Laita linkit työhakemukseen!

Kirjoitan nyt aiheesta, joka olen paljon pohtinut  työhakemuksia ja CV:tä lukiessani.

Rekrytointitilanteessa työnantajan ei ole sallittua hakea verkosta tietoa työnhakijasta. Tämä on ymmärrettävää, koska tiedon oikeellisuutta voi olla todella vaikea todentaa. Verkossa saattaa helpostikin olla useita samannimisiä tai henkilöstä voi olla paikkansa pitämätöntä kirjoittelua.

Tietosuojavaltuutettu onkin linjannut, että työnantajan tulee kerätä tiedot työnhakijalta itseltään. Ja hyvä niin.

Silti tämä linjaus saattaa rekrytointitilanteessa kääntyä myös työnhakijaa itseään vastaan. Esimerkiksi en saa katsoa hakijoiden LinkedIn-profiileja. Hakijalla on ehkä loistava blogi, joka jopa liittyy haettuun tehtävään, mutta en saa lukea sitä.

Toki henkilöllä voi olla myös sellaista verkkopresenssiä, jota hän ei halua saattaa rekrytoijan tietoon ja tämä on tietysti täysin hyväksyttävää.

Mutta suuresti ja vilpittömästi suosittelen kaikille työnhakijoille, jotka haluavat hyödyntää verkkoa työnhaussa: laita aina hakemukseen tai CV:hen linkki paikkoihin, joista verkosta löydyt. Ja joista haluat tulla löydetyksi.

Ensimmäisenä tulee mieleen tietysti LinkedIn. Mutta myös blogit, Twitter, kotisivut. Kaikki tieto, jonka arvelet antavan lisätietoa työnantajalle. Kannattaa korostaa tietysti haetussa tehtävässä olennaista tietoa. Leivonta-aiheinen blogi ei välttämättä auta merikapteeniksi hakiessa. Ellei halua kertoa monipuolisuudestaan.

Twitterissä asiasta keskustellessa tuli esiim myös vaihtoehto laittaa hakemukseen linkki omalla nimellä tehtyyn Google-hakuun. Sekin on hyvä vaihtoehto, jos hakutulos on omasta mielestä sopiva.

Asiasta syntyi keskustelua myös @Yle_rekry -Twitterissä ja siitä sainkin ponnen tähän postaukseen.

Nimetön

15 kommenttia artikkeliin ”Laita linkit työhakemukseen!

 1. Hyvä, Sari, kun joku sanoo suoraan, että verkkonäkyvyvyydellä on väliä. Varsinkin jos hakee markkinoinnin/viestinnän/sosiaalisen median parista töitä, osoittaa läsnäolo eri somepalveluissa ammattitaitoa. Ei todellakaan riitä, että sanoo hallitsevansa someasiat, jos siitä ei ole verkossa mitään näyttöä. Some on tekoja 🙂

  1. Toivottavasti teille4 oli onnistunut Dublinin rsiseu…ylle4rit on kylle4 ihania, niite4 on kiva je4rke4te4 ja itsekin saada :)Kiitos cooleri tiedosta, te4ytyype4 ke4yde4 katsastamassa mainitsemastasi liikkeeste4! Hmmm,sen voisi laittaa vaikka ”pukille” toivelistaan…

  2. Minna: Mine4 en ole pahemmin ve4ltellyt vaan oeikin etsiytynyt alevalikoimien e4e4relle – ja sen kylle4 huomaa! :DElma Ilona: Valokuvateos baskeista kuulostaa ihan sellaiselta, ette4 saatanpa olla vaikka ve4he4n kade! ;)Annika: Tapahtui veden e4e4relle4 on toistaiseksi tuttu vain nimelte4, mutta ehke4pe4 sekin tulee viele4 joskus luettua.Elina: Kiva kuulla ette4 tykke4sit!Mai Laakso: Me4 en ainakaan pysty ke4velle4 ohi jos jossain ve4he4nke4e4n haiskahtaa kirja-alelta… :)Katri: Ne4lke4vuosi oli siite4 harvinainen tapaus mulle, ette4 sen halusin saada ehdottomasti juuri kovakantisena ja tuolla tietylle4 ulkoasulla. Harvemmin tulee muuten normaalihintaisia ostettua.Susa: Joo, tuo on kylle4 hieno! En tiede4 olisinko muuten malttanut hankkia, mutta nytpe4 sain ilmaiseksi (ei muistella niite4 viime vuonna kirjakauppaan kannettuja rahoja… ;).

