Meille on tulossa uudet nettisivut (ja muut kuolemattomat lausahdukset)

Kuva

Olen tehnyt noin viisi vuotta työssäni ja vapaa-ajalla koko ajan osittain yhteisöviestintä- ja somehommia. Joskus enemmän, joskus vähemmän, mutta koko ajan verkko, some ja uudet toimintatavat ovat olleet jollain lailla mukana.

Moni asia muuttuu, kaikki muuttuu eikä mikään pysy. Sanotaan, että sosiaalisesta mediasta ei kannata kirjoittaa kirjaa, koska se on vanhentunut ennen kuin tulee painosta ulos. Kärjistys, jossa on vinha perä.

Mutta yksi asia ei näytä muuttuvan. Nimittäin organisaatioiden sisäiset verkon vastustajat, kieltäjät, vastarannan kiiskit, jäärät. He ovat olemassa jäädäkseen.

Tarkoitan somevastustajilla henkilöitä, jotka tieten tahtoen tai tahtomattaan estävät tai ainakin hidastavat verkon ja somen tehokasta käyttöä viestinnän ja vuorovaikutuksen edistämisessä.

Viime kuukausina olen törmännyt somevastustajiin monissa eri yhteyksissä, niin työn, harrastusten kuin vapaaehtoistoiminnankin piirissä. Vaikka konteksti on aina erilainen, tuntuu keskustelussa olevan paljon samaa.

Tässä klassisimmat tapaukset. Ja jos tunnistat itsesi, sori. Tämä on vain minun mielipiteeni.

”Meille on tulossa uudet nettisivut”

Kun yhteisön viestintää pitäisi parantaa törmätään usein ensimmäisenä siihen, että oma kotisivu on todella vanhentunut, sekava ja jäänyt päivittämättä. Se on ehkä pahimmillaan jollain kummallisella alustalla, jonka on rakentanut Jaska, joka lähti talosta 5 vuotta sitten. Eikä kukaan muu oikein osaa ylläpitää sivua.

On tehty periaatepäätös sivujen uusimisesta, mutta toteutukseen ei ole löytynyt aikaa, rahaa tai tekijää.

Kun tässä tilanteessa yrittää ehdottaa hätäratkaisuksi jonkun muun sivun, blogin tai FB:n käyttöönottoa niin ajatus hylätään. Koska sivuthan kohta uusitaan. Tai siis sitten joskus uusitaan. Mutta nyt ei kuitenkaan kannata ryhtyä mihinkään.

”Ei me voida olla niin monessa paikassa”

Kun tieto ei riittävästi kulje eivätkä ihmiset löydä sen äärelle, tulee helposti ehdottaneeksi, että Muhammed voisi mennä sittenkin vuoren luo, ehkä meidän pitäisi etsiä ihmiset eikä hieman loukkaantuneena ihmetellä miksi viesti ei mene perille, vaikka se niillä (ehkä uusituillakin) nettisivuilla on.

Mutta kun ehdottaa uusia kanavia, oli se sitten Twitter, FB, Instagram tai mikä tahansa, on vastaus usein kielteinen. Koska emmehän me voi olla niin monessa paikassa läsnä.

Jos nyt kuitenkin käytetään sitä meidän sisäistä suljettua foorumia, johon kukaan ei löydä koska se on sisäisessä verkossa. Ja jos nyt osoitteen sattuisi muistamaankin, niin ainakaan se ei toimi mobiilisti eikä ilman VPN:ää.

Jos muuhun ruvetaan, pitää ainakin harkita tarkkaan. Ja siinähän se juna meni jo kun vasta pohdiskellaan ja suunnitellaan. Jos hyvin käy, perustetaan työryhmä. Ja jos huonosti käy, ostetaan isolla rahalla systeemi joka on melkein samanlainen kuin se entinen.

Tuossa on totta toinen puoli. Ei somessakaan pidä poukkoilla, mutta verkko mahdollistaa ja jopa suosii nopeita kokeiluja. Miksei voisi avata tiliä/foorumia/ryhmää ja kokeilla toimiiko se. Jos ei toimi, sen voi poistaa.

Jos faktat ovat esim. omilla nettisivuilla helposti löydettävissä ja linkkiä sinne anteliaasti jaetaan, voi mielestäni somessa retostella ja kokeilla aika vapaasti. Ja ottaa käyttöön sen kanavan, jonka ihmiset tuntevat omakseen. Ja deletoida ne tilit, jotka jäävät käyttämättä. No harm done.

