Facebook on mainontaa, Twitter uutisvirtaa ja LinkedIn sekä verkosto että suorahakua

Viimeiden vuoden aikana en ole saanut juuri lainkaan uusia Facebook-kavereita. Sen sijaan LinkedIn-kontaktien määrä sekä Twitter seuraajat/seurattavat ovat lisääntyneet todella paljon.

Olen somen tehokäyttäjä, joten kokemustani ei voi suoraan yleistää, mutta uskoisin, että arkikokemukseni kertoo muutoksesta netin käytössä.

Facebook – enemmän mainontaa

Facebook on muuttumassa sekä privaatimmaksi (ketä tahansa ei pyydetä kaveriksi, määrä ei ratkaise) että yhä enemmän mainoskanavaksi.  FB-mainontaa ja sen vaikuttavuutta on mahdotonta välttää vaikka kuvittelisi olevansa sille immuuni. Itse olen viimeisen 2 kk:n aikana esim. tilannut lapselle vaatteen ja itselle kuntotestin FB-mainosten vuoksi. Mainonnaksi lasken siis myös fanittamani sivut. Kohdennettu mainonta toimii.

Sen sijaan printtimainontaan en törmää iPad-HS.:n lukijana, postiluukusta ei tule mainoksia enkä seuraa kovin paljoa TV:tä. Toisin sanoen mainostaja tavoittaa minut tällä hetkellä parhaiten FB:n kautta. Aika hurja ajatus!

Privaatti ja enenevästi mainontaan keskittyvä Facebook ei tunnu kiinnostavalta tällä hetkellä. Uutisten seuraamisen kannalta Twitter on noussut päämediakseni. Ammatillisen kehittymisen ja keskustelun kannalta LinkedIn ja Twitter tukevat hyvin toisiaan ja ovat merkityksellisiä.

LinkedIn – löydy ja verkostoidu

Runsas oman alan aktiivisten kollegojen verkosto takaa sen, että LinkedIn:n kautta pysyn ajantasalla päivän keskusteluissa ja blogeissa. Tilannehan on sen kaltainen, että kaikki kiinnostava some ja rekrytointi -aiheinen keskustelu on verkossa eikä kirjastossa/lehdissä. 

Suosittelenkin kaikille ennakkoluulotonta LinkedIn-verkostoitumista oman alan ammattilaisten kanssa. Ja tietysti sellaisten, jotka jakavat osaamistaan avoimesti muille. LinkedIn ei ole passiivinen CV-tietokanta, vaan ammatillinen uutisvirta. Kannattaa myös katsoa mihin ryhmiin kiinnostavat henkilöt kuuluvat ja liittyä itsekin. LinkedIn-ryhmien aktiivisuustaso vaihtelee, mutta joukossa on todellisia helmiä. Ne kannattaa löytää.

LinkedIn:n merkitys työnhaussakin on voimakkaassa kasvussa. Osaajien etsiminen LinkedIn:n kautta lisääntyy koko ajan ja siksikin on tärkeää pitää oma profiili timmissä kunnossa. Rekrytoijien proaktiivisuus lisääntyy ja potentiaaliset hakijat tunnistetaan jo ennen kuin he itsekään tietävät olevansa hakijoita.

Big Data on myös HR-ilmiö. On jo olemassa ja tekeillä yhä parempia softia potentiaalisten työnhakijoiden löytämiseen esim. ennakoimalla heidän käyttäytymistään verkossa.

Työttömyyden lisääntyminen näkyy myös LinkedIn:ssä. Huomattavasti aiempaa useamman profiilin esittelyssä lukee: etsin uusia haasteita. Näin kannattaakin tehdä, jos tilanne sitä vaatii.

Somerekryn tulevaisuus ei olekaan hauskassa rekrykampanjoinnissa vaan suorahaussa, eli brändäys on tärkeää. Se on minimissään huolehtimista siitä, että tiedot itsestä löytyvät hyvin ja helposti verkosta. 

Twitter – nopeaa

Twitter on nopea ja iloisen sekavaltakin tuntuva uutisvirta. Se muistuttaa siinä mielessä muutaman vuoden takaista FB:tä, että siellä privaatti ja ammatillinen sisältö menevät iloisesti sekaisin. Tämä on toki jokaisen tweettaajan oma valinta, mutta itselleni näin tuntuu käyvän. Siitä huolimatta, että Twitterin maine on olla ei-privaatti kanava.

