Kuka on tilin takana?

Työnantajabrändin kehittäminen tuntuu tällä hetkellä olevan todella kuuminta hottia. Aihe on siinä mielessä mielenkiintoinen, että se näyttäytyy ainakin minusta HR:n, viestinnän ja markkinoinnin yhteisenä asiana, jossa onnistuminen vaatii rajat ylittävää yhteistyötä. Lisäkierroksen mielenkiintoisuuteen tuo some ja se fakta, että jokainen työntekijä kertoessaan työstään ja työpaikastaan on samalla organisaation brändilähettiläs. 

Vanhassa maailmassa työntekijö saattoi kaupan kassajonossa kertoa vieressä seisovalle ankeista kokemuksistaan työpaikalla, jolloin viesti ei levinnyt kovin nopeasti tai laajalle. Nyt verkossa ja verkostoissa elävät työntekijät saavat äänensä paljon nopeammin ja laajemmin kuuluviin.

Innostuin kirjoittamaan tätä luettuani Teemu Korven blogin ”Kuka rakentaa työnantajakuvaa”. Siinä Korpi kuvaavasti jäsensi yrityksen 5 identiteettiä (sisäinen todellisuus, viestitty mielikuva, vastaanottajan tulkinta, yrityksen ko tilanteeseen sopiva mielikuva ja yrityksen johdon haluama mielikuva). Hyvä jäsennys, johon haluaisin vielä lisätä työntekijöiden kertomat tarinat ja viestit.

Työntekijöiden rooli brändilähettiläinä korostuu omassa työssäni työnantajabrändäyksen ja rekryviestinnänparissa, koska yleläiset luontevasti ja avoimesti toimivat verkossa. Jollain toisella toimialalla tilanne voisi olla toinen.

Jos työtehtäviin kuuluu somessa oleminen ja esim. organisaation sometilien ylläpito, voi työnantaja määritellä millaista keskustelua ja mihin tyyliin halutaan käydä. Esim. yritysten Twitter- ja Facebook-tilit ovat varmasti usein näin määriteltyjä. 

Tämä on ymmärrettävää ja varmaan suositeltavaa, mutta sisältää riskin: jaetusta ja tuotetusta sisällöstä voi tulla liian hajutonta ja mautonta, jos henkilö tilin takana haluaa esiintyä organisaationa eikä itsenään. Pahimmillaan itsesensuuri rajoittaa toimintaa enemmän kuin yrityksen laatimat säännöt.

Keskustelimme tästä FB:ssä muutama päivä sitten mm Riitta Raesmaan kanssa ja pohdimme mitä kiinnostavia organisaatioiden Twitter-tilejä tiedämme. Yksi tulema oli, että usein kiinnostavampia ovat yksittäiset työntekijät henkilöinä, vaikka he sitten omalla henk.koht.tililäänkin edustaisivat avoimesti myös työnantajaansa. Tämä onnistuu ihan hyvin, jos henkilöllä on hyvä somesilmä ja hän jakaa organisaationsa arvot.

Virheitä voi silti sattua. Vastustan rajoituksia ja kieltoja, mutta monessa organisaatiossa voisi olla paikkansa positiiviselle ja mahdollistavalle somevalistukselle. Se voisi myös lisätä rohkeutta irrotella.

Organisaatioiden sometileissä on myös se ominaisuus, että harvemmin kerrotaan ketkä henkilöt tilin takaa postaavat. Minusta tämä tieto olisi hyvä ja kiinnostava jakaa. Esim. Twitterissä hienosti toimiva @UraFazerilla näin tekee. Sen sijaan todella kiinnostava ja hauska Helsingin kaupungin @Rakennusvirasto ei ole suostunut pyynnöstäni huolimatta paljastamaan henkilöllisyyttään. Se on harmillista, koska twiitit ovat todella oivaltavia.

Virpi_anna_sari-001

Kuvassa Ylen brändilähettiläitä Sari, Anna ja Virpi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s