Rekrytointi verkossa: case konseptisuunnittelija

Rekrytointia voi ajatella sekä työntekijän etsimisenä että työnantajabrändäyksenä. Parhaassa tapauksessa molemmat toteutuvat, mutta olisin taipuvainen ajattelemaan, että rekrytointiviestinnän ensisijainen tehtävä on löytää se juuri kyseiseen tehtävään sopivin maailman paras tyyppi. Jos samalla saadaan aikaan positiivista pöhinää työnantajabrändin ympärille, on se iso plussa.

Periteinen ilmoittelu sunnuntain Hesarissa toimii tänä päivänä enemmän brändäyksen kuin hakijoiden löytämisen väylänä. Tosin jos hieman selailee työpaikkaliitettä huomaa aika äkkiä, etteivät ilmoitusten laatijat ole useinkaan brändi-ihmisiä vaan HR:ää ja esimiehiä.Tekstit ovat pitkiä, tehtävän sisältö ei käy kunnolla selville, terminologia on hallinnollista ja vaatimuslistat yli-inhimillisä. Eli huomaamattaan HR osallistuu negatiiviseen työnantajabrändäykseen.

Lisäksi lehti-ilmoitus tavoittaa kyllä laajat massat hakijoita, mutta seula on sangen harva. Hakijoita on helposti satoja, mutta määrä ei korvaa laatua rekrytoinnissa, jossa lopulta yksi hyvä riittää.

Edellmämainituista syistä en usko rekrytoinnissa massaviestintään. On parempi löytää juuri ne oikeat ihmiset ja saada heidät kiinnostumaan. Olemme kokeilleet tänä syksynä joitain toisenlaisia tapoja löytää parhaat hakijat. Esittelen tässä yhden tapauksen, Konseptisuunnitelijan rekrytoinnin.

Kun sisäisten prosessiemme mukainen rekrytointipäätös oli tehty, keskustelin rekrytoivan esimiehen, Kari Haakanan kanssa sekä hakutekstistä että hakukanavista. Päädyimme kokeilemaan ilmoittelua vain verkossa siten, että hakuaika on vain reilu viikko. Jätimme auki takaportin: jos riittävästi sopivia hakijoita ei löydy, laitamme ilmoituksen Oikotielle (aluksi Kari mietti myös Hesaria).

Kuva1

Ilmoitustekstin on hyvä ilmentää tehtävän ja tiimin luonnetta. Joskus voi olla hauska ja irrotella, toiseen paikkaan sopii paremmin asiallisuus. Ja yksinkertaisuus on aina valttia.

Valitsimme asiallisuuden. Halusimme kuitenkin korostaa sitä, että työ tehdään tiimissä ja hyvä yhteishenki on tälle tiimille arvokas ja tärkeä asia.

Omasta näkökulmastani oli tärkeää, että pääsin mukaan laatimaan hakemustekstiä. Usein esimies on käyttänyt runsaasti aikaa ja vaivaa tekstin tekemiseen ja sama määrä kuluu sen editoimiseen. Jos yhteistyö alkaa heti, on se kaikille nopeampaa ja helpompaa.

Koska somerekrytointi on uusi asia, on tärkeää tavata rekrytoiva esimies ja kasvotusten keskustella viestintäsuunnitelmasta. Minulle kyseessä on uuden toimintatavan markkinointi ja sitä on hankala tehdä puhelimitse tai mailitse.

Pohdimme yhdessä ilmoittelukanavia. Kaikki ilmoituksemme julkaistaan Ylen avoimissa työpaikoissa. Automaattisesti jaamme ilmoituslinkkiä Twitterissä (@Yle_rekry), LinkedIn Yle-sivulla ja FB:n Päivitä itsesi -sivulla (Ylen sisäinen sivu). 

Jokaisen tehtävän kohdalla pitää miettiä missä juuri tähän sopivat henkilöt verkossa majailevat? Mitä foorumeja he lukevat? Mistä heidät tavoittaa? Esimies tai tulevat työkaverit ovat tässä hyvä tietolähde.

