Millainen on hyvä CV?

Hyvä CV ei automaattisesti takaa työpaikkaa, rekrytointiin vaikuttaa todella moni muukin asia. Mutta CV kannattaa silti pistää kuosiin. Hyvän ja huonon CV:n tekeminen vie periaatteessa yhtä kauan aikaa ja painomustetta.

Googlaamalla löytyy erityisesti englanniksi paljon ohjeita ja vinkkejä. Lisäksi rekrytoijatkin ovat ihmisiä: mikä miellyttää yhtä ei välttämättä saa toista lämpenemään.

Yle on mukana Dialogi –hankkeessa ja siihen liittyen pidin tänään CV-klinikkaa Aalto-yliopiston opiskelijoille Liikkuvan työn ratikassa yliopiston eri kampusten väliä ajellen. Hauska konsepti. Ja toimi. 

Liikkuvan_tyon_ratikka_lahtee
Liikkuvan_tyon_ratikka
Sari_liikkuvan_tyon_ratikassa

Opiskelijoiden CV:t eivät kokonaisuudessaan olleet niin hyviä kuin olin odottanut.  Löysin kehitettävää yllättävänkin paljon. Tässä muutamia pointteja CV:n parantamiseen:

Kuva: tämä jakaa mielipiteitä, mutta mielestäni hyvässä CV:ssä on hakijan kuva. Kuvan ei tarvitse olla virallinen passikuva vaan mieluiten kuva, jossa hakijan persoonallisuus tulee esille. Vakava teekkari olkoon kuvassakin vakana, iloinen juristi hymyilköön.

2 sivua: Hyvä CV on maksimissaan 2 sivun pituinen. Ja niin, että se ei näytä täyteen ahdetulta. Kannattaa miettiä onko relevanttia kirjata CV:hen ihan kaikkia mansikanpoimintakesiä. Työkokemuksen kertyessä voi vanhimpia tiputtaa pois

5 sekunnin sääntö: CV:n rakennetta luonnostellessa kannattaa muistaa, että rekrytoija käyttää yhden CV:n katsomiseen ehkä vain muutamia sekunteja. CV:n pitää olla ulkoasultaan ja rakenteeltaan niin selkeä, että kaikkein olennaisimmat asiat näkee nopealla vilkaisulla. Sen jälkeen kun mielenkiinto hakijaa kohtaan herää, katsoo rekrytoija CV:n tarkemmin

Korosta olennaista: tämä liittyy edelliseen. Hyvä CV ei ole tasapaksu lista päivämääriä, vaan siinä selkeästi korostuu keskeiset opinnot ja työkokemukset. Jo ensi vilkaisulta. Isoja kirjaimia ei silti kannata käyttää, hyvä CV ei huuda. Boldaus, kursivointi ja rivi/kappalejaot ovat parempia keinoja

Tärkein ensin: koulutusta ja työkokemusta kirjatessa kannattaa edetä uudesta vanhimpaan. Hyvässä CV:ssä kesätyö jätskimyyjänä ei tule ensin vaan lopussa jos tilaa on. 

Yhteenveto: Hyvässä CV:ssä on alussa yhteenveto (summary), jossa hakija muutamalla virkkeellä (3-4 riviä) kertoo olennaisimman itsestään ja siitä, mitä tavoittelee. Kun yhteenvetoa suunnittelee, kannattaa kysyä itseltään: mitä mina teen parhaiten? Vastaus kirjoitetaan yhteenvetoon, esim. Olen hyvä jäsentämään ja analysoimaan ongelmia.

Poikkeamat normista herättävät CV:ssä usein uteliaisuutta. Esim. Jos henkilö opiskelee kahta tutkintoa voi rekrytoija miettiä mistä on kyse. Pahimmillaan voi mieleen tulla hakijan päättämättömyys. Yhteenvetoon voi asian avata ja perustella.

Mitä tein ja mitä opin? Päivämäärien ja työnantajien nimien lisäksi CV:ssä kannattaa mainita lyhyesti mitä ko. Tehtävä on pitänyt sisällään. Jos CV ei paisu liian paksuksi voi kirjoittaa myös mitä asoita on ko. Tehtävässä oppinut.

LinkedIn: toimialasta riippuen LinkedIn:n käyttö rekrytoinneissa vaihtelee. Silti suosittelen kaikille työnhakijoille LinkedIn-profiiliin panostamista. Se ei maksa mitään. LinkedIn:ssä voi laveammin ja tarkemmin kuvata osaamistaan ja kiinnostuksiaan. Linkki LinkedIn-profiiliin kannattaa liittää CV:hen (tai muualle hakemukseen), sillä työnantajat eivät omatoimisesti saa googlata tietoa hakijoista.

Oman profiilin ylläpidon lisäksi kannattaa LinkedIn:ssä verkostoitua mahdollisimman laajasti ja rohkeasti. LinkedIn ei ole kaveripiiri vaan ammattiverkosto, voit kutsua kontaktiksi myös itsellesi tuntemattomia ihmisiä, esim saman alan ammattilaisia. Aina saa kysyä.

Lisäksi kannattaa hakea ja etsiä itseään kiinnostavia LinkedIn-ryhmiä ja liittyä niihin. Ryhmien kautta voi solmia uusia kontakteja ja saada tietoa avoimista työpaikoista joita muualla ei ehkä löydy.

Ps. Miksi some on tärkeä työnhaun kanava?

 

7 kommenttia artikkeliin ”Millainen on hyvä CV?

    1. Ymme4rre4n. 🙂 Mulla ei tarvinut kahta kearta miettie4 kun ve4rit ei yhte4e4n sopinu meille ja maalaus oli vaan vuodelta 1955. Jos ois ollu tuolta 1800 luvulta ni sit ois tehny tiukkaa!!:)

  1. This is a great opportunity for us here in San Antonio! If you want to suibmt a proposal, remember that your librarian is here to help you with your literature reviews! Just stop by my office at 111E Main Campus or make an appointment. These conferences are wonderful places to meet new colleagues, learn about new techniques and theories, and to have a lot of fun with interesting people. Deirdre

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s