Yrityssalaisuudet ovat tietysti rajoitteena, mutta suurin osa keskustelusta on sen kaltaista, että se ei tarvitse suojakseen kovin kummallisia muureja.

”En ole Facebookissa enkä aio liittyä”

Lähes aina löytyy yksi avainhenkilö, portinvartija, joka tyrmää FB:n käytön, jos yhteisölle ehdottaa Facebook-ryhmän perustamista. En ymmärrä mikä kummallinen periaatteellinen FB-angsti joillain ihmisillä on? Vaikuttaisi siltä, että muut somepalvelut eivät herätä ihan yhtä voimakkaita tunteita. Mielestäni kaikkien ei todellakaan tarvitse käyttää Facebookia tai mitään muutakaan, mutta ei sen muita tarvitse silti estää.

Siis ihan oikeasti, jos yhteisön jäsenistä 1/20 ei ole Facebookissa, niin onko pakko mennä sen tyhmimmän mukaan? Olkoon hän sitten olematta, ei sen pitäisi olla muilta pois. Ja viittaan edelliseen kohtaan, jos kaikki faktat on niillä kotisivuilla ajantasaisesti kerrottuina, niin eikö voisi antaa niiden 19 fiilistellä, keskustella ja jakaa asioita Facebookissa. Kyllä sille yhdelle sitten silloin tällöin laitetaan sähköpostia.

”Timppa on ylläpitäjä, laita sille viestiä”

Tämä on vähän harvinaisempi tapaus, koska yleensä ongelmana on pikemminkin ylläpitäjän puute. Mutta on tilanteita, joissa sivujen ja tilien ylläpito on keskitetty. Timppa hoitaa ja ottaa tiedot vastaan sähköpostilla. Eikä tunnuksia todellakaan anneta kenellekään muulle. Tässäpä vasta ketterä tapa toimia, joka henkii luottamusta muiden ammattitaitoon. Tässä kohtaa melkein sanoisin, että antaa Timpan hoitaa ja lähtisin kahville.

15 kommenttia artikkeliin ”Meille on tulossa uudet nettisivut (ja muut kuolemattomat lausahdukset)

 1. Hyvä lista!! ja vähän liiankin tuttu 🙂 Vaikka tilanne on kolmen viimeisimmän vuoden aikana parantunut niin jääriä totisesti vielä riittää. Maailma on muuttunut, asiakas päättää mistä hänet löydät ja häntä ei kiinnosta palvelun tai tavaran toimittajan SoMe angsti, ”change or die”

 2. Monet ovat aika kriittisiä FB:ia kohtaan ja monet ovat lopettaneet sen käytön. FB muuttaa koko ajan yksityisyysasetuksia hankalammiksi ja niistä kuulee yleensä jälikäteen. Lisäksi FB:ssa on mainoksia ja se ärsyttää monia. Ja kun kyse on amerikkalaisesta pörssiyhtiöstä, niin todennäköisesti tarvittavat tiedot siirtvät jouhevasti myös NSA:lle. Järkevä ei tietojaan ja asioitaan netissä levittele.

 3. Tuttuja juttuja! Hallittu perinne vs nopea ja kaoottinen uusi maailma. Varmasti monella tavalla pelottavaa. Olen periaatteessa joustavan ja nopean viestimisen kannalla mutta yksi juttu on alkanut pohdituttamaan tässä erilaisten ESN -ratkaisujen, FB:n ja Twitterin käytön keskellä: vaikka joustavuus ja yksilöllisyys ovat periaatteessa niitä argumentteja, joilla itsekin noita ratkaisuja yritän edistää, on niissä yksi iso ongelma. Ne pakottavat kaikki kuitenkin aika kapeaan tapaan toimia:
  – oletus on että kaikki on julkista (sama kuin tulisi seminaariin ja alkaisi huutaa kaikille sen sijaan että menisi vaikka suoraan samojen tavoitteiden kanssa painiskelevien kanssa yhteiseen pöytään ratkomaan ongelmia)
  – toistaiseksi vielä liian vähän selkeitä ja helppoja tapoja filtteröidä itselleen oleellisia virtoja isojen massojen keskeltä

  Eli mun mielestä tällä hetkellä nämä kaikki ratkaisut tukevat liian kapean kaltaista työskentelyä ja ehkä enemmän aika ekstroverttimäistä verkkoviestintätyyppiä. Uskon kyllä että silti kannattaa opetella sillä välineet varmasti kehittyvät mutta ymmärrän että sähköpostin uumenista on vielä liian iso harppaus hypätä sinne areenan keskipisteeseen 🙂

