Ruuhkaa ja vuosia

Muistan ne muutamat kerrat kun pysäköin päiväkodin pihaan ja otin autossa avainunet ennen lasten hakemista. Viisi minuuttia hiljaisuutta ja lepoa työpäivän ja kotirumban välissä.

Puhuttiin miehen kanssa, että sitten kun lapset menevät kouluun on helpompaa. Ei yövalvomisia, kuomien tunkemista kurahousujen lahkeisiin eikä kuivunutta puuroa syöttötuolin raoissa (se muuten lähtee mattoveitsellä rapsuttamalla).

Vuodet kuluivat huomaamatta. Kaikki on muuttunut ja samalla ei mikään. Edelleen torkutan autossa jälkikasvua hakiessani. Joka tiistai, torstai ja perjantai kello 22.20 uimahallin parkkipaikalla.

Kun aiemmin piti järjestää lapsenvahti vapaailloille, on nyt järjestettävä sijaiskuljettaja. Voin sanoa, että on helpompi saada lapsi hoitoon yökylään kuin ketään noutamaan häntä iltamyöhään treeneistä.

Pienen lapsen kuviot on pienet, vaikka arki onkin erittäin intensiivistä ja hetkittäin äänekästä. En tiedä onko isommista lapsista isommat murheet, mutta ainakin suuremmat kulut ja tiukemmat vaatimukset.

Kun nuori haluaa leirikouluun niin vanhemmat myyvät vessapaperia. Aika monta rullaa tarvitaan Rooman matkaan.
Kun nuori haluaa leirikouluun niin vanhemmat myyvät vessapaperia. Aika monta rullaa tarvitaan Rooman matkaan.

Pienen hetken ehdimme esimerkiksi tuntea riemua siitä, että lapsi on oppinut erottamaan likaisen paidan puhtaasta ja seuraavassa vaiheessa jopa viemään sen pyykkikoriin. Uskomaton kehitysharppaus!

Mutta pian teiniksi hurahtanut nuori huomasi prosessin tökkivän toisessa päässä: likainen vaate ei jatkojalostu pyykkikorista puhtaaksi alle puolessa vuorokaudessa. Aamulla pyykkiin laitettu paita ei olekaan iltapäivällä puhdas ja kuiva.

Kun saan valituksia pyykinkäsittelyn nopeudesta, kuulen samalla oman ääneni vuosien takaa napisemassa pyykkiasioista. Sitä saa mitä tilaa. Ja kyllä, pyykkikone on aivan liian monimutkainen laite teinin käytettäväksi. Kysy keltä tahansa nuorelta.

Vaatehuollon ja ruokahuollon (esim. banaaneja kilo päivässä) lisäksi on osallistuttava lasten harrastuksiin muutenkin kuin autokuskina. Aika moni äiti ja isä on tutustunut aivan uudenlaisiin urheilulajeihin, niiden varusteiden käsittämättömiin hintoihin ja lajiin liittyviin toimitsijatehtäviin. Hiekkalaatikolla ja muskarissa oli joskus aika rasittavaa ja tylsää, mutta kyllä ratsastusmaneesissakin palelee ja taitouinnin pistelaskun opiskelu ei ole helppoa lyhyellä matikalla.

Toisaalta on hienoa oppia lastensa mukana uusia asioita ja todella päästä tilanteisiin, joissa ei muuten olisi. Itse olen ollut jopa nuorten MM-kisoissa toimitsijana. Se oli kyllä hieno kokemus. Enkä ollut nolo, kuin sen yhden kerran jota ei nyt muistella.

Taitouintiin kuuluu tiiviisti liivate. Sillä tehdään tiukat, kovat nutturat.
Taitouintiin kuuluu tiiviisti liivate. Sillä tehdään tiukat, kovat nutturat.

Kuvittelin, että ruuhkavuodet on aikamääre, joka kattaa ajanjakson ennen lasten kouluunmenoa. Myöhemmin ajattelin ruuhkavuosien päättyvän kun nuorin lapsi on koulussa. Nyt nuorimmainenkin on jo hyvän aikaa ollut koululainen, mutta kiire ei tunnu loppuvan millään.

Aina on joku, joka pitää viedä tai hakea. Aina on jotain, mitä pitää jollekin tilata tai hankkia. Aina pitää johonkin kerätä rahaa tai mennä vapaaehtoishommiin. Aina on välipalat loppu, Wilma lukematta ja synttärit järjestämättä. Ja kaikesta saa suoraa palautetta. Koko ajan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s