mutta ei osa työtä ja arkea.

Soolotweettailuni kuitenkin herätti Twitterissä ihan mukavasti keskustelua ja iloitsen siitä suuresti. Livetweettailu auttoi myös itseäni kirkastamaan ja tiivistämään kuulemiani asioita.

Seminaarin avasi Kati Sulin (@kati_sulin) Fazerilta. Katilla oli paljon hyviä pointteja ja esimerkkejä liittyen työnantajabrändiin, parhaiten itselleni kolahtivat seuraavat (joko uusina tai edelleen muistettavina):

Jatkuva läsnäolo

Kati Sulin korosti sitä, että verkossa on tärkeintä jatkuva läsnäolo, keskustelu ja oman verkoston luominen.  llman olemassa olevaa verkostoa ”ei voi vain rysäyttää rekrytoimaan”. Juuri tätä olen pohtinut luodessani @Yle_Rekry-tilin Twitteriin.

Mietin, onko meillä niin paljon ulkoisia rekryjä, että tili on perusteltu? Vastaus on, että ei välttämättä. Mutta @Yle_Rekryn kautta voi rakentaa vuorovaikutusta ja lisäksi toinen tavoite on kertoa tarinoita yleläisistä. Ylen rikkaus on valtavan monipuolinen ja lahjakas henkilöstö, josta riittää kyllä tarinoita kerrottavaksi.

Myöskään tiettyyn palveluun ei tule lukkiutua. Ne muuttuvat. Olennaista on olemisen ja tekemisen tapa. Eikä ketään voi pakottaa toimimaan verkossa avoimesti. Halu ja motivaatio täytyy syntyä henkilöstä itsestään. Ja toki vaaditaan sitä, että työnantaja resurssoi verkkoläsnäoloon. Se vaatii aikaa.

Rekrytointi

Rekryprosessin  osalta sekä Kati että itse asiassa aivan kaikki seminaarin puhujat korostivat hyvän rekryviestinnän merkitystä.  Kuinka hoidetaan ja käsitellään ne pettyneet, joita ei kutsuta haastatteluun? Tämähän on ainakin oman kokemukseni mukaan kohta, johon ei juurikaan panosteta. Ainakaan jos tulee kiire. Ja usein tulee.

Kuitenkin on niin, että yhdestä rekrystä voi pahimmillaan syntyä  tuhat tarinaa rekrytoivan organisaation kylmyydestä ja välinpitämättömyydestä. Prosessin häntä on siis ehdottomasti laitettava kuntoon!  Asia, joka ei todellakaan ole ylivoimaisen vaikea, mutta tuntuu arjessa helposti unohtuvan.

Myös haun aikana voisi miettiä tiedottamista/keskustelua verkossa.  Voisiko olla tilanteita, joissa rekrytoiva esimies vastailee Twitterissä kysymyksiin? Rekrykonsulttikin voi tätä tehdä, mutta hän ei välttämättä ole uskottava henkilö kertomaan työn sisällöstä.  Jos esimies muutenkin on Twitterissä niin miksipä ei?

Talosta lähtevät ja harjoittelijat

Toinen harmaa alue ovat talosta pois lähtevät ja entiset harjoittelijat. Ns. alumnitoiminta on tärkeää, jotta poislähtevälle syntyisi halu palata. Erityisesti tietotyöläiset kiertävät työpaikasta toiseen ja parhaimmillaan palaavat entistä osaavampina. Eihän vain käy niin, että työnantaja ikään kuin loukkaantuu jos henkilö lähtee talosta?

Kati Sulinia kuunnellessani pohdin, miten meillä suhtaudutaan lähtijöihin? Ja miten voisimme pitää kontaktia entisiin harjoittelijoihin – tulevaisuuden työvoimaan? Oman työni kannalta olennaista on kysymys harjoittelijoista. Millainen prosessi sekä harjoittelijoille että tet-harjoittelijoille pitäisi olla? Millainen kuva heille jää Ylestä työnantajana? Sekä heille, jotka eivät harjoitteluun pääse että harjoittelussa olleille?

Mistä hyvä työnantajamielikuva syntyy?

Vastaan otsikkoon: ihmisistä, organisaation jokaisesta henkilöstä.  Kuten seminaarissa puhunut Jukka Hakala sanoi: ”Henkilöstö on yrityksen paras kampanja, siitä syntyy paras brändi”.  Vahvaan ja hyvään työnantajamielikuvaan ei ole oikotietä.  Jos työilmapiiri on huono ja organisaatio yrittää samaan aikaan viestittää muuta, on viesti falski ja valheellinen. Eikä kestä.

Toisin sanoen työtyytyväisyys on vahvan brändin takana. Ei olekaan sattumaa, että Suomen paras työpaikka –kilpailussa menestyneet yritykset säännönmukaisesti mainitsevat tämän rekryilmoituksissaan.

Kuitenkin brändin eteen voi tehdä muutakin.  Yrityksen vetovoimaa on kehitettävä sen omien erityisten vahvuuksien pohjalta. Tässä alkoikin päässä raksuttaa: mitkä ovat Ylen vahvuudet? Ihan varmasti  ainakin jo äsken mainitsemani moninainen henkilöstö.