 4. Minäkään en satasella diggaile Facebookista enkä edes jaksa tutkia yksityisyysasetuksia. Se tuntuu suolta ja sopalta. Työni ulkopuolisissa kuvioissa kun on ollut tilanteita, joissa FB:n käyttö jää pois siksi, kun yksi tai kaksi henkilöä ei ole siellä, olen ehdottanut tilin perustamista vain tätä käyttöä varten. Eihän siellä tarvitse muuten olla. Tai tarvittaessa voi tehdä tilin vaikka salanimellä. Minulla on joitain FB-kavereita, jotka eivät ole siellä oikealla nimellään, koska työnantaja on näin toivonut.

  Ja Markolla on hyvä pointti. Lisäksi kaikki ekstrovertitkään eivät luontevasti ilmaise itseään kirjoittamalla, mikä on tähän saakka ollut somen logiikka. Kuvailmaisu esim. Instagram kyllä muuttaa tämän nopeasti.

  1. AIvan, tiedän tuon tilanteen FB:n ryhmät ovat tosi käteviä sellaiseen (varsinkin yhdistettynä Google Driven juttuihin) nopeaan asioiden sopimiseen ryhmällä mutta jos joku sitten ei suostu siihen niin on mentävä 20 vuotta takaperin kehityksessä ja palloteltava mailissa. 🙂

 5. Yritysten toiminta somessa ei ole ihan ominta alaani ainakaan vielä, mutta eräs asia johon olen törmännyt on eräänlainen ”some-pelko”. Ei uskalleta mennä facebookkiin tai twitteriin koska pelätään, että ei ole mitään annettavaa tai annetaan jotain niin tyhmää, että se vaikuttaa ainakin maailmanloppuun asti, ellei pidemmällekin.

  Asian suhteen viisaammat voisivatkin tarttua tähän aiheeseen?

  1. Monilla on tosiaan tavallaan rima liian korkealla. FB on kyllä vähän hankala, koska sinne pitää olla sitä jaettavaa sisältöä aika tasaiseen tahtiin = työlästä. Mutta Twitter on siinä mielessä armollisempi. Jos vain uskaltaa olla oma itsensä.

   1. Niin, itse en oikein ymmärrä vielä tuota tasaisen tahdin jakamista. Itsellä kun on muutama yritys seurannassa joiden tiedoitusasteet ovat hyvinkin epätasaiset. Yksi firma päivittelee tilaansa parikin kertaa viikossa, välillä oikeiden tiedoitteiden muodossa ja joskus humoristisella ja epävirallisella otteella. Jotkut tiedoittavat 3 kk:n välein. Pitääkö joka tiedoitteen/päivityksen nimenomaan myydä jotain? Voiko yritys päivittää facebook-tilaansa vähän kuin hyvin vuoksi?

 6. Syy somevihaan on se,ettei some-konsultit osaa myydä omaa palveluaan.Sitte vaan todetaan että suomalainen yrittäjä ei tajua..

 7. Apua, meille on avautumassa uudet verkkosivut… Tosin olemme ryhtyneet tuumasta ja toimeen ja sivut ovat jo julkaisukelpoiset wordpressissa.

  Törmäsin eräässä Savoyn ravintolassa järjestetyssä aamiaisseminaarissa väitteeseen, että kyseinen ravintola on tehnyt ”periaatepäätöksen” olla lähtemättä someen. Tiedustelin miksi? ja vastaus kuului, että ravintolan johto kokee ravintolan ja brändin olevan niin vakiintunut ja arvostettu, että sen ei tarvitse olla somessa. Mielenkiintoista kerta kaikkiaan, eikö olekin? ^Linda

  1. Hmmm. varmaan jonkin aikaa noin onkin, mutta ei kai missään bisneksessä voi tuudittautua siihen Ruususen uneen, että koska asiat ovat nyt hyvin, niin ne eivät koskaan tule muuttumaan?

   1. Kyllä, olen samaa mieltä 😉 Tuo Savoyn ajattelutapa heijastaa ajattelutapaa ”Koska olemme aina toimineet näin, tulemme toimimaan näin jatkossakin.” Kuitenkin maailma muuttuu ja joskus voi olla ihan kiva ratsastaa allon harjalla, korkealta näkee nimittäin kauas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s