Mitä ihmettä! Voiko Instagramissa rekrytoida?

Työnantajabrändi ja rekrytointi kulkevat vahvasti käsi kädessä. Rekrytointi on aina kiinnostava mahdollisuus samalla kertoa millainen työnantaja olemme, millaista meillä on olla töissä. Firmojen esittelyvideot harvemmin kiinnostavat, mutta rekrytoinnit sen sijaan kyllä.

Some tarjoaa jatkuvasti uusia väyliä erilaisten hakijoiden kohtaamiseen ja vuorovaikutuksen rakentamiseen. Tällä hetkellä somekanava määrittelee kenen kanssa puhumme. Esim. Journalistit löytyvät aika hyvin Twitteristä.

Instagram ei välttämättä tule rekrykanavana ensimmäisenä ainakaan meidän ns. aikuisten mieleen. Mutta se on erittäin voimakas  visuaalinen väline tarinoiden kertomiseen ja työnantajabrändin vahvistamiseen. Sille kohderyhmälle, joka Instagramia käyttää. Lisäksi Instagram kannattaa opetella, koska se on loistava kanava kertoa kuvin työpaikasta ja työntekijöitä kannattaa innostaa kuvien jakamiseen. Esim. Yle löytyy Instasta #ylemme.

Nuoret eivät ole vielä työmarkkinoilla eikä työnantaja heitä normaalein keinoin tavoita. Mutta Instassa he ovat!

Ylellä on perinteenä palkata vuosittain joukko nuoria Ylen siistiin kesäduuniin. 16-17-vuotiaat nuoret työskentelevät kesäkuun ajan eri puolilla taloa; radiossa, uutistoimituksissa, arkistossa, lavastamossa jne.

Vuoden 2014 Ylen siisti kesäduuni –haku #ylensiisti on juuri päättynyt ja tällä kertaa haun kaksi tärkeintä mediaa olivat FB ja Instagram. Haku oli samalla kokeilu siitä, miten Insta toimii rekrytoinneissa.

Tavoitteena  oli paitsi löytää hyviä nuoria töihin myös kertoa nuorille, että Yle on muutakin pölyttynyt vanhanaikainen virasto.

Kuvamediana Instagram sopii tähän mainiosti. Haussa käytin Instagram-kuvia Ylen eri toimituksista. Kuvat postasi Instagram-tilimme @Yle_rekry ja kaikkiin kuviin liitin tunnisteen #ylensiisti. Kesäduunareita rekrytoivat tiimit myös postasivat Instaan #ylensiisti-kuvia.

Hakuun liittyi myös vapaaehtoinen joukkoistus. Hakijoita pyydettiin postaamaan kuva tai video, jolla hakija kertoo miksi juuri hänet pitäisi kesäduuniin valita.

Ja mitä opinkaan tästä Instagram-rekrystä?

  1. Ei saa olla tylsä. Pitää käyttää kuvia, jotka oikeasti ovat mielenkiintoisia. Tässä esimerkiksi esimies tiskaa. Kuvan viesti on se, että jos sinut palkataan saat tehdä kiinnostavia töitä, joku muu hoitaa tiskit. Vaikka pomo.Screen Shot 2014-04-10 at 09.38.16
  2.  Kiinnostava kuva ei yksin riitä. Pitää käyttää oikeita tunnisteita. Ja ne todellakaan eivät ole samoja, joita itse käytät (ellet ole teini). Esim. ehkä mielummin #siistii kuin #siisti. Ja enemmän on paremmin! Tunnisteita pitää ola paljon. 10 ei ole “paljon”Oikein tunnisteiden löytäminen on työlästä salapoliisipuuhaa ja vie tosi paljon aikaa. Mutta se on ainoa keino saada oma kuva mukaan teinien Instagram-kuvavirtaan.
  1. Ajoitus on todella tärkeää. On selvitettävä mihin kellonaikoihin kohderyhmä on Instagramissa aktiivisena. Esim. teinien osalta on täysin turhaa postata mitään klo 8 lauantaiaamuna. Äitinä ajoituksen ymmärtää ihan omaa jälkikasvua seuraamalla.
  2. Kuva on se viesti. On turha luulla, että kukaan lukee kuvatekstiä (paitsi osa meistä keski-ikäisistä). Ja on muistettava myös, että Instagram on mobiiliapplikaatio. Sitä seurataan puhelimesta. Joten sekä kuvan että tekstin on oltava riittävän selkeitä. Ja fonttikoon riittävän iso.

Screen Shot 2014-04-10 at 09.51.25

Screen Shot 2014-04-10 at 09.48.13

  1. Vuorovaikutus on äärettömän tärkeää! Kommentoin tai tykkäsin kaikista #ylensiisti-postauksista. Statigram on erinomainen työkalu Instagramin hallinnointiin ja käytänkin sitä todella paljon.Jokainen voi kuvitella miten mukavalta hakijasta tuntuu kun saa rekrytoijalta henkilökohtaista palautetta. Oli se sitten vaikka vain tykkäys kuvasta.
  2. Faktat on tietysti kerrottava ja linkkaukset oltava kunnossa.  Yle_rekryn Instagram-profiilissa oli perustietoa hausta ja olenaiset linkit. Useimmissa postatuissa kuvissa oli myös linkki rekryjärjestelmään mukana.Screen Shot 2014-04-10 at 09.57.30
  3. Joitain haasteitakin kohtasin. Suurin niistä oli Instgram-postauksen yhdistämisen oikeaan hakemukseen. Melko harva nuori on Instagramissa omalla nimellään. Fiksut nuoret hakijat laittoivat sekä Instaan että hakemukseen saman kuvan tai hakemuksessa oli linkki Instagramiin. Jos jompaa kumpaa ei ollut, en voinut hyödyntää hakijan Instagram-aktiivisuutta hänen hakemustaan käsitellessäni. Tämä on hakijan kannalta harmillista ja seuraavalla kerralla asia pitääkin kunnolla ohjeistaa.Toinen haste oli henkilökohtaisempi. Kuvat herättävät aina tunteita. Niin tässäkin. Ja huomasin ihastuvani joihinkin kuviin hyvin voimakkaasti kun taas toiset kuvat saattoivat jopa ärsyttää. Kirjoitettujen hakemusten kanssa näin voimakkaita tunteita ei ainakaan minulle synny. Kaiken kaikkiaan jouduin todella kiinnittämään huomiota siihen, miten kuviin reagoin. Uskoisin, että kun rekrytointikin tulevaisuudessa entistä enemmän visiualisoituu tätä joutuu myöhemminkin pohtimaan.

Rekrytointi kokonaisuudessaan löytyy Instagramista #ylensiisti. Käy kurkkaamassa! Ja on sanottava, että hakijat olivat todella lahjakkaita ja upeita. Mitä mahtaakaan tapahtua kun tämä sukupolvi tulee työmarkkinoille? Rekrytointi taatusti muuttuu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s