Väsyneenä ei kulje: kestävyysurheilu ja työelämä

Viime sunnuntaina juoksin elämäni ensimmäisen puolimaratonin ja se oli monin tavoin ajatuksia herättävä kokemus. Tässä muutamia asioita, jotka olen oppinut tämän vuoden aikana ja jotka pätevät sekä tavoitteelliseen juoksutreeniin että työn tekemiseen.

Bebe

Selkeä tavoite. Ensimmäinen tavoitteeni vuosi sitten oli juosta 10km ja selvitä hengissä. Apuna oli Porin kaupungin juoksukoulu, joka lähti aivan nollasta. Sen jälkeen seuraava tavoite oli puolimaraton. Samoin työssä on syytä olla selkeä tavoite, jota kohti pyrkii ja tekee työtä.

Tekeminen pitää suunnata oikein eikä poukkoilla sinne tänne. Tavoite pitää myös asettaa riittävän korkealle. Saa unelmoida! Kohti ääretöntä ja sen yli!

Takaiskuja tulee taatusti, mutta ne ovat ainoastaan hidasteita jos tavoite on kirkkaana mielessä.

Säännöllinen harjoittelu: Tavoitteen ei siis tarvitse edes olla kovin realistinen, jos askeleet sitä kohti ovat riittävän pieniä. Ongelma ei useinkaan ole liian kova tavoite vaan liian tiukka aikataulu. Juoksutermein: ei matka tapa vaan vauhti. Elefantin voi syödä. Pala kerrallaan.

Juoksu kehittyy ja kunto kasvaa kun juoksee säännöllisesti. Vähän päivässä on paljon viikossa. Samoin työssä, jos haluat vaikka oppia jotain uutta niin lue yksi aiheeseen liittyvä artikkeli päivässä, käytä asiaan 15 min. Kuukauden päästä huomaatkin tietäväsi jo tosi paljon enemmän.

Pitää olla kivaa. Harjoitellessa on oltava hyvä mieli. Määrätietoinen harjoittelu onnistuu vain, jos se on hauskaa. Ihan joka sekunnin ei tarvitse olla ekstaasia, mutta pääasiassa työ ja harjoittelu on tehtävä ilolla. Muuten ei pimeässä ja sateessa jaksa lenkkeillä.

Ilo on ainoa keino päästä itsensä yli ja parempiin suorituksiin. Viime aikoina on kirjoitettu paljon siitä, kuinka menestys työssä tulee silloin, kun työstä nauttii. Puurtaminen usein uuvuttaa, mutta ilosta harvempi väsyy. 

Oma peli. Kisan aikana ei pidä vilkuilla muita. Juoksun alussa muita kisaajia juoksi ohitseni vasemmalta ja oikealta lähes katkeamattomana virtana. Onnistuin pitämään katseeni sykemittarissa ja muistamaan oman tavoitteeni. En lähtenyt muiden mukaan. Sama pätee työssä. Keskinäiseen kisailuun ja nokitteluun ei kannata osallistua vaan pitää kirkkaana mielessä oma tavoite ja mennä sitä kohti.

Kunnon varusteet. Ennen juoksutapahtumaa mietin tarkoin jokaisen käyttämäni varusteen aina sukista alkaen. Lenkkareiden piti olla mielestäni ne minulle parhaat, takki sopivasti tuulta pitävä, mutta hengittävä. Samalla lailla työ sujuu jos työvälineet ovat kunnossa ja optimaaliset. Tähän ei työntekijä voi aina itse vaikuttaa ja joskus tuntuu, että työnantaja melkein yrittää estää työntekoa tarjoamillaan välineillä. Tässäkin olisi urheilusta opittavaa.

On valmistauduttava huolella. Ennen kisaa mietin melko tarkasti mitä syön, nukunko tarpeeksi ja kuinka paljon harjoittelen viimeisellä viikolla. Viimeistelin hyvän mielen juoksua edeltävänä iltana bebe-leivoksella.

Saku Tuominen esitti taannoin erittäin hyvän pointin kun olin kuuntelemassa häntä: tärkeään työtilaisuuteen, esiintymiseen tai presentaatioon pitäisi valmistautua kuten urheilusuoritukseen. 

Aivot tarvitsevat samalla lailla huoltoa kuin muutkin lihakset. Jos tulossa on tärkeä kokous niin taatusti omat näkemyksensä saa esille paremmin, jos on virkeä, levännyt ja syönyt hyvin kuin jos on valvonut aamuyöhön presentaatiota tehden ja pitsaa syöden. Tärkeisiin työtilaisuuksiin kannattaisi suhtautua kuten urheilusuorituksiin. Väsyneenä ei kulje.

 

 

5 kommenttia artikkeliin ”Väsyneenä ei kulje: kestävyysurheilu ja työelämä

  1. Heippa…kummittelee noi sun kirpparilf6ydf6kset mileesse4 ;)…niin mielenkiintoiset 😀 Kuule…jollaki ”lasiporan-tere4lle4″ reike4…meet rautakauppaan ja esite4n tyhme4e4 ja kerrot mite4 haluat tehde4.”reike4 te4he4n lasiin te4he4n” 😀 🙂 Sitten jos haluat tehe4 vaikka jotain tekstie4 niihin…tein joulun aikaan postauksen lasiin kirjoittamisesta poralla…Mc4c4KI HALUAN TUOLLASET…hoksaako 😀 ?

    1. Itse ainakin olen teonndut olevani allerginen kyseiselle aineelle vaikka en site4 sukkalankaa ke4sitellesse4ni ole huomannutkaan. Tuo syf6pe4juttu kuulostaa kylle4 pelottavalta! Reumalanka ne4ytte4e4 todella pehmee4lte4, saaja on varmaan iloinen. Ihanaa keve4tte4, ( vaikka tiede4n kylle4 ette4 kese4n le4hestyminen ei sinua nyt niin valtavaan ekstaasiin saakkaan)

      1. Voi kuinka ihinaa kortteja! Ja voi kunpa olisin tiennyt ne4iste4 ennen joulua – olisi stressittf6me4t makeet kortit le4hteneet te4e4lte4…”Lapikkaat” ja ”Linnutar” puhuttelivat entien minua :)Kiitos, toivoo meria

  2. It stays on for 7 years.You can’t remove it unsels it is incorrect. Then you can file a dispute. Any credit repair place that tells you they can fix it is lying and will charge you money to basically do nothing. You’re stuck with it for a while.You can, however, start doing things to improve your credit score.Pay all bills ON TIME. Late payments kill you.If you still have a credit card, use it fairly regularly but pay the entire amount off when the bill comes. Those regular payments will help you but you have to pay it on time.Reduce any other debt you have. If you still owe credit cards, pay more than the minimum monthly payment. If your cards are maxed out, it’s hurting your score. Get them paid down to below 30% of your credit limit and don’t run them up again.After a period of time of regular payments and getting your debt reduced, your score will start going back up. The foreclosure is going to stay there for a while though.

  3. These are really pttrey. I did not know that about gray being an underpainting for white. Thank you! I feel the same way or at least i want to get my painting photographed as soon as i finish it. Sometimes i make little changes. Today it was gloomy and cloudy so i couldnt get a good picture. But i put it on anyway. i can not do water colors at all. Very nice. You have a real talent.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s