Lisäksi on tehtäviä, joihin ei voi rekrytoida onnistuneesti verkosta, ainakaan minä en tiedä miten tavoittaisin Twitteristä bioanalyytikoiden ammattikunnan.

konseptisuunnitelijan ilmoituksen postasin peruskanaviemme lisäksi Pingstate-sivustolle ja joihinkin sopivan tuntuisiin LinkdIn-ryhmiin.

Vaikka ilmoitusteksti ei ollut vitsikäs, ei rekrytointia silti tarvitse ottaa liian vakavasti. Ja lisätäksemme hakijoiden mielenkiintoa julkaisin Pinterestissä kuvan, jossa näkyy sekä rekrytoiva esimies, yksi tiimikaveri että tyhjä työpiste, johon valittava henkilö tulee sijoittumaan

Karden_tyhja_paikka

Kuva jää mieleen ja kertoo hakijalle paljon. Ketäpä ei kiinnostaisi millaisessa paikassa työtä sitten varsinaisesti tehdään? Kuva sai myös paljon jakoja ja lisäsi ilmoituksen verkkonäkyvyyttä.

Meillä ei tällä hetkellä ole keinoja mitata somerekryn vaikuttavuutta, joten kaikki perustuu arvioon. Mittaristo on kuitenkin tärkeä laittaa kuntoon. 

Koska esimies @Karde on aktiivisesti Twitterissä ja muutenkin tunnettu verkkopersoona, levisi ilmoitus hänen kauttaan hyvin. Jaoin ilmoitusta itsekin useita kertoja.

Haku personoitui yhteen henkilöön, mitä voisi pitää ongelmallisena. Toisaalta, jos Kari Haakana on tuleva työkaveri ja rekrytoiva esimies niin sekin on hakijan hyvä ymmärtää. Eli tässä tapauksessa hakija paitsi näki jo hakuvaiheessa tulevan työpisteensä saattoi myös tutustua tulevan esimiehensä verkkopresenssiin.

Virherekrytoinnin mahdollisuus olennaisesti pienenee. Hakija ei osta sikaa säkissä. Hakijan on myös mahdollista olla Twitterissä yhteydessä rekrytoivaan esimieheen.

Toisto on tärkeää, koska verkko elää hetkessä. Sekä FB:ssä että Twitterissä näkyvyys on nopeaa, mutta esim. yhden tweetin elinkaari on noin 3 minuuttia. Siksi on hyvä toistaa viestiä. Ei kuitenkaan liikaa eikä tylsästi. Oman FB-tilin käyttämisessä rekryviestintään kannattaa olla maltillinen ja postata vain itselleen jollain tavalla läheisiä paikkoja (esim. oman tiimin avoimet tehtävät)

Lyhyt hakuaika tekee kampanjasta napakan. Jos hakuaikaa on enemmän, olisi julkaistava jotain uutta ja tuoretta hakuun liittyvää. Esim. käyttämämme Pinterest-kuva on hauska idea, mutta silläkin on elinkaarensa ja kun se on nähty niin se on nähty.

Kun hakuaika päättyi, oli konseptisuunnittelijan tehtävään tullut 27 hakemusta, joukossa useita todella hyviä hakijoita. Seuraavassa vaiheessa ovatkin haastattelut ja sen parhaan tyypin valinta. Normaalin ns. perinteisen rekryprosessimme mukaisesti kaikkia hakijoita informoidaan, mutta koska nyt kyseessä oli vahvasti somerekry tein prosessista kuvan Pinterestiin jonka sekä @yle_rekry että @karde twiittasivat.

Dia1

Somerekrytoinnissa pitää muistaa vastavuoroisuus. Pelkkä ilmoittelu on liian yksipuolisista ja on tärkeä kertoa rekrytoinnin etenemisestä hakijoille ja kiittää myös niitä, jotka ovat hakua eri kanavissa jakaneet. 

Konseptisuunnittelijan rekrytointi on tätä kirjoittaessani vielä kesken,  mutta omalta osaltani prosessi päättyy. Vielä on mietittävä miten tieto valitusta henkilöstä aikanaan julkaistaan. Tätä voi sitten aikanaan pohtia henkilön itsensäkin kanssa.