 2. Kiitos kommenteista, somessa paljon askaroiville tämän asian luulisi olevan itsestään selvää, mutta havaintoni mukaan ei aina ole. Moni voi ehkä olettaa työnantajan tsekkailevan joka tapauksessa? Mutta ei tsekkaile.

 3. Tärkeä asia nykypäivänä!

  Itse olen tulkinnut mainitsemaasi tietosuojavaltuutetun päätöstä vuodelta 2006 siten, että ”googlata” saa jopa ilman asianomaisen lupaa kuka tahansa, mutta silloin tuloksia ei saisi käyttää esim. rekrytoinnin perusteena. Toisaalta, jollei netistä löydetyllä aineistolla ole merkitystä haettavan työn kannalta, ei aineistoa saisi käyttää rekrytoinnin perusteena, vaikka lupa tietojen etsimiseen hakijalta olisikin.

  Koska kerran tietoon saatujen asioiden eristäminen mielessä on hankalaa, usein näkee tulkintaa, ettei saisi googlata lainkaan. Pitäisi joskus jututtaa jotain juristia aiheesta. Esim. mitä tarkoitetaan päätöksessä termeillä ”henkilötieto” ja ”tarpeellisuusvaatimus”?

  ”Mikäli työnantaja tai tämän edustaja ainoastaan etsii ja saattaa omaan tietoonsa tietoverkoissa olevaa tietoa, ilman että työnantaja kerää, tallettaa tai muutoin käyttää näitä tietoverkosta hankkimiaan tietoja työntekijää tai työnhakijaa koskevassa päätöksenteossa, jää tällainen käsittely henkilötietolain ja työelämän tietosuojalain soveltamisen ulkopuolelle.”

  ”On myös huomioitava yleislakina sovellettavaksi tuleva henkilötietolaki (523/1999), jonka mukaan rekisterinpitäjän on meneteltävä huolellisesti, käytettävä luotettavia tietolähteitä ja käsiteltävä vain tarpeellisia henkilötietoja.”

  1. Wau, Uskomaton me4e4re4 lankaa, uasomkton me4e4re4 valmiita erilaisia ke4sitf6ite4 saatu langoista joksikin ke4sin ja silmin ymme4rrette4ve4ksi valmiiksi tuotteksi!Hyve4e4 Uutta Vuotta Sinulle ja perheellesi!

  2. Omg taisi olla liian pieni mekko pe4e4lle4. Yksi karseimman ne4kf6inen tymloyika mike4 maailmasta lf6ytyy, kainalole4skie4.Muuten ne4tti. Hyve4e4 uutta vuotta.

 4. Minullakin on pitke4e4n ollut inspis pois, mutta eilen se paallii pe4tkitte4in – todella pitke4ste4 aikaa ja sain ommeltua, tehtye4 kollaaseja, yms pakollista&kivaa. (Harvoin tosin mike4e4n pakollinen on kivaa, mutta joskus harvoin sente4e4n.)Toivon, ette4 hukkunut inspis palaa. Kuvat ovat upeita!

 5. Life assurance policy. Life assurance policy, as Quotes Chimp unquestionably understand, pays cash, occasionally large bundle, when anyone whose lifestyle was covered &number3 4;kicks the pail,&number3 4; &number3 4;attacks the dirt,&number3 4; &number3 4;satisfies his Creator,&number3 4; or whatever euphemism you would rather utilize to characterize the natural means of perishing. Some kinds of life assurance policy additionally become an investment chance as rates are compensated, worth that may be lent against or banked in through the entire life of the covered by accumulating worth. As you can find several several types of life assurance policy (duration, lifetime, mortgage, etc.), many individuals look at the topic beyond understanding. But consider center, Portion 5 should wash these doldrums apart.

 6. Now, take a look at the typical auto insurance declarations page shown opposite. If QuotesChimp do purchase med pay, the decla�rations page will tell you how much you are selecting. Did you know that the limit of coverage is not necessarily the maximum your company could have to pay? That’s because, unlike liability coverage, the med pay policy limits do not refer to the total coverage available, but rather to the total that can be collected by each covered injured individual. Thus, if three people are seriously injured in an accident where the owner/driver of the car had $2,000 in med pay coverage, the insurance company could be on the hook for $6,000 under the med pay clause.

  1. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. But just imagine if you added some great graphics or videos to give your posts more, ”pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this blog could definitely be one of the very best in its niche. Superb blog!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s