Tiimi muuttaa pilveen

Joskus tuntuu, että mikään ei muutu. Seuraavassa hetkessä tuntuu, että mikään ei pysy ennallaan.

Oma työelämäni tulee muuttumaan siten, että tiimini muuttaa kuukauden kuluttua niin sanottuun monitoimitilaan. Siis avokonttoriin. Samassa tilassa työskentelee reilu 100 muutakin henkilöä ja 8 hengen tiimillemme on varattu tilasta 5 kiinteää työpistettä. Niiden lisäksi tilassa on erilaisia työskentelyalueita eri tarpeisiin.

Toisin sanoen jatkossa osa tiimistämme on yhdessä paikassa, osa etätyössä jossain muualla. Tai sitten kaikki ovat jossain muualla. Kenelläkään ei ole vakituista työpistettä.

Muutos on iso ja osuu hermoon. Innokkaimpiakin (esim. minua) hetkittäin hirvittää.

Samaan aikaan muuttoa pohtiessani olen lukemassa Miikka Leinosen vielä keskeneräistä kirjaa Melt. Miikka julkaisi Facebookissa version kommentoitavaksi, erittäin hieno ja ihailtava idea. Miikka analysoi kirjassaan sitä, mitä materiaalinen ja immateriaalinen sulautuvat teknologian kehityksen mukana toisiinsa.

Perinteisesti liiketoiminnan tulos on arvioitu materiaalisin mittarein, mutta jo nyt ja ennen kaikkea tulevaisuudessa bisnes muuttuu immateriaalisemmaksi. Muutoksen hahmottaminen on yritysten menestymisen elinehto – ja päänsärky. Immateriaalisen mittaaminen ja tuotteistaminen ei ole helppoa. Vaaditaan uudenlaista liiketoiminta-ajattelua ja eri asioiden arvottamista kuin aiemmin. Jos aiemmin mittari oli tehdyt työtunnit, voi työssäviihtysyys tai vuorovaikutus olla jatkossa yhtä relevantti mittari.

En nyt mene syvemmälle Miikan ajatuksiin (suosittelen lämpimästi perehtymistä), mutta tekstiä lukiessani oivalsin, että tiimini työtapa muuttuu nyt materiaalisesta pilveen. Fyysinen läsnäolo työpaikalla ei ole enää jatkossa työnantajan toive tai vaade. Olemme yhä enemmän yhteydessä toisiimme erilaisten sähköisten verkostojen ja somepalveluiden kautta.

Muutos on oikeastaan erittäin looginen, sillä ainakin oma työni on jo pitkään ollut täysin immateriaalista. Kuten suuri osa asiantuntijatyöstä. En ole töissä liukuhihnalla tai kaupan kassalla. Jos en printtaa mitään, ei työni myöskään konkretisoidu materiaksi. Se on sähköistä, verkostoista ja täysin ajasta tai paikasta riippumatonta. Siis yksilöinä olemme olleet immateriaalisia, tiiminä tiukasti käytävässämme ja työpisteissämme läsnä.

No mutta. Tässähän on iso ristiriita.

Vapaa-ajallani kuulun moneen löyhään tai epämääräiseen verkostoon, jossa sparrailen ja keskustelen. Verkostoissa syntyy aina tarve tavata oikeasti, IRL. Ja sitten tavataan. Ja jatketaan verkossa. Kohtaaminen ihan oikeasti ja säännöllisesti on tosi tärkeää ja järisyttävän arvokasta. Mutta suurin osa asioista tapahtuu virtuaalisesti

Mutta miksi ihmeessä immateriaalinen palkkatyö pitäisi suorittaa fyysisesti tietyssä paikassa, paitsi tavan vuoksi? Ja jopa päinvastoin:

voiko olla niin, että fyysisen työympäristön muuttaminen muuttaa myös toimintatapaamme verkostomaisemmaksi ja sitä kautta tuo meille uutta osaamista ja organisaatiolle kilpailuetua? 

