Life is short, work somewhere awesome – some future ideas from #truhelsinki

Kevin Wheeler & future trends
Kevin Wheeler & future trends

Motto: Life is short, work somewhere awesome.

In this blog post I introduce briefly some ideas from #truHelsinki Ice Breaker Conference which was held 8.4. 2013. Kevin Wheeler talked about future of work and Graig Fisher about employer branding. I hope I’m able to share some of their ideas to you. This post is also a memo for myself.

Values will be different from gen-X. Status and pay check are replaced by:
Sustainability, Just enough, simplicity, openness, fun.
(But this change has already happened: I’m gen-X and those above are quite my values)

Firms are smaller and leaner
Firms are smaller and leaner

Only core employees work within the organization. New forms of partnership and co-work will arise. Organizations get virtual and project-based.

In this new, lean world recruiting changes. You don’t hire for life – maybe not even for a year. Psychological evaluations are less important because you hire co-workers/project workers. Your employees are also your customers.

Social influence scores will be important
Social influence scores will be important

Social networks will be more important. Along the person, you’ll get his/her network. For a while. Persons are brands who borrow their value to the organisation they work for.

Candidates and customers (almost the same thing) become the centre, not the employer. Candidate can choose how to contact recruiter, whether to have some online test or face-to-face interview. Recruiter is the flexible one.

Seamless User Interface
Seamless User Interface

Be analytical

Don’t act randomly, focus on analytics and analysis.

Profersonal

Graig Fisher introsduced us the term Profersonal. It’s a mix of professional and personal. Two things that can’t be totally separated anyway. And people are not  interested in organisations but persons. So it is wise to share something personal -with certain rules.

Actually I have one same rule as Fisher: I share photos of my children, but I rarely (if ever) mention their names. And if I share photos from our summer house, they never show where it locates or how it looks. It’s private.

Personal is interesting, and people want to work with people they like and who share same values. 97% of social media is person-to-person as opposed to person-to-brand.

So as a brand ambassador it is important what you share and how you communicate. And as a personal brand, you borrow your value to the company you work for at the moment.

19-IMG_0100

20-IMG_0101

The future of employer branding is giving empowering your employees to share content. I totally agree with this. But sharing must be made easy. Here are some examples from Yle:

pinterest.com/ylemme
pinterest.com/ylemme

And check Instagram-photos from Yle HQ Iso Paja (Helsinki)

5 kommenttia artikkeliin ”Life is short, work somewhere awesome – some future ideas from #truhelsinki

  1. Kiitos kaikille! Thank you!Huone on vairsn valkoinen ja tyhje4kin viele4 mutta nimenomaan Raikas ja aina Valoisa. Hyvin on nukuttanu sen ensimme4isen yf6n je4lkeen. :)rva W: Tilkkupeitto on. 120 palasta ja ve4he4n meinasi hermoa kiriste4e4 loppuvaiheessa. ;)Anonyymi: Ele4 suotta! Isossa on hyve4t puolet mutta ne huonotkin. 🙂 Nelif6ite4 on ve4he4n pe4e4lle 250.

  2. OTIB sanoo:Minulla on kanadalainen yste4ve4, joka ttunee samalla tavalla. Amerikka on VALTAVA aemkrt paikka, mutta ei ve4lie4 kuinka lahjakas taiteilija, aemkrt on varsin epe4vakaa. Jos myyt nyt, joka voi olla tapaus 2 vuotta, joten je4senen tehte4ve4ne4 taiteilijan tekeme4e4n parhaansa mukaan 15 minuuttia. Se ei ole taiteilijoita ajo te4me4 ailahtelevaa aemkrt, se on median ja rahat ihmisten. (Ne viittaavat 10 vuotta vanha laulu klassikko! Olemme kehitte4neet ruokahalua uusia ja huippuluokan ette4 on keste4me4tf6nte4, Se on se4e4li todella.) Toinen syy ihmiset haluavat tyf6skennelle4 Amerikassa meide4n verolait ovat kuin sveitsile4inen juusto mike4 tarkoittaa, ette4 he voivat pite4e4 enemme4n heide4n juusto, jos tiede4t mite4 tarkoitan. Mite4 vai ei palata kotimaihinsa je4lkeen puolue on ohi, Oletan, ette4 juuri tapaus.

    1. Kirsikka kirjoitti:Jotenkin epe4hannamainen takki, mutta oiekin kaunis kylle4 ja pukeekin sinua. Onkohan miullakaan yhte4e4n ruudullista vaatetta..? Raidallisia sukkia olen alkanut kere4ileme4e4n viime aikoina. 🙂

  3. … ”Ne4ette varmasti, miten selve4ksi Ellile4 tekee minun esitte4me4ni artgnemuin. Ei tarvitse itse edes perustella, ne4ettekf6.”Tuo on tyypilliste4 sinunkaltaisillesi trollaajille. Ensin esite4t perusteettomia ve4itteite4 hyvin aggressiiviseen ja henkilf6e4 vastaan hyf6kke4e4ve4e4n se4vyyn. Kun ve4itteesi sitten kumotaan rationaalisilla argumenteilla (rikostilastoilla, demografisilla tilastoilla, geeniteorialla jne.), lopetat keskustelun. Et kuitenkaan myf6nne4 olevasi ve4e4re4sse4, vaikka mite4e4n perusteluja aiemmin esitte4me4llesi kannalle ei ole.Kun sinua kritisoidaan henkilf6e4 vastaan hyf6kke4e4miseste4, toistat vain aiemmat solvauksesi, tyyliin ’you prove my point’, edelleen ilman mite4e4n perusteluja ja ilman mite4e4n analyysia opponentin tekstiste4. Ryhdyt puhumaan opponentin ohitse kolmansille ihmisille ’see what I mean about this guy?’-tyyliin. Tuo on aivan puhdasta trollfaq-kamaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s