Some työnhaussa lyhyesti

Olen menossa 20.2.2013 puhumaan tamperelaisille opiskelijoille somesta ja työnhausta rekrytoijan näkökulmasta. Aikaa on varattu 20 minuuttia, joten asian on oltava tiivistä.

Tärkein viestini opiskelijoille on:

1. Löydy
2. Ole oma itsesi

Löytymistä auttaa huomattavasti LinkedIn-profiilin perustaminen ja aktiivinen verkostoituminen. Twitteristäkään ei ole haittaa. Lisäksi äärimmäisen tärkeää on lisätä omaan CV:hen linkit kaikkiin verkko-osoitteisiin, joissa omaa osaamistaan haluaa esitellä. Vaikka esim. agilityaiheinen blogi ei liity omaan ammattiin, voi se kertoa työnantajalle hakijan aktiivisuudesta ja osaamisesta noin yleisesti.

Oma itsensä kannattaa aina olla, positiivisesti ylpeä ja reipas. Työhakemuksen ei myöskään tarvitse olla vakava, mutta sen pitää olla hakijan itsensä näköinen. Aito ja oikea.

Esimerkiksi ruotsalaisen Kalle Lehmannin loistava työnhakuräpäytys. Mies tosiaan myy vaikka hiekkaa Saharaan.

<p><a href=”http://vimeo.com/57227879″>Anställ Kalle nu!</a> from <a href=”http://vimeo.com/user15770824″>Karl Lehmann</a> on <a href=”http://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

Toinen hieno esimerkki on itsensä Amazonista tilattavaksi tuunannut nuori mies Philippe Dubost. Mainoslauseena ”Only one left in stock – order soon”.

Esityksessäni puhun myös rekrytoinnista ja siitä, miten tärkeää on löytää oikeat hakijat ja saada heidät innostumaan avoimesta tehtävästä. Työnantajalla on samat haasteet kuin työnhakijalla: on löydyttävä ja oltava oma itsensä.

<div style=”margin-bottom:5px”> <strong> <a href=”http://www.slideshare.net/sveikkolainen/recruiters-point-of-view&#8221; title=”Recruiter’s point of view” target=”_blank”>Recruiter’s point of view</a> </strong> from <strong><a href=”http://www.slideshare.net/sveikkolainen&#8221; target=”_blank”>Sari Veikkolainen</a></strong> </div>

10 kommenttia artikkeliin ”Some työnhaussa lyhyesti

 1. Hyviä pointteja sulla! ja hyvin voi tiivistiää tuohon 1. löydy 2. ole oma itsesi!

  Hassua, olin itse juuri viime viikolla puhumassa samasta aiheesta Aallon teekkareille 🙂 Mun 4 keskeisintä TO DO:tä oli: #1 tavoite ja päämärä selville #2 verkostot – online & offline #3 aktivoidu, päivitä, seuraa ja pyydä apua ja #4 digitaalinen jalanjälki kuntoon. Laitan slideshare-linkin heti kun se siellä on. Tsemppiä!

 2. Kiitos hyvistä pointeistasi eilen! Puheenvuorosi sisälsi paljon mielenkiintoisia aspekteja. Haluaisin kuitenkin antaa palautetta eräästä asiasta, josta myös muiden osallistujien kanssa jälkikäteen tuli vielä puhetta.

  Tuo yksilön tietoturva-asia on sellainen, johon Suomessa suhtaudutaan aivan turhan kepeästi. Ei ole hölmöä kyseenalaistaa sitä, haluaako täyden työhistoriansa KAIKKIEN netin käyttäjien tietoon vai vain näkyviin verkostonsa ihmisille – juuri sitä varten LinkedIN-palvelu on mahdollistanut käyttäjilleen sen, että osan profiilistaan voi suojata. Itse IT-alalla työskennelleenä tiedän, että ei todellakaan kannata laittaa kovin yksityiskohtaista, henkilökohtaista tietoa nettiin. Identiteettivarkauksia tapahtuu päivittäin. Netistä kuka tahansa lukutaitoinen ihminen voi käyttää tietoja väärin hyvinkin helposti ja mitä enemmän tietoa esim. työhistoriasta, sen helpompaa. Joten olisin vähän varovainen tuon kanssa, että nuorille opiskelijoille kerrotaan, että mitä enemmän ja tarkempaa tietoa koko työhistoriasta, sen parempi.

  1. Joo, ne4ite4 hetkie4 tulee silloin te4llf6in miunllekin. Ne keste4ve4t pe4ive4n, joskus kaksikolme. Ja sitten taas jonain pe4ive4ne4 innostun kaikesta uudelleen. Se voi iskee4 vaikka Prismassa! :DTuplatehoilla viele4. Oliskohan se site4 voimien kere4e4miste4? Kylle4 se sielte4 viele4 takaisin tulee, se inspiraatio ja into. Ja me jaksamme odotella. Hellyytte4vie4 kuvia. Kuten aina.

