Rekrytointi on tarina (Pinterest rekrytoinnissa)

Rekrytoinnista puhutaan lähes aina prosessina, mutta samalla rekrytointi on myös tarina, josta löytyy klassinen draaman kaari (alku, keskikohta ja loppu). Rekrytointia, ja erityisesti somerekrytointia onkin hyvä tarkastella tarinana, koska:

1. Tarinan kokonaisuus vaatii sen, että rekryprosessista kerrotaan avoimesti aina alusta loppuun. Tarina saa päätöksen ja samalla tiedotus kaikille hakijoille varmemmin toimii

2. Tarinallisuus tekee rekrytoinnista mielenkiintoisen ja auttaa saamaan rekylle näkyvyyttä verkossa. Tämä on aivan olennaista, sillä onnistunut somerekry perustuu vapaaehtoiseen jakamiseen. Ihmiset haluavat kertoa eteenpäin omille verkostoilleen mielenkiintoisesta työpaikasta. Mielenkiintoisuus voi syntyä paitsi itse tehtävän sisällöstä myös tavasta, jolla rekryn tarinaa kerrotaan.

Rekrytoinnin tarinallisuutta rakentamaan on kokemukseni mukaan hyvä käyttää useita eri somevälineitä rinta rinnan. Yksi aivan mainio, joskin vielä melko tuntematon rekrytyökalu on Pinterest. Pinterest on leikekokoelma, aarrearkku, valokuvakansio. Se on palvelu, jonka kautta voi helposti jakaa kuvia ja sen sisältö on suhteellisen life-style -painotteista. Ei kuulosta rekrytoinnin kanavalta, ellei etsitä sisustustoimittajaa. 

Mutta tämän ei kannata antaa hämätä. Olemme käyttäneet jonkun verran Pinterestiä rekrytointityökaluna eikä idea ole ollutkaan se, että löytäisimme potentiaaliset hakijat Pinterestin aktiivikäyttäjien joukosta. Pinterest on alusta, josta kuvia linkataan niihin kanaviin, jossa oikeasti halutaan näkyä (LinkedIn, FB, Twitter).

YleX-kanavalle rekrytoitiin syksyllä verkkotuottajaa. Haku julkaistiin mm. kanavan omilla nettisivuilla. Ilmoitus oli hauska ja antoi lupauksen: ”menestyksen päivät odottavat”.

Samaan aikaan pinnasimme ja jaoimme verkossa toisen rekryilmoitukseen liittyvän kuvan, jossa tuottaja istuu kuumassa keikkabussissa kesän festareilla, ikkunat on pahvitettu umpeen ja raikasta ilmaa tarjosi pöytätuuletin. Kuva kertoi toista tarinaa luvatusta menestyksestä.

Ylex-tuottaja_bussissa

Kuvan toinen tarkoitus oli tietysti lisätä somejakoja ja vahvistaa tehtävään liittyvää mielenkiintoa. Mutta samalla kuvan tehtävänä oli rajata hakijoita: jos tuottajan pestistä kiinnostuneen elämäntilanne ei salli festarireissuja niin silloin homma ei ole häntä varten. 

Somerekryn suuri hyöty onkin tässä: hakijat tietävät tehtävästä ja mahdollisesti esimiehestä paljon enemmän kuin perinteisen rekryilmoittelun kautta. Ns. vääriä hakijoita on vähemmän. Ja ylipäätään hakijoita on vähemmän, mutta sitäkin parempia ja sopivampia.

Suomessa ei Pinterestiä ole kovin paljon rekrytoinneissa käytetty. Joitain hyviä esimerkkejä on, esim. Solitan konseptisuunnitelijahaku ja Arlan Ingmanin markkointihenkilön haku.

Olen näistä rekryistä tosi vaikuttunut. Rekryboardin kautta saa monipuolisen kuvan sekä työnantajasta että varsinaisesta tehtävästä. Jos tiedät muita hyviä Pinterest-rekryjä, niin linkkaa kommentiksi tähän blogiin.

Tarinallisuuden vahvistamisessa kuva on keskeinen elementti. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja nähdäkseen kuvan ja myös videon merkityksen vahvistumisen rekrytointiviestinnässä. 

Rekrytoinnin ns. ikuisuuskysymyksistä emme silti pääse eroon. 

Tarina vaatii päätöksen, draaman kaari pitää kertoa loppuun. Näkisin, että myös somerekryn haasteena on meidän rekrytoijien ja esimiesten puolelta muistaa kertoa tarina loppuun (vaikka mielenkiinto alkaakin työnantajan päässä jo vähän tässä kohtaa hiipua). 

Somerekry on täydellinen vasta kun Pinterestissä tai missä tahansa/kaikissa kanavissa myös kerrotaan avoimesti mitä sitten tapahtui, kuka tuli valituksi ja vielä parempi jos kerrotaan myös miksi.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Rekrytointi on tarina (Pinterest rekrytoinnissa)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s