Säätöä – ensimmäiset viikot ilman omaa työpöytää

Ensimmäiset viikot monitilatoimistossa ovat nyt takana. Olen siis siirtynyt omasta työhuoneesta todellisuuteen, jossa minulla ei ole omaa työpistettä. Tiimissämme on henkilöitä enemmän kuin meille varattuja työpisteitä. Ison pajan viitoskerroksessa, jossa monitoimitilamme sijaitsee on runsaasti yhteisiä työpisteitä ja useampi ns. hiljaisen työn tila. Vaille omaa paikkaa ei siis ole pelkoa jäädä, vaikkei olisikaan konttorilla kukonlaulun aikaan. Pohdiskelin tulevaa jo ennen muuttoamme. Tämä kirjoitus on jatkoa sille.

Avotilat ovat nykyään varmaankin enemmän sääntö kuin poikkeus, mutta en tiedä kuinka monessa firmassa on luovuttu omista työpisteistä kokonaan? Lisääntymään päin, veikkaisin.

Vaikka meillä ei ole omia työpisteitä, on tiimillämme oma saareke, desk, komentokeskus tai miksi sitä tullaankaan kutsumaan. Se on jo nyt muodostunut yhteiseksi kohtaamispaikaksi, jossa tehdään keskittyneesti töitä, mutta myös keskustelu ilman kuiskailua on sallittua. Keskittymisrauhaa kaipaavat voivat valita viereisen hiljaisen työn tilan, joka on todellakin aivan saarekkeemme vieressä. Itse olen ollut tähän järjestelyyn tosi tyytyväinen. Tuntuu mukavalta olla oman tiimin ympäröimänä, vaikkei varsinaisesti seurustellakaan. Ja hiljaisuuteen pääsee nopeasti.

Alkuperäinen idea oli, että tiimeille ei olisi tiimikohtaisesti nimettyjä alueita. Onneksi tästä ideasta luovuttiin. Oman tiimin läheisyys lämmittää!

kuva (6)

Ransu on tiimimme maskotti. 

Koko kerroksen yhteisiä pelisääntöjä on kiitettävästi pohdittu ja palautettakin kerätään säännöllisesti. Palautekyselyn tulokset ovat verkossa reaaliajassa kaikkien nähtävillä. Pidän tästä toimintatavasta erittäin paljon.

Kuva

Yhteisiä pelisääntö- ja tiedotustilaisuuksia on ainakin aluksi säännöllisesti.

Mutta onhan tähän muuttoon liittynyt tosi paljon säätöä. Kirjaimellisesti.

Meillä on sähköpöydät, joita on helppo säätää. Säädettävä pöytä on todellinen terveysvaikutteinen huonekalu. En enää koskaan istu työpisteelläni vaan aina seison, roikun, nojailen tai puoliksi makoilen. Ei ehkä ergonomista, mutta taatusti terveellisempää kuin tuolilla könöttäminen. Siis tervemenoa hartiavaivat!

Säätöä on sen sijaan niillä, jotka istuvat. Tuoli pitää säätää joka aamu itselleen sopivaan asentoon. Modernissa toimistotuolissa on aika monta vipua.

Todellista säätöä on ollut työasemien kanssa. Oman saarekkeemme työasemat (telakka, näyttö yms) on nyt saatu hallintaan eikä työpäivän aloitus enää vaadi asennustöitä.

Mutta fakta on se, että työskentely tilassa, jossa työpiste ei ole oma edellyttää täysin toisenlaista tietoteknistä osaamista kuin aina samojen laitteiden kanssa työskentely.

kuva (4)

Aamu alkaa asennuksella. Humanisti hikoilee!

Jos työtuolin säätäminen tuntuu monimutkaiselta niin ryhdypä säätämään näytön asetuksia tai kytkemään hub-johtoja (never heard!). Jokainen käyttäjä kustomoi työpisteen päivän ajaksi omaan käyttöönsä sopivaksi ja aika harvoin samat asetukset sopivat kahdelle henkilölle ja kannettavalle.

Siis monitoimitilan käyttäjän kynnyksen johtojen ja asetusten kanssa puljaamiseen pitää olla todella matala. Tässä voi myös pohtia millaisia taitoja työntekijältä on lupa edellyttää? Tai millaista avustusta/palvelua työntekijä voi työnantajalta vaatia?

Olen kokenut nämä kaikkien käyttäjien yhteisten työasemien käytön lievästi haasteelliseksi. Jopa suurimmaksi ongelmaksi uusissa työtiloissa.

Ennakkopelko siitä, että työpaikkamme on kuin hollitupa vailla minkäänlaista työrauhaa ei ole kokemukseni mukaan toteutunut. Enkä missään tapauksessa vaihtaisi takaisin! Kuvia ja tunnelmia voit kurkata myös Instagramista tunnisteella #ylemme.

Kuva

Takaisin tuonneko? – No ei kiitos!

Yksi kommentti artikkeliin ”Säätöä – ensimmäiset viikot ilman omaa työpöytää

  1. hi!,I really like your writing so so much! proportion we communicate more about your post on AOL? I need a specialist on this space to unravel my problem. Maybe that’s you! Looking ahead to see you. gfdgefffaedk

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s