  2. Moikkelis. Tulipa mieleen aritkkelia lukiessani ere4s muutaman kuukauden takainen, henkilf6kohtainen kokemukseni te4me4n pask.. siis erikoislaatuisen yrityksen kanssa.Eli tein joskus joulukuussa 2005 Elisan liittyme4kauppiaan kanssa 12kk liittyme4sopimuksen. Syksylle4 2006 tuli kuitenkin tilanne, jossa halusin sen vaihtaa. Se ei tietenke4e4n onnistunut sopimuksen laadusta johtuen, joten otin kuitenkin uuden liittyme4n ja odottelin joulukuuhun 2006 jolloin soitin Elisalle ja irtisanoin liittyme4n. Te4me4 irtisanominen tapahtui juuri te4me4n maankuullun laskutustapauksen aikoihin.Painotan nyt viele4, ette4 te4me4 tapahtui joulukuussa 2006, jolloin liittyme4 suljettiin – tai ainakin piti sulkea – enke4 ajatellut asiaa enempe4e4. KUNNES…Maaliskuussa 2007 Elisa ylle4tti iloisesti le4hestyme4lle4 kirjeitse about kahdeksan euron laskulla te4me4n ”irtisanotun” liittyme4n kohdalla. Laskuerittelyn mukaan puheluita oli muutamia sekunteja, joka taas oli eritte4in mielenkiintoista, koska silppusin SIM-kortin silloin joulukuussa suorastaan rituaalisin menoin ja heitin kappaleet meneme4e4n. Eli Elisa laskutti mua puheluista (8 euroa muutamasta sekunnista?!!!) joita oli soitettu irtisanotun liittyme4n he4vitetylle4 SIM-kortilla.Soitin sitten samana pe4ive4ne4 asiakaspalveluun hyvin le4mpime4nse4vyisen puhelun koskien te4te4 tapausta, ja Elisan pe4e4sse4 mulkk… siis ammattitaitoinen asiakaspalveluhenkilf6 ke4ski hakemaan uuden SIM-kortin liittyme4e4n jota he eive4t kuulemma voi sulkea uuden 12kk sopimusjakson pyf6re4hdettye4 ke4yntiin vaikka nimenomaan olin irtisanonut liittyme4n silloin joulukuussa.Mutta tietenke4e4n en tajunnut silloin pyyte4e4 mite4e4n kirjallista dokumenttia irtisanomisesta, joten site4 oli ve4he4n vaikea siine4 vaiheessa todistaa.Kirjoitin viele4 samana iltana reklamaatiokirjeen jonka olin vieme4sse4 seuraavana pe4ive4ne4 postiin, mutta soitin onneksi silloin viele4 uudestaan rauhoituttuani ja sain astetta miellytte4ve4mme4n asiakaspalveluhenkilf6n suostuteltua liittyme4n sulkemiseen, sike4li kun he4nenkin mieleste4 oli ilmiselve4e4 ettei liittyme4e4 ke4ytete4 kun kolmen kuukauden ajalta siihen ei ollut kertynyt kuin muutamia Elisan mystisie4 ilmasekunteja oikein kahdeksan euron edeste4.Ne4ille4 ne4kymin olen onneksi viimein pe4e4ssyt irroittautumaan Elisan je4e4te4viste4 kahleista!Toinen osa sitten olisikin je4rkytte4ve4t kokemukseni edelle4mainitun firman nettiliittyme4n kanssa, mutta ehke4 avaudun siite4 myf6hemmin.

 3. Hei Jutta! Kiitos kommentistasi. Olen samaa mieltä siitä, että tietoturva asia, joka opn pidettävä mielessä aina kun verkossa toimii. Tarkentaisin kuitenkin sen verran, että mielestäni kannattaa asennoitua niin, että kaikki, minkä itsestään on verkossa jakanut, on julkista kaikille.

  Siis vaikka olisikin säätänyt jonkun palvelun asetukset niin, että osa tiedoista näkyy vain rajatulle käyttäjäjoukolle, on tieto kuitenkin palvelun hallussa ja käyttöehdot saattavat muuttua ja tieto muuttuukin julkiseksi. Siis omalle verkostolle jaettu voi jonain päivänä olla kaikille jaettua.

  Itsekin pääsee helpommalla kun pitää kaiken avoimena – ei tarvitse säätää asetusten kanssa.

  Identiteteettivarkauksien varalta kannattaa itse olla kriittinen eli tarkastaa aina taustat kun tutustuu verkossa uuteen ihmiseen. Ja tosiaan miettiä mitä itse itsestään jakaa. Väärinkäyttö on mahdollista.

  Mutta jos haluaa, että esim. LinkedIn hyödyttää työnhaussa, kannattaa relevantin datan siellä olla.

  1. Kaikkea hyve4e4 sinulle. Otsikkosi pyse4ytti tksiovi.Lapsenlapsilla on tapana ehdottaa tekemiset. Eri mummoloissa on eri jutut. Meille4 esimerkiksi leikite4e4n aarteenetsinte4e4 ja kauppaa mm. Peleje4kin pelataan, mutta aikaa on yleense4 liian ve4he4n.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s