Vaikka Twitterissä seurataan ihmisiä, on tiedon jäsentämisen kannalta järkevämpää seurata keskusteluja eli tunnisteita (# l. hashtag). Itselleni rakkaita ovat #hrsome #rekry #journalismi ja #juoksu #socialrecruiting. Suosittelenkin Twitterin hahmottamista tunnisteiden kautta.

Twitter on myös yllättävä, 140 merkin tweetti ja lyhyt esittelyteksti omassa profiilissa eivät aina kerro henkilöstä kovin paljon ja hetkittäin Twitterissä ovat sulassa sovussa oman alansa Suomen/maailman huiput sekä me ns. tavikset. 

Itse olen esim. keskustellut täysin luontevasti SM-mitalistiurheilijan kanssa harjoittelusta ymmärtämättä kenen kanssa oikeasti tweettailen. Eikä siinä ole mitään pahaa, Twitter on loistava mahdollisuus kohdata helposti ja nopeasti hyvin erilaisia ihmisiä, saada ja jakaa tietoa. 

Katleena Kortesuo (@katleena) sanoi Ylen haastattelussa, että 2012 oli somen läpimurtovuosi. Ei vaadi suuria lahjoja ennustaa, että 2013 on Twitterin läpimurtovuosi Suomessa. Ja LinkedIn tulee vahvistumaan entisestään. 

 <div style=’padding-bottom: 2px; line-height: 0px’></div><div style=’float: left; padding-top: 0px; padding-bottom: 0px;’><p style=’font-size: 10px; color: #76838b;’>Source: hcsmmonitor.com via Lori on Pinterest</p></div>

8 kommenttia artikkeliin ”Facebook on mainontaa, Twitter uutisvirtaa ja LinkedIn sekä verkosto että suorahakua

 1. Hyviä pointteja Sari.
  Kärjistäisin näiden kolmen käytön rekrytoinnissa niin, että Linkedin on sekä rekrytoijan että työnhakijan kummankin kanava, molemmilla on mahdollisuus hyödyntää sen toiminnallisuuksia ja olla se aktiivinen osapuoli.
  Facebook taas on enemmän laajempaan työnantajakuvan luontiin ja rekryilmoitteluun sopiva, ei niinkään hakijan kanava, koska suora verkostoituminen ja henkilöbrändäys ovat hyvin haasteellisia, ja muutenkin toiminnallisuudet työnhaussa rajoittuvat karrikoidusti seuraamiseen ja lukemiseen.
  Twitter taas on ”vain” kanva ajaa trafiikkia ja seurata nopeasyklistä rekryilmoittelua. Henkilöbrändys lähes mahdotonta, samoin työnantajakuvan luonti, kaikki aktiivisuus näihin liittyen tapahtuu viime kädessä muissa kanavissa.
  LinkedIn siis mielestäni (kärjistäen) näistä ainoa joka mahdollistaa aktiivisuuden ja ammattimaisen kanssakäynnin molempien tahojen puolelta.

 2. Hi Ruth, I do not currently know our sclehude for those dates, however looking at the diary there is unlikely to be a workshop or event at those sort of times/dates. It is possible and much more likely I will be working life modelling at one of those times, and you may be able to join me at a job, subject to agreement of whichever group I work with. I sometimes arrange sessions like this when people can’t make the workshop. Best to email for further arrangements. Thanks,

 3. Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( / ) Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( / ) Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( / )Connecting to %sjQuery(document).ready(function(){var input = document.createElement( ’input’ ), conmemt = jQuery( ’#comment’ );if ( ’placeholder’ in input ) {comment.attr( ’placeholder’, jQuery( ’.comment-textarea label’ ).remove().text() );}// Expando Mode: start small, then auto-resize on first click + text lengthjQuery( ’#comment-form-identity’ ).hide();jQuery( ’#comment-form-subscribe’ ).hide();jQuery( ’#commentform .form-submit’ ).hide();comment.css( { ’height’:’10px’ } ).one( ’focus’, function() {var timer = setInterval( HighlanderComments.resizeCallback, 10 )jQuery( this ).animate( { ’height’: HighlanderComments.initialHeight } ).delay( 100 ).queue( function(n) { clearInterval( timer ); HighlanderComments.resizeCallback(); n(); } );jQuery( ’#comment-form-identity’ ).slideDown();jQuery( ’#comment-form-subscribe’ ).slideDown();jQuery( ’#commentform .form-submit’ ).slideDown();});}); Να ειδοποιούμαι μέσω mail για σχόλια που θα ακολουθήσουν.ΑναζητησηΑναζήτηση2012 European Year for Active AgeingΕιπαν”I love this idea!”Toli Lerios , Facebook Senior Software Engineer

 4. Päivitysilmoitus: white wall

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s