Aina eivät asiat toki etene näin onnellisten tähtien alla, mutta tämä on suunta, johon rekrytointi kehittyy. Meidän työnantajien on oltava jatkossa aktiivisempia, skarpimpia ja toimittava kohdennetummin jos haluamme löytää alan parhaat tekijät. Tässä kuvaamassani tapauksessa onnistumisen takasi oikeastaan 2 asiaa:

1. Sain rekrytoinnin alusta alkaen hyvän kontaktin esimieheen, tapasimme ja teimme yhdessä rekrytointisuunnitelman ja -aikataulun. Joka sisälsi myös takaportin, jos homma ei olisikaan toiminut. Koska aina voi muuttaa lennossa!

2. Löysimme helposti ne kanavat ja tavat, joilla potentiaaliset hakijat tavoittaa.

21 kommenttia artikkeliin ”Rekrytointi verkossa: case konseptisuunnittelija

 1. Loistavaa Sari, hienosti avattu keissi miten ajatus ja käytännön toimet kulkee käsi-kädessä, ja miten Yle rakentaa tosiaankin positiivista työnantajakuvaa mielenkiintoisella some-yhdistelmällä. Mielenkiinnolla odotan miten jatkossa etenet eri kanavien hyödyntämisessä, ja toivottavasti saadaan statistiikkaa mistä kanavista hakijta olivat viestin löytäneet.
  – Tom

 2. Upeasti avattu rekrycase! Tässä on hyvä käytännön esimerkki, miten nopeilla, mutta silti mietityillä kokeiluilla saadaan aikaan tuloksia. Toki pohjatyö eli kohderyhmä oli hyvin mietitty ja sosiaalinen media sopi heidän tavoittamiseensa.
  Toivottavasti tämä rohkaisee muitakin kokeilemaan. Ainahan voi sitten ottaa käyttöön sen suunnitelman B, jos tämä ei toimikaan.

  1. Muistan tuon 94 liiankin hyvin ja siite4 aloikikn kepitte4minen jota turvallisuudeksi kutsutaan kuin myf6s saa kuulla kuin lukea siite4 ette4 kuinka kalliiksi tulee eroaminen ?Vai kalliiksi kun tuota hintaa ei tiedetty silloin kuin liityttiin te4he4n monumenttiin mutta nyt tiedete4e4n le4himain EU;n hintakoodit kassalla.Mite4 eroa on sille4 ere4e4lle4 Impivaaralla ja EU;lla kun edm.koordinaatit lyf6de4e4n kassalla ?V- 94 e4e4nestin vastaan ja mite4 te4me4 2000 luku on ne4ytte4nyt ja misse4 nuo pe4e4tte4je4t ovat nyt Enemme4n Eurooppaa ja ve4hemme4n EU;n mammuttidiagnoosia parantavin toimenpitein,sille4 kansa ei voi e4e4neste4e4 ve4e4rin,vai voiko ?

 3. Kiitos @terhiaho @lainetom kommenteista. Statistiikkaa minäkin odotan, sen hankkiminen on tällä hetkellä haaste. Itseäni häiritsi julkaisemani Pinterest-kuvan huono laatu, se on tosi epätarkka. Mutta ainakin se on aito. Ajattelen myös, että tällä hetkellä julkaisukynnys on todella matala. Tai sitä ei ole.
  Tämä myös siksi, että emme ryhtyisi liikaa ”tuottamaan” rekrymatskuja. Aitous on arvokasta. Ja laatuun voi panostaa siten kun tuntuu olevan sen aika.

