Lapiohommat ja voimaharjoittelu

Kesämökillä on käynnissä pieni työmaa. Raksalle tarvittiin vähän sepeliä. Jossain tapahtui kuitenkin virhe ja rekka kaatoi pihaan kasettikuormallisen soraa, josta noin 80% on työnmaan kannalta täysin turhaa.

Sepelille löytyy käyttöä mökkitien tiepohjan parantamisessa, ongelmana on vain sepelin siirtäminen oikeaan paikkaan. Jokainen työkonevierailu runnoo luonnontilaista mökkipihaa, joten konetta ei paikalle kaivata.

Tässähän saattaisi olla muuten ongelma, mutta onneksi mökkiä käyttää 2 hieman hurahtanutta crossfit-treenaajaa.

Olen treenannut crossfitiä säännöllisesti reilun vuoden ja voin vannoa, että vielä edes viime kesänä kun treeniä oli takana joitain kuukausia en olisi sydän pamppaillen ja intoa puhkuen odottanut pääseväni lapiohommiin.

Mutta siis oikeasti, onko parempaa crossfit endurance -treeniä kuin sepelin lapiointi ja kärrääminen? Miksi lähteä lenkille kun treenin saa omassa pihassa?

kuva copy

Soraa kaatosateessa (hyttysiä oli vähän)  lapioidessani mietin, miten monella tavalla crossfit onkaan minua hyödyttänyt:

1. Olen tottunut fyysiseen rasitukseen. Kroppani ja etenkin mieleni on sopeutunut ajatukseen, että teen asioita, jotka eivät juuri sillä hetkellä tunnu mukavilta. Tiedän, että palkkio tulee lopuksi enkä anna heti periksi pienelle äänelle mielessäni, joka kehottaa lopettamaan. Pystyn vaikka mihin jos vain haluan.

2. Osaan jakaa ison tavoitteen hallittaviin osiin. Ei kannata miettiä kuinka monta tuntia  tai päivää koko valtavan kasan lapioiminen ja kärrääminen kestää. Sen sijaan voi päättää kuinka paljon työtä aikoo tänään tehdä. Vaikka tunnin. Ja sitten tehdä se. Jos viikon ajan joka päivä kärrää soraa tunnin, on koko kasa siirretty… no viimeistään syksyllä kuitenkin.

3. Osaan edetä tasaisesti ja mitoittaa voimani oikein. Pitkissä ja raskaissa treeneissä olen oppinut hakemaan optimaalista etenemisvauhtia, jossa tulos saadaan tehokkaasti, mutta rauhallisen oloisesti. Ei siis kannata aloittaa sata lasissa ja uupua parin kuormallisen jälkeen, vaan edetä rauhalliseen tahtiin hötkyilemättä, mutta kuitenkin taukoja pitämättä. Pitkissä tauoissa tekemisen intensiteetti kärsii.

4. Olen oppinut keskittymään tekemiseen paremmin. En huitele kottikärryjen ja lapion kanssa miten sattuu vaan ainakin yritän muistaa crossfit-treenissä joka ikinen kerta kuullun: ”pidä keskivartalo tiukkana”  tai kuten Kummelissa valmentaja Raimo Vormisto Timo Silakkaa opasti: ”purista perrrrseellä”. Auttaa muuten kummasti.  Hyvä korsetinhallinta auttaa myös siinä, että ei tule selkävaivoja. Eikös se ole aika klassinen yhtälö: keski-ikäinen toimistotyöntekijä + lapiohommat mökillä = selkä hajalla. Ei koske minua!

5. Nautin fyysisestä työstä. Siis en pelkästään pysty siihen vaan se tuottaa minulle sekä henkistä että fyysistä tyydytystä. Ihan uusi juttu!

6. Huomaan että crossfit oikeasti auttaa selviytymään arjessa. Esimerkiksi lapiointi ja kahvakuulan heilautus – yllättävän samankaltaista hommaa. Jos työn tekee käsillä, ei liikkeeseen tulee voimaa ja kädet tai olkapäät kipeytyvät. Mutta jos liikkeen saa lähtemään lantiosta, niin kyllä muuten sora lentää. Lapiointi siis lähtee lantiosta.

Sama koskee sepelikuormassa olevan kottikärryn työntämistä ja erityisesti liikkeelle saamista. Liike suuntautuu eteenpäin, mutta on hyvin samankaltainen hip thrustin kanssa. Ja työntöhommasta kaikkiaan tulee hyvin paljon maastaveto mieleen.

7. Last but not least. Crossfit on tehnyt minusta fyysisesti vahvemman. Voimaa on enemmän ja jaksan paremmin. Minulla on papua. Ja tietysti toivon, että ensi kesänä sitä on vielä enemmän. Siis tulevia sorakasoja odotellessa.

kuva

 

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Lapiohommat ja voimaharjoittelu

  1. Hyvä Sari! Sitten seuraavaksi viikatteenvarteen. Siinä kun löytää oikean koko ylävartalosta lähtevän svingin, niin tekee ah niin uskomattoman hyvää kylkilihoille niin etu- kuin takapuolella. Mun suosikki!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s