Brändin kehittämisessä tärkeää on myös kiteytys ja yksinkertaisuus. Enemmän karsitaan kuin kuorrutetaan, kuten Hakala sanoi. Avainsanoja  työnantajamielikuvan kehittämisessä ovat: tarinallisuus, yksinkertaisuus, konkreettisuus ja vuorovaikutus viestinnässä.

Viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen Hakala myös esitti puhuttelevan havainnon: usein muuten viestinnän fiksusti hoitava yritys hoitaa rekryviestinnän oudosti ja epäammattimaisesti. Tämä havainto konkretisoitui, kun harjoituksenomaisesti kävimme läpi muutamia HS:ssä julkaistuja työpaikkailmoituksia.

On siis kiinnitettävä erittäin paljon huomiota myös siihen, millaisella ilmoituksella rekrytointiin lähdetään. Summa summarum: rekryprosessin ihan kaikki vaiheet on tehtävä huolella.

 

Ps. Sain kiitokseksi tweettailusta kaksi lounastarjousta. @maijatantere ja @JukkaPekonen, otan tarjoukset vakavasti!

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”Rekrytointi ja työnantajamielikuva – ajatuksia seminaarin jälkeen

  1. Tepsukka,niin voisikin! Usein te4llaista ktettoosa tulee mietittye4 uv:na, me4 nyt poikkeuksellisesti ne4in keskelle4 syksye4.:) Juu, sielle4 olkkarissahan me oltiin ja hippaloitiin (=juteltiin).:)Norppa,on ollut kylle4 hyve4 vuosi. Niin paljon on muuttunut. Joinain vuosina kun ei tapahdu kovastikaan mite4e4n ns. isoja juttuja, mutta te4he4n 12 kk:een niite4 on mahtunut kylle4 tosi paljon!Kammari,niin onkin! Itsekin tajusin site4 osittain vasta nyt, kun hain ne4ite4 kuvia.:) Tuo cooleri on Alessin, kuten myf6s coolerin jalka. Olen ne4hnyt niite4 viele4 ainakin Hkin Alessin liikkeesse4!Saara,jej, kiitos haasteesta. Te4te4 oli oikeasti kiva tehde4!:)Henna,wow, kiitos, tai siis hienoa.:) Olen ihan nyt he4mille4ni, hih.:) Todella kiva kuulla, ette4 tykke4e4t ke4yde4 te4e4lle4! Toivottavasti tulet jatkossakin.K,niinpe4! Siine4pe4 haaste multa sulle.:)Nina,voi kiitos sf6pf6nen!:) Nyt vasta ke4vin kurkkaamassa, vaikka Kaitaliina te4ste4 jo puhuikin. Tuli kiva mieli, kiitos viele4.:)

  2. OTIB sanoo:Minulla on kanadalainen yste4ve4, joka tutene samalla tavalla. Amerikka on VALTAVA aemkrt paikka, mutta ei ve4lie4 kuinka lahjakas taiteilija, aemkrt on varsin epe4vakaa. Jos myyt nyt, joka voi olla tapaus 2 vuotta, joten je4senen tehte4ve4ne4 taiteilijan tekeme4e4n parhaansa mukaan 15 minuuttia. Se ei ole taiteilijoita ajo te4me4 ailahtelevaa aemkrt, se on median ja rahat ihmisten. (Ne viittaavat 10 vuotta vanha laulu klassikko! Olemme kehitte4neet ruokahalua uusia ja huippuluokan ette4 on keste4me4tf6nte4, Se on se4e4li todella.) Toinen syy ihmiset haluavat tyf6skennelle4 Amerikassa meide4n verolait ovat kuin sveitsile4inen juusto mike4 tarkoittaa, ette4 he voivat pite4e4 enemme4n heide4n juusto, jos tiede4t mite4 tarkoitan. Mite4 vai ei palata kotimaihinsa je4lkeen puolue on ohi, Oletan, ette4 juuri tapaus.

  3. Hei Rosina. Kirjoititpa ihanasti lioivamkostanne lapsenlapsen kanssa. Varmasti nuo asiat, mite4 teitte, ovat juuri site4, mite4 kukin pieni poika/tyttf6 kaipaa: yhdesse4oloa lapsen kanssa.Site4he4n me aikuisetkin kaipaamme! Ette4 tulisimme ne4hdyksi ja kuulluksi!Olet vaihtanut sivujesi ”jouluverhot” keve4isempiin :)Keve4tte4 onkin jo ilmassa sike4li, ette4 pe4ive4 on pidentynyt, valo kirkastunut. Kaikkea hyve4e4 Sinulle 🙂

  4. Du er bare re5e5e5,vennen!!Det ene lekre kortet etter det andre,og alle like nldgyiee!De har blitt studert pe5 alle bauger og kanter :)Og jeg er imponert over antall kort du leverer i hvert blad!Ha en flott dag,her er det de5rlig ve6r (jippie!) se5 det skal lages kort :)Klemmiser!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s