  1. Moi!Aikamoinen vuosi tosiaan 🙂 masutktit paljon ja teit erilaisia juttuja. Me lukijat saimme kanssa osallistua te4he4n, koska saimme lukea ne4iste4 jutuista, saimme fiilistelle4 ja nautia kuvista ja kertomuksista 🙂 poimimme myf6s hyvie4 vinkeje4, resepteje4 ja ideoita 🙂 saimme kanssa paljon te4ste4 kuluneesta vuodesta! Kiitos!Oikein mukavaa huomentaa tai pe4ive4e4(todenne4kf6isesti luet te4me4n aamulla tai pe4ive4lle4)!t: Elvira

   1. Siis kylle4, noi muutama launias, jotka olit laittanut sai kylme4t ve4reet kulkemaan selke4piisse4, IHME ROSKAA??? En ole juurikaan runoja lukenut, sen mite4 olen niin Mellerie4 ja Tabermania ja muutamaa muuta, ne on hyvie4. Te4e4 on, omituista? Salakkojen suomujen salamavalot? Vaikka ve4lkkyisikin niin MITc4 Vc4LIc4? Ehke4 joku hakee runoista luontoele4myksie4, mutta itse hakisin luontoele4myksie4 LUONNOSTA ja runoista jotain ihan muuta. Jaan syntyme4pe4ive4n Inahtajan kanssa ja ehke4 te4me4 on te4te4 syntyme4pe4ive4e4 edelte4ve4e4 syksyiste4 angstia, jota pite4e4 sitten purkaa Haukion runolainauksia kohtaan. 😉 Onneksi on kuitenkin kliseiset punaviini ja kynttile4t, joilla syysangstia voi myf6s pehmente4e4. Haukion runot siihen nimitte4in tuskin pystyve4t.

  2. le4e4ke4rin vaimo,hihii! Sait mut nauramaan. Jotenkin te4e4 on niin huassa miten pienesse4 maassa me elete4e4n.:) Juuri te4ne4e4n ne4in mieste4si pe4ikisse4. Hih. Olisipa kiva pe4e4ste4 kurkkimaan teide4nkin kotiinne!!! Vihdoin tosiaan olette pe4e4sseet takaisin te4nne, miehesi reissu taisi keste4e4 sen kymmenen vuotta?!:) Kivaa viikonloppua sinulle!

  3. Se on kylle4 totta ette4 pe4rekoreista ei koskaan saa olla puute. Pakko ketroa sulle te4me4 juttu: tuossa viime keve4e4ne4 etsin tuskassa justiinsa sopivaa pe4rekoria meide4n eteiseen villasukkien pese4ksi. Kolusin kirpparit, kuljin torit, ei ne4kyny misse4e4n. Kunnes tf6rme4sin semmoseen te4ydelliseen, omassa kellarissa. Sinne sen oli edelliset talomme asukkaat korin jemmanneet, hehee.

 4. Hieno kirjoitus! Erityisesti pidin tuosta huomiostasi työpaikkailmoitustekstin luonteesta ja tekstin eroavuuksista eri kanavissa; itse päädyin eräässä tutkimuksessani juuri tuohon lopputulokseen, että pitkän ja monimutkaisesti kirjoitetutn tekstin ja pestin hurjat vaatimukset toimivat lähinnä työnantajaimagon rakentumista vastaan. Yle_rekry toiminta Twitterissä on mielestäsi erinomaisesti, seuraan sitä mielelläni ja jaan sopiviksi kokemiani ilmoituksia eteenpäin.
  Hienoa nähdä, kuinka uusia kanavia ja metodeja otetaan rohkeasti käyttöön!

  1. Tepsukka,niin voisikin! Usein te4llaista kotetsota tulee mietittye4 uv:na, me4 nyt poikkeuksellisesti ne4in keskelle4 syksye4.:) Juu, sielle4 olkkarissahan me oltiin ja hippaloitiin (=juteltiin).:)Norppa,on ollut kylle4 hyve4 vuosi. Niin paljon on muuttunut. Joinain vuosina kun ei tapahdu kovastikaan mite4e4n ns. isoja juttuja, mutta te4he4n 12 kk:een niite4 on mahtunut kylle4 tosi paljon!Kammari,niin onkin! Itsekin tajusin site4 osittain vasta nyt, kun hain ne4ite4 kuvia.:) Tuo cooleri on Alessin, kuten myf6s coolerin jalka. Olen ne4hnyt niite4 viele4 ainakin Hkin Alessin liikkeesse4!Saara,jej, kiitos haasteesta. Te4te4 oli oikeasti kiva tehde4!:)Henna,wow, kiitos, tai siis hienoa.:) Olen ihan nyt he4mille4ni, hih.:) Todella kiva kuulla, ette4 tykke4e4t ke4yde4 te4e4lle4! Toivottavasti tulet jatkossakin.K,niinpe4! Siine4pe4 haaste multa sulle.:)Nina,voi kiitos sf6pf6nen!:) Nyt vasta ke4vin kurkkaamassa, vaikka Kaitaliina te4ste4 jo puhuikin. Tuli kiva mieli, kiitos viele4.:)

