Crossfit Open – vertailun vuoksi

Jo toista vuotta peräkkäin olen aivan innoissani ja täpinöissäni mukana Crossfit Openeissa.

Joku tässä kisamuodossa koukuttaa pahasti, mutta mikä?

Yksi selitys on amerikkalainen markkinointikoneisto, joilla openeista on rakennettu erittäin vahva brändi ja toimiva tuote. Hyvänä esimerkkinä suorat lajijulkistuslähtetykset ja niitä ennakoiva someherutus. Tosi hyvin tehty ja hyvä meininki!

Toinen, henkilökohtainen syy on oman kunnon testaaminen valvotuissa olosuhteissa. On hienoa huomata, miten treeni tuottaa tulosta.

Open on myös crossfit-yhteisön yhteinen happening. Open-viikkojen lauantait ovat boksilla todellista urheilujuhlaa. Myös yhteisön sisäinen somehypetys Open-lajien ympärillä on vertaansa vailla. Openista puhuminen yhdistää ja innostaa.

Mutta on vielä yksi syy. Siitä ei ehkä ihan niin paljon puhuta.

Selväähän on, että Openeihin osallistutaan vertailun vuoksi. Totta kai omia tuloksia voi verrata aiempiin ja ilahtua kehityksestä, mutta ennen kaikkea Openeiden suola on omien suoritusten vertaaminen muihin.

Ja siinä sitä riittääkin puuhaa. Leaderboard mahdollistaa erittäin laajamittaisen ja perusteellisen vertailun. Voin verrata omia suorituksiani kaikkiin maailman naisiin, Euroopan naisiin, oman ikäryhmäni naisiin Suomessa, kaikkiin Suomen naisiin ja niin edelleen ja niin edelleen.

Hauskaksi vertailun tekee CrossFitin suhteellinen pistelaskukäytäntö, jonka seurauksena toisella listalla edelläni ollut kisaaja voikin toisessa tulostaulussa olla jäljessäni.

Aikaa kuluukin merkittävästi itselleni suosiollisimman tulostaulun löytämiseen. Siis sen miettimiseen, missä joukossa haluan tuloksiani vertailla. Onko parempi olla tulostaulussa Lissua ennen vai Mirkun jälkeen?

iPhonen applikaatiosta on näppärä seurailla omaa sijoitustaan
iPhonen applikaatiosta on näppärä seurailla omaa sijoitustaan

Esimerkiksi oman boksini leaderboardissa ovat miehet ja naiset samassa. Se on minulle relevantti tulostaulu tilanteessa, jossa sijoitun aviomieheni yläpuolelle. Muussa tapauksessa – ei kovin kiinnostavaa.

Oman ikäryhmäni naiset, Eurooppa on myös hyvä leaderboard, koska siinä sijoitun reilusti 100 parhaan joukkoon. Se tuntuu hyvältä, tosi hyvältä. Mitä sitten, jos osallistujia on vain vähän yli 300?

Muutenkin näin Masters-iässä on miellyttävämpää vertailla omaa suoritustaan omaan ikäryhmäänsä kuin omien lastensa ikäisiin urheilijoihin.

Vertailun hauskuutta lisää tietysti se, että jossain lajissa kovan suorituksen tehnyt henkilö voi olla erittäin pahoissa vaikeuksissa toisessa lajissa. Eli se Mirkku, joka on muuten aina leaderboardissa edelläni voi yhdessä lajissa olla tosi paljon huonompi. Ja vaikka siitä ei kokonaisjärjestys muuttuisikaan, niin kummasti se ilahduttaa silti…

Ja siis tietysti koko tämä tulosten vertailu tapahtuu pilke silmäkulmassa eikä Openeita pidä ottaa liian vakavasti. Eihän tässä mihinkään kisoihin olla menossa. Ja tärkeintä on hauskanpito yhdessä sekä liikunnan riemu. Ja se, että voittaa oman puolisonsa. Edes pisteellä.

Äiti lepää nyt hetken....
Äiti lepää nyt hetken….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s