Tähän saakka kuvittelin, että monitoimitila perustuu työnantajan haluun säästää tilakustannuksissa, mutta ehkä kyseessä onkin ovela salajuoni, jonka tarkoitus on muuttaa tapaamme työskennellä ja olla yhteydessä muiden kanssa?

Muutos on välttämättömyys, emme vain voi jatkaa niin kuin aina ennenkin. Tarvitsemme uusia työkaluja (kollaboraatiotyövälineitä lienee virallinen sanahirviö), joilla voimme kohdata toisemme vaivattomasti verkossa. Tarvitsemme uusia pelisääntöjä yhteistyölle.

Muutos ei synny itsestään eikä sillä, että ihmiset vain istutetaan monitoimityötilaan ja kehotetaan heitä muuttamaan työrutiinejaan. Ei, vaikka hyvää tahtoa ja intoa olisi.

Osallistuin 27.1. Hämeenlinnassa CMADFI-tapahtumaan, joka kokosi 200 yhteisömanageria (tai sen kaltaisessa roolissa työskentelevää) jakamaan, oppimaan ja verkostoitumaan. Tapahtuma oli kolmas lajiaan ja tälläkin kertaa ilmainen, hieno ja talkoovoimin järjestetty. Yksi päivän keskeisiä aiheita oli sosiaalinen intra ja uudet tavat toimia organisaation sisällä. Siis se kollaboraatiojne.

Ambientia, CMADFI 2014

(kuva: CMADFI 2014, Ambientia)

Janne Saarikko kirjoitti mainion ja osuvan blogin siitä, mitä yhteisömanageri on tai mitä sen pitäisi olla. Pari vuotta sitten pohdin itse miten yhteisömanageri voisi toimia organisaation sisäisenä roolina. Lainaankin itseäni:

Yhteisömanageri on kullanarvoinen myös kun yritys haluaa muuttaa työkulttuuriaan. Yksikään uusi sisäinen keskustelupalsta tai mikroblogialusta ei paljon auta, jos sitä ei kukaan käytä.
Yhteisömanageri voi haistella miten ihmiset luontevasti haluavat keskustella ja missä. Hän voi myös osallistaa ihmisiä keskusteluun ja toimia siten organisaation tuupparina kohti osallistuvaa työkulttuuria. 

Kahdessa vuodessa työ on immaterialisoitunut enemmän kuin uskalsin kuvitellakaan. Emme ole oikein itsekään pysyneet muutoksen perässä. Chattikään ei ole vielä kunnolla käytössä kun meidän pitää jo luopua toimistotyöntekijän perusoikeutenaan pitämästä asiasta: omasta työpöydästä.
Mietin vain kuinkakohan monessa organisaatiossa on näin isoja työkulttuurimuutoksia  järjestelmällisesti ja pitkäjänteisesti yhteisömanageroitu?

Niin lopuksi. Toivottavasti tiimimme kokoukset pilvessä eivät ole kuten tässä esimerkissä.

4 kommenttia artikkeliin ”Tiimi muuttaa pilveen

  1. Sari, mainio muistutus siitä, kuinka nopeaa ja samaan aikaan hidasta muutos on. Tuntuu, että samoja asioita on pohdittu jo kolme vuotta, mutta käytännöt yritysten sisällä ovat muuttuneet melko hitaasti hyvistä työkaluista huolimatta.

    Kirjoituksesi sekä viime maanantainen CMADFI vahvistavat sitä, että yrityksissä kaivataan myös sisäistä yhteisömanageria. Kaikista parhaaseen tilanteeseen lienee päästäisiin, jos esimiehet alkaisivat toimimaan yhteisömanagerien tavoin, johtamaan porukkaansa digitaalisesti.
    Kuten itsekin mainitsit, toki välillä kaivataan kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia. Kuitenkin, niin kauan kuin johdetaan perinteisesti, ei esim. sisäinen intra muutu sosiaaliseksi intraksi.

    Odotan mielenkiinnolla, milloin lanseerataan ensimmäiset digitaalisen johtamisen kurssit 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s