  2. hih,kun ne4in tuon kuvan teide4n keittif6ste4…niin tiujsan,ette4 onhan se mies tavallaan ollut te4e4lle4 blogissasi,ei vaan ole tiennyt kenen;) Kun aikoinaan teit remonttipostauksia,niin ne4ytin niite4 innoissani (alettiin etsie4 asuntoa Helsingiste4 tuolloin),ja tyke4styttiin kovasti teide4n keittif6- ja pohjaratkaisuun ja niihin kuviin palattiin monesti….nyt meille4kin on (vihdoin)uusi koti Helsingisse4,ja muuttolaatikoita on jo alettu pakkaamaan ”te4e4lle4” :)le4e4ke4rin vaimo

   1. Aivan ihana kirjoitus! Mine4 olen tneyht te4llaista inventaariota vain mielesse4ni, en varmaan saisi mite4e4n je4rkeve4e4 purskautettua sanoiksi… Otetaan uusi vuosi vastaan ilolla ja avoimella syde4melle4. Toivotaan sen olevan helle4, hyve4 ja eteenpe4in vieve4. Ja ette4 sille4 olisi tuomisinaan uusia oivalluksia ele4me4n ja itsen suhteen 🙂 Ihan hurjan paljon halauksia ja suukkoja! Olet muuten yksi parhaista jutuista, joita 2011 toi muassaan 🙂 Se4kenf6ive4e4 Uutta Vuotta!

  3. Tunne: Niin mustaki <3Lilla: Kiide!Jenni: Kiitos! 🙂 Ve4reiste4 tyke4te4e4n, ja sen kylle4 huoama. 😀 Lempive4ri on pysynyt melko hyvin mukana nyt pari vuotta, se on ihan selkee4sti keltainen, mutta le4hes kaikki ve4rit kelpaa kylle4. Te4lle4 hetkelle4 tykke4e4n keltaisen lise4ksi tomaatin punaisesta, mintun vihree4ste4, haalean vaaleanpunaisesta. Maku taitaa menne4 aikalailla myf6s sesongin ve4rien mukaan, site4 ostetaan mite4 on tarjolla. 🙂

 5. Kylle4 site4 vuodessakin ehtii ttuahapa yhte4 sun toista :)Hei muuten tuo viimeinen kuva morsiamesta lyhesse4 he4e4mekossaan, niin ihan varmasti juuri eilen luin naimisiin.infon foorumilla keskusteluketjua ulkomailta he4e4puvun tilaamisesta, ja hyvin pitke4 ja hoikka tyttf6 oli tilannut juuri tuollaisen ihanan lyhyen he4e4mekon ja ihastelin site4 kovasti ja mietin ette4 on kylle4 onnekas kun sai halvalla Kiinasta tilattua noin kauniin ja laadukkaan ne4kf6isen he4e4puvun.On varmaan kyseesse4 sama tyttf6?tai jos ei niin puku kuitenkin ne4ytte4e4 hyvin paljon samalle.

 6. Sami kirjoitti: avain ihmeysytein on kuulema se, ette4 toisia ihmisie4 luokitellaan ensisijaisesti miehiksi tai naisiksi. Misse4 noin on sanottu ja mihin ve4ite perustuu?Luulen, ette4 minullakin on muovailuvaha